Голяма простотия

На 2 октомври станах свидетел как простотията в СУ стигна уникални дълбини. За пореден път.

Всеки семестър пред кабинет 46 на Философския факултет в Ректората, когато става записването на студентите, се извиват огромни опашки. Причината - приемното време на служителките, което е 3 часа на ден, и то при положение, че благоволят да приемат.

Днешният ден не беше по-различен, бях се наредил на опашката за един най-обикновен печат в студентската книжка още от 12.30 ч, тъй като приемът е между 13 и 16 часа. Пред мен вече имаше стотина чакащи. Няколкото колони за различните служителки, които обслужват студентите постепенно приеха облика на тълпа.

И как не при положение, че например опашката за К. - една от "легендарните" с арогантното си поведение служителки, не беше мръднала докъм 14 часа. Докато си коментирахме с най-близките студенти и предишни случаи на мудна работа на администрацията или на неспазване на работното време, към 14.30 ч изведнъж стана меле.

Първоначално на един мъж, който се оказа, че придружава жена с увреждания, не му издържаха нервите и започна да крещи на студент. Причината - подразнил се, че някои студенти предават книжките и на други свои колеги. Редно или не, такава услуга пести всъщност времето не само на неможещите да изчакат, но и на цялата опашка.

А и все пак има и учащи, които искат да ходят на лекции, а не да ги изтезават с часове. За справка - основният корпус на Философския факултет е далеч извън Ректората и до него трябва да се ползва някакъв транспорт. Други пък не могат да дойдат на следващия ден, защото са избягали от работата, която работят, за да си плащат студентските такси.

Напълно нормално в претъпкания и задушен коридор, след часове на крак, напрежението ескалира. Едно момиче беше грубо изблъскано, след което стана меле, други хора се блъскаха и удряха, трети ги разтърваваха. Малко след това нов бой - страстите не се бяха уталожили и някакви хора започнаха да се бият пак. Дойде и охраната в опит да въдвори някакъв ред.

Всичко това в непосредствена близост на кабинетите на декана на факултета и ректора, ден след помпозното откриване на учебната година.

И тук изниква въпросът защо всички тези млади хора трябваше да станат свидетели или участници в такива грозни сцени. Трябва ли да има убит или осакатен, за да престанат тези абсурди в уж най-престижния ни университет? Тези учени глави не виждат ли какво се случва на всеки няколко месеца?

Изглежда, има сериозен проблем да се създаде организация и по-оптимално работно време. Ако проблемът е в мудността на служителките - нека бъдат сменени, има предостатъчно гладни хора без работа, които да заемат мястото им.

Ако са претрупани от работа, нека едно рамо дадат и от Студентския съвет, който се финансира с процент от таксите, които плащаме. Измислете го, господа управляващи Софийския университет.

Нали това ви е работата. Правите си декански и ректорски съвети, събирате се "големите умове" на Алма Матер, за да обсъждате как да помогнете в изграждането ни като пълноценни личности. 

Някои от побеснелите чакащи крещяха, че не трябва студентите да се бием по между си, а да теглим един бой на тези, които са ни докарали до това положение. Щом веднъж е станал такъв въргал в коридорите на Ректората, кое ще ви гарантира, че следващия път няма да се пренесе в кабинетите?

А от високите етажи на властта се пада лошо...

#3 lele male 03.10.2012 в 14:10:55

Добре де, голяма простотия било, бла бла бла, а някои повече от 5 години седят и чакат... Кой чакате? Годо ли? Бялата лястовица ли? Студентският съвът от пенсионери, бивши колеги на дамите-бюрократки ли се състои? Толкова ли не можете да спретнете една жалба до декана и да я разпишат всички чакащи на опашката? Няма кой да Ви помогне, ако не си помогнете си сами!

#4 everafterification 03.10.2012 в 14:57:42

Явно трябва да стане мармалад и някой да пострада, за да попадне най-после този проблем във фокуса на общественото внимание! За 5 години следване в Юридически на СУ съм била свидетел на същите (три) неща, с изключение на боя. Не само, че да влезеш в Отдел "Студенти" е геройство, но ние си знаехме, че първия път ще бъдеш изгонен. Но ти постоянстваш, влизаш пак, и евентуално на третия ти се свършва работата с пуфкане, сумтене и зли погледи. И то говоря за индивидуални протоколи и прочее сложни неща. Да ти трябва мокър печат в книжката за платен семестър е меко казано смехотворно. Ало, Софийския, да не сме 1900 година?! Това отдаааааавна би следвало да се прави само на компютър, през личния профил на всеки студент. Но не би.. Просто нямам думи.

#5 Профилът е закрит 03.10.2012 в 16:16:46

Жалка работа. Студентите. Съберете се и блокирайте булеварда пред СУ бе. Нали сте стотици. Или предпочитате да се броите и борите на опашка в коридора, вместо да си отстоявате правата на улицата! Блокирайте булеварда, затворете университета за един ден- като се изсипят медиите, ректорите и деканите сами ще се юрнат ... С есета не става... сори.

#6 Rodrigo Diaz de Vivar 03.10.2012 в 16:36:28

Прав е Такешуги, ебете им майката ... Днес жена ми си подава документите за трета магистратура, в резултат от някаква наредбичка [променена]. Плаща си три семестъра [по 400 лева], няма как иначе, не че не работи това от 10 години. Но ... трябва да има педагогическа магистратура, ако иска да преподава на олигофренчета изчислителна техника и информационни технологии по които има вече магистратура със златен медал между другото. Седем езика, от Assembler до C++ и Pascal. И я принуждават да си купи справичник за 27 лева, за да си откъсне бланката за заявления, която се прави за 39 секунди на Word или OpenOffice. Ако бланката не е откъсната от справочника, няма записване. Отделно, самото "записване" струва 17 лева. Самото записване е въвеждане в системата на един 9 цифрен номер и натискане на Enter. Няма такава държава.

#7 Bobby_gBG 03.10.2012 в 17:09:23

Абсолютно се присъединявам към Такеши и Родриго. Още като чух за случката си рекох - тези защо се млатят взаимно, вместо да направят проблем на некадърния университет? Какво ги траете? 3 часа работно време, при положение че отлично знаят че точно в тези дни ще има гигантски наплив? Един нормален ръководител щеше да предвиди в този ден работно време пълни 8 часа, и щеше да пренасочи няколко помощника (доколкото това е възможно) за организирането на работата. Та какво чакате, блокирайте феодалните старци, нарушете им спокойствието! Това да се биете взаимно е пълна глупост и недомислие!

#8 lele male 03.10.2012 в 18:08:25

А инак скачат срещу забраната за заведения в Студентски град...

#9 Kalinka_Malinka 03.10.2012 в 21:09:52

До всички, които предлагата да се пишат жалби - това е напълно естествено и разумно предложение и знаете ли какво - жалби си се пишат от години, но ефект от тях няма! Просто секретарките са всемогъщи и непобедими в тоя университет!!!

#11 koya sam? 03.10.2012 в 23:25:16

То администрацията винаги е била по-важна от преподавателите. И ако свършат някаква работа все едно ти правят лична услуга. На запад изобщо не е така!

#14 nakadetaka 04.10.2012 в 08:25:32

Ами тогава вместо да пищят как им махали заведенията в Студентски град-да вземат да се организират и да направят нещо по въпроса, да си потърсят правата, да направят подписка, да отидат при декана, изобщо нещо различно от дуднене на опашката и хленч!!!

#15 nakadetaka 04.10.2012 в 08:26:46

То с писане по форумите не става!

#16 Оня Дето Го Трият 04.10.2012 в 09:06:02

От времето на баща ми (в един ВУЗ), през моето следване (в друг ВУЗ), та до тия студенти (в тоя ВУЗ), все едно и също - секретарката е по-силна от всичките професори взети заедно Царя дава, пъдаря не дава.... Кой казва, че нашето висше образование няма традиции!

#18 nakadetaka 04.10.2012 в 09:34:11

Ама чакайте сега - айде да се запитате-какво направихте вие тогава, тези преди вас и тези след вас? С обсъждане на системата по кафенета и форуми нищо не се променя, сори.

#19 chacha 04.10.2012 в 11:01:59

Има повече от 15 години, както съм прекратил отношения с нашето образование. И е все едно и също. Създаването на хаос, едно любимо занимание на администрациите в България. От университета се ражда и хаосът в държавата. И после всички работят така, както са те работели и тях. Да не обсъждаме капацитета на административните ръководители във всички вузове .....?????? !!!!!!. Ама и студентите дето плащат толкоз пари не си търся правата, спат ли, не си ги знаят ли, или им трябва конспект та да почнат да ги учат ли? Аз съм сигурен, че желание за оправия има, но сигурно им трябват пари? И да не повдигаме въпроса за корупция, че отиде да си говорим с дни.

#20 Evil Trin 04.10.2012 в 11:19:57

Ми вместо да пишете писъмца по вестниците, да се биете като селтаци по опашките и да протестирате в защита на кръчмите в Студентски град, протестирайте срещу всемогъщите лели в администрацията.

#21 nakadetaka 04.10.2012 в 11:37:06

Да де- и аз това казвам, ама се подминава, защото е по-лесно да се оплюе, да се възмутим по време на работа с цигарката и пак да забием нос в компа,хахахах

Новините

Най-четените