Тъжна новина долетя от ресторантьорския бранш. Авторите на "Заради забраната за пушене ще фалираме" и "Заради пандемията ще фалираме" оцеляха, за да ни кажат, че може и да не работят за Нова година. Този път заради еврото, макар че индустрията е богата на оправдания.
Нова година - тази Мека и Медина на пълненето на ресторантьорски портфейли - е възможно да бъде прескочена, защото след като изтропаме Дунавското хоро, заведенията ще трябва да ни връщат пари само в евро. Стават грешки, както казал таралежа, преди да слезе от четката за коса.
А ако ресторантите хлопнат кепенците на 31 декември срещу 1 януари, в което силно се съмнявам, има новогодишни неща, които хич няма да ни липсват. Като например:
- 50 лева за салата
"Ден година храни!" е основно кредо на българския хотелиерски и ресторантьорски бизнес.
А Нова година е нощта, в която поговорката се сбъдва като позакъсняло коледно чудо. В тази чудна вечер, фантазират си ресторантьорите, всички са твърде заети да празнуват, затова портфейлите им могат да бъдат изтупани до последната стотинка. Или евроцент, кой каквото е изтеглил.
Така в новогодишното меню често се появяват екзотики като салата за 50 лева, гордо наречена я овчарска, я селска, я салата микс, увехнало плато със суха като паркет луканка за 380 лева или пък десерт от сладолед и купешки топинг за 30 лева. Мерси, ама не, мерси!
- Свинската пържола в гъбен сос
Абстрахирайте се от написаното в менюто. Там обикновено фигурира някакъв бял стих тип "Крехко свинско филе от щастливо прасе, посещавало добър терапевт, полято с авторски сос от гъби, ликьор и диви подправки". Прочетете отново описанието, ако имате нерви, и го забравете на мига.
Защото по Нова година, независимо какво пише в менюто, пред вас ще се материализира свинска пържола в гъбен соц. Пардон, гъбен сос.
Този комунистически лукс упорито отказва да си остане само в рецептурниците за обществено хранене и упорито продължава да се появява в новогодишните чинии. Ако ресторантьорите прескочат тази Нова година и я пишат дъждовна, току-виж догодина, на прага на 2027-а, видим нещо ново. А дано, ама надали.
- Диджеят с тъпите смешки и тъпият плейлист
Заведенията смятат, че ако няма диджей, който истерично да отброява в микрофона от 10 до 0 преди 00:00 ч., Нова година няма да настъпи.
В диджейството по принцип няма нищо лошо, само че в България за диджей се има всеки, притежаващ компромисно чувство за хумор, полупрофесионален пулт и големи слушалки. Шефът е надъхал диджея, че ЗА-ДЪЛ-ЖИ-ТЕЛ-НО трябва да стане купон, и затова последният още в 21:30 ч. започва да каканиже в микрофона и да подканя хората на дансинга.
Заедно с това той не се сдържа и ръси глупости като "Повечето диджеи са мъже, защото жените не пускат много-много". Ха-ха-ха-ха, схванахте ли го? СХВАНАХТЕ ЛИ ГО?! Смейте се, за да не го повтори.
Още по-страшното е, че след Дунавското диджеят самосиндикално решава, че вече всички са наквасени сериозно и дори и да не е така, започва да бичи поп-фолк, примесен с покъртителни рок балади.
Няма да ни липсва, ако решите, да ни го спестите. Тъкмо ние ще спестим по някой лев/евро.

