Външно министерство привиква турския посланик за обяснение

Нов скандал с изказване на представител на турската държава спрямо България. В случая става въпрос за турския посланик у нас Хасан Улусой, който ще бъде извикан в понеделник в министерството на външните работи заради думите му, че България трябва да работи за това повече хора у нас да учат турския като чужд език.

Казаното от него е време на церемонията по откриването на четвърти завод за автомобилни части на „Теклас България” в Кърджали.  Улусой призова българската държава да насърчи изучаването на турския език като чужд език.

"Колкото повече нараства броят на онези български граждани, които освен български владеят добър устен и писмен турски език, толкова повече това ще увеличи протокът на турски инвестиции в страната. Разчитаме на българските власти за по-ефективно изучаване на турски език в училищата от страна на българските граждани и най-вече от сънародниците ви. Ние сме готови да съдействаме в тази посока", каза Улусой.

Премиерът Бойко Борисов, който беше до него на събитието коментира, че "не му е работа на посланика да дава такива съвети" и заяви, че ще поиска от него да изясни какво точно е имал предвид с думите си.

"Ние сме толкова приятели, толкова неща сме направили заедно. И на един такъв празник да кажеш на една държава задължително да изучава език, при положение, че ние сме се произнесли в парламента - ясно и точно: който желае, може да учи турски по всякакъв начин. Може да учат и в Турция български, който желае. И Апостол Павел е казал - учете езици", коментира Борисов.

Малко по-късно