В България има три положения - "нямам пари"; "имам, но трябва да спестявам"; "сега е моментът да профукам няколко стотачки за лоша храна".
В третата графа попадат Нова година, 8 март и, разбира се, Свети Валентин. Да, Денят на влюбените нахлу в България и се настани уютно като шоколадов сладкиш в дамски стомах.
Ресторантьорите пък надушиха, че Свети Валентин няма никакво намерение да си обира валентинките, балоните и сърчицата от родната територия и започнаха да мамят клиентите с уж апетитни куверти за празника.
Рекламите вече валят и на база на тях можем да обобщим ситуацията с две думи - соц и скука.
С повече думи ще кажем, че ни мамят да профукаме няколко стотачки за храна, която звучи добре само на думи, като:
- Микс от свежи салатки
У нас дори и през август не е сигурно дали доматите в салатата няма да са с консистенцията на престояло папиемаше. Затова българските ресторантьори се влюбиха в марулите, айсберга, зелените салати и зелените добавки, които изглеждат така, сякаш някой е косил ливада в чинията.
И за този Свети Валентин само в сладкарниците менюто не започва с "микс от свежи салатки".
Последното означава, че в огромна купа за салата ще са накъсани чобанската няколко вида марули и салати и върху тях ще се разхвърля шепа ядки. Не кедрови, че са много скъпи. По стара традиция салатата се сервира по два начина - или напълно неовкусена, или с консистенция на мармалад.
При първия вариант накъсаните грубо марули напомнят за едър талаш, а във втория сладникав оцет, мед и други добавки джвакат палаво из купата с "микса от свежи салатки".
- Свинско с гъбен сос/Пилешко вретено
Денят, в който хегемонията на свинското с гъбен сос ще бъде разклатена и може би окончателно сломена, е Денят на Апокалипсиса. Няма да е по-рано.
Натрапчивият спомен от соца обладава всяко празнично меню с аромат на свинско и бульон от кубче и отказва да напусне валентинските оферти и на ресторанти, които в останалото време сервират перуанско патешко с екзотичен сос от портокали.
---
Как да нагостим американците, които чакаме да дойдат през 2025 г., обясняваме тук:
---
И тъй като по заведенията ще има и дами, които са отскоро във връзка и все още се срамуват да ядат пържоли пред благоверния, за тях е предвидено пилешко.
Менютата за Свети Валентин 2025 преливат от пилешки вретена, пилешко по селски, пилешко по градски, пилешко в сос Амур, пилешко в сос Ерос и други засукани наименования. Зад тях се крие семпла пилешка пържола с някаква добавка, най-често такава, която не е пасвала на свинското с гъбите.
- Десерт Сърце
Съдържанието на сърцето вероятно е семпло като името на десерта и е я шоколадово брауни, я суфле, я палачинка...
Важното е, че готвачът се е трудил да натика всичко това във формата на сърце и то да издържи, докато се озове пред клиентите, евентуално с украса от още мънички захарни сърчица или изцвъкан червен сос отгоре.
Десертите в българските ресторанти рядко излизат от определението "Пълна скука", а ако го правят, не е задължително да е в положителна насока. Затова десертите в празничните куверти обикновено са скалъпени, колкото да фигурира нещо сладко в менюто за няколкостотин лева.
Добрата новина за ресторантьорите е, че идва 8 март и единственото, което им се налага, е да сменят формата, в която ще бъде приготвен десертът.
Другото си е същата скука и соц.