Свободата води не-народа

Отдавна една единствена гръд не е разбунвала толкова духовете и не е ставала обект на такава социологическа, културна и естетическа полемика.

В края на миналата седмица Таня Илиева пресъздаде на живо централния образ в картината на Дьолакроа "Свободата води народа" и всички се вторачиха да изследват символния характер на пърформанса, но естествено от гледна точка на бюста.

Остроумно ли е хрумването или недомислено, достатъчно стилно ли е издържано или е форма на кич, какви са историческите препратки и конотации, кога цитатът става плагиатство и каква е принципно ролята на женските гърди в гражданските протести.

Очаквахме дори да чуем и мамологична експертиза, която да сравни анатомията на Таня с тази на анонимния френски модел - все пак онази дама тежи поне петнадесетина кила над нашето момиче и е далеч по-пищна (съгласете се, че това е чудесна база за нови и нови коментари).

Дори някаква контрапротестираща грубовато имитира разголването и показа двете си гърди в духа на дебелашко затапване на усилията и на оригиналния протест, и на Дьолакроа.

В цивилизацията на зрелището е напълно естествено женските гърди да се радват на повишено внимание, но някак си в анализите все се пропуска втората, по-семпла част от композицията - народа.

Славянската традиция, към която принадлежим, има много особена представа за това определение и заради силното руско влияние от Възраждането насам, ние сме подвластни на същото разделение, от което страдат и те векове наред. Разделението е "народ" - "не-народ".

Първата част е ясна - това е широката маса, т.нар. обикновени хора или както гласи съвременното евфемистичното клише - средностатистически българи. Втората обаче е по-сложна за дефиниране. По руска линия години наред я наричахме с изхабения и мътен термин "интелигенция", а днес пробваме да й лепнем етикета "средна класа", както и различни естетически щрихи, чудесно формулирани от писателя Георги Господинов в началото на недоволството и по-късно постоянно атакувани от поддръжниците на статуквото.

Между тези несъизмерими части на обществото (масите им са обратнопропорционални на приноса им в националната култура) съществуват особени отношения, нещо като несподелена любов. Докато едната изпитва симпатия към другата, иска да възвиси „народа" на равнището си и да му служи вярно (исторически примери дал Господ), другата изобщо нехае за непоисканите им жертви.

Мотивът на едните е братски и егалитарен ("Елате при нас, протестът е за вас"), докато другите изпитват откровена неприязън и вродено отчуждение от лентяите по жълтите павета ("Докато вие протестирате, ние работим и ви храним").

Разделението "народ" - „не-народ" има и друг много ясен политически израз. Парламентът всъщност е вместилището на "народните" избраници; тези, които електоратът е посочил да го представят и които потрисат с посредствеността си и спорния морал "не-народа", който пък неслучайно няма своето представителство в законодателния орган (и това е един от главните заядливи упреци към недоволството му).

Тази връзка между двете несъвместими обществени групи дава ясен отговор не само за причините за недоволството, но и за неговите последици. Линията между протест на духа и бунта на стомаха, която управляващите начертаха (и в която трябва да признаем има основание) е изключително логична от тяхна гледна точка и силно оспорвана от демонстрантите.

"Народът" не се интересува от метафизиката, "не-народът" е далеч по-склонен да не обръща внимание на физическото и да търси невидими връзки.

В този смисъл Таня Илиева е прекрасен символ на лятната революция в нейния грациозен финес, артистичност и креативност. Не бихме могли да си представим по-прекрасна Свобода от успешния и познат отвъд границите ни модел-актриса; проблемът й е само един: тя не води "народа"; води "не-народа".

 

#1 Борката 20.07.2013 в 09:41:08

Драго,Драгооо....за метафизиката в мисленето на хората, пак ще си говорим ,ама зимата....А относно малките,сладки сиски... и ти да си гадже на Руши и ти ще ги развяваш ,а и гъзината ще заголиш.Тоя пърформанс, нещо не му се получи на Танчето-поне според мен,а и понамирисва на равенство и класова борба-сещаш се...

#4 Govedo13 20.07.2013 в 11:03:59

Симеонов колко си малък, захлупен и ограничен човечец не е истина. Интелигенцията води народа, народа е стадо, а ти си отличен пример за това. България е зле,защото НАРОДНИЯ съд избива българската интелигенция след ВСВ. Забележителен е факта,че точно след един човешки живот време интелигенцията води народа> Народен Съд 1944/5 преди 68 години. Средна продължителност на живота в България- 72,7 години. Въпросните хора по площадите в София са бъдещето и спасението на България, ако те не бъдат чути то тогава те ще си вдигнат чукалата и ще остане само Народа- такива като автора, политиците, червените бабички, неграмотните цигани и подобни. В този момент държавата ще престане да съществува.

#6 House 20.07.2013 в 16:37:01

Първо, обичам този НАРОД!!!! Второ безрезервно го подкрепям, защото дори да греши, това си е негово право.... Трето, не ме кефи да "яхват протеста" някакви политици, артисти, социолози, партийци и цици. Иначе евала..., циците са бомба (малка), но не там искам да ги видя (а в спалнята ми ). И стига с тия проникновения и опити да се анализират и систематизират процесите, наслушахме се на какви ли не тъпотии.... Ае чуйте хората малко (а те не искат вече само с 5% по- евтин ток).... Хеви метал!

#7 Бобо 20.07.2013 в 17:37:16

Драго, не за пръв път пишеш щуротии. Или ти плащат или си от не-народа!? През 1989г. падането на комуно връхушката в ГДР разкри че имат 250 хиляди агенти на щази от 18 милионна източна Германия( 1/72) от народа. В Чехословакия бяха 150 хиляди от 10 милиона( 1/65 ) от народа. В бантускотия се говориха а в последствие се подвърдиха, неофициално, около 800 хиляди от 8 милиона(1/10 ) от народа . 8 пъти и 6 пъти повече на глава от населението сравнено с ГДР и Чехословакия. Та тая прогнила част от обществото, свикнала да я хрантутят а не да се бори за реален бизнес и съществуване удави България и я превърна в бантускотия. Един бивш премиер и престолонаследник каза точно за ТАЗИ ЧАСТ от народа чипа е дефектен. Превеждам "матряла е лош" Та Народа който винаги е бил по добър от "матряла" започна да напуска бантускотия. Останаха мангалите които не могат да работят , немощните и "матряла" и виждате това до какво доведе: Липса на икономика. Липса на социална държава. Липса на държава. Липса на интелигенция Матрял който вече е 1/6 от народа включая циганите е абсолютно неадекватен умствено, генетично и социалноповеденчески т.е групата от бивши комунисти и сегашни чингета, хилавата "интелегенция", включая 'журналя" и "драскачи" са "матряла". Народа главно пенсионери, мангали, безработни са тези върху които "матряла хвърля обвинения за импотентноста си Пак за "матряла", това е тази мъртва маса, хрантутена с определена цел преди 1989 се оказа товарът , който потопи държавата. А сега сте и в перманентна предсмъртна треска(криза). Та това е причината а не: Народ, Ненарод, Драго. Но ти си пиши, не ни пречи.

#8 еднажена 20.07.2013 в 18:18:23

"В този смисъл Таня Илиева е прекрасен символ на лятната революция в нейния грациозен финес, артистичност и креативност. Не бихме могли да си представим по-прекрасна Свобода...". Моля, креативност ли каза - заимствана идея от картина на художник + начина на протест на "Фемен"... Свобода - да се смея или плача? Свободата, но истинската, не води никого, а придружава. Дори няма знаме. В т о з и смисъл Таня Илиева е прекрасен символ, но на какво? Само да не започнат жените освен гърдите и друго да показват за каузата И да се оформи контра-протест от мъже...Така де, може да искат и те да се изявят.За да бъде оргията и сеира абсолютен. Не само вътре, а и извън парламента. Но пък ееех, каква "свобода" П.С.: Ама как се заинатиха другарите, не е истина Разбира се на полза роду

#9 Не така 20.07.2013 в 18:46:52

Евтин пиар, не я знам тази, не съм я чувал и не ме интересува. Не одобрявам подобно плагиатство, а този акт е само поредния пирон в ковчега на работещите на паветата. Там има неколцина заблудени, които скоро ще спрат да ходят, неколцина надъхани, които ще спрат да ходят малко по-късно и множество на надница, които не искат да си ходят никога. Тази прави лоша реклама на протеста и на себе си. Идеята е неоригинална, а самата девойка няма какво да покаже... Ще ги поведе, ама друг път.

#10 Дракон с кисело зеле 20.07.2013 в 20:28:45

Май за първи път ще пиша коментар по статия, която все още не съм прочел... Само да кажа, че Таня Илиева на мен ми е известна преди всичко като некадърната пача, която се разхождаше гола през половината си екранно време в "Дзифт". Мисля, че съм я виждал гола и другаде. Явно това й е начинът да пробие в шоубизнеса - като няма талант, да си покаже вторичните полови белези и готово. Сори. Принципно подкрепям протестите(макар че оная вечер заради блокирането на булевард "Мадрид" закъснях с половин час за работа), обаче това беше прекалено кичозно. Когато го видях по телевизията, ми стана направо неудобно за хората, застанали редом до тоя цирк, честно. Поне "свободата" има хубаво тяло.

#14 MacAllister 20.07.2013 в 23:54:39

Ама е хубава цицата! Другото ... ами то няма друго за говорене.

#15 Борката 21.07.2013 в 06:29:30

До госин Vesselinof: Пишем ти бавно,оти знам ,че немоеш да четеш бързо. Явно само ти си ходил на училище и си внимавал какво ти набива в кратуната Другарката.Ама явно или кратуната е била много дебела или Другарката не се е изказала така,че да разумееш. Не е Евгени а е Йожени,ама какво да ти приказвам... Второ главния двигател на френската революция са ЛЕВИ политически групи.Айде сега се задумай , каква обща линия има между пърформанса на Танчето и исканията на протеста?(то затова хората си правят майтап) А що се отнася до любимото ти моделче,по-известно с излиянието: Тате,тате твоя нос ме заведе в Лондон',то съм сигурен , че водена от неутолима жажда за знания е поПивала всичко в Нов Б.Университет. И по-скромничко така...

#20 Harry 21.07.2013 в 12:04:09

Вместо лéви кажи левѝ и ще бъдеш много по-близо до истината за изобретяванетона "справедливи общества" ;)

#25 Кака Мара 21.07.2013 в 17:57:11

24 Meteora Meteora, хубаво си взел отношение по темата, ама да беше уточнил , че не го казваш ти, ами Димитри Иванов във в. "Сега". Някак си така е прието, когато се преписват чужди мисли.. Почтеност му викат, анадъм му?

#28 MacAllister 21.07.2013 в 18:19:39

Бойчо, хубаво нещо си цитирал, а и потвърждава нещо, което споменавам често - в България типичните за Западната култура процеси се развиват няколко пъти по-бързо. Всеки мъдър държавник или аналист би трябвало да идва инкогнито и да души мириса на бъдещето именно тук. Може да сме в периферията географски, може някои да се срамуват от изпростяването ни, но и то - самото изпростяване е оцветяване на тоя уникален лакмус на Запада - България. С цици или без цици работат загрубя и виждам все повече болшевики из България. Кой се пише ляв и кой десен отдавана няма значение, аз различавам хората с нагон да водят другите по един много просто критерий - на кого обещават властта - на силния или на слабия. Болшевизмът е просто един от историческите случаи, когато в безпорядъка относително слаби хора са убедили масите от още по-слаби, че те са на власт. В такава ситуация отгоре изпулват само слабаци - и умствено и волево. Има хора виждащи в Сталин и Хитлер сила, но забравят те как Сталин се е крил като мишка седмици наред като започва войната, а Хитлер е обикновен самоубиец. Това не са силни хора, а просто изплувалите слабаци в периоди, когато техните страни са изпаднали в безпътица като нашата. Цивилизацията се крепи на сътрудничеството и приемане на ролята ти в обществото, веднъж убедиш ли масите, че имат право всички да са петли и край - в кокошкарника никой повече не иска да снася, всичко става гей ферма.

#29 Оня Дето Го Трият 21.07.2013 в 18:46:48

Според коментарите на малоумниците тук за всичко в тая държава са виновни протестиращите За окрадените фондове, за ниските пенсии, за скъпия ток, за ниските заплати.... Ех, да ги няма протестиращите и всичко да се укроти малко, та да може да си мрънкяме за тия същите неща на спокойствие. Сега много шум вдигат и не ни се чува нашето като мрънкаме за същото като тях

#32 A4i 21.07.2013 в 23:41:21

В протестите участват всякакви хора. Също така е нелепо да се смята, че който не участва всеки ден, подкрепя правителството. На същите основания може да се твърди, че два автобуса пенсионери са единствените хора в България , желаещи това правителство да си изкара мандата.

Новините

Най-четените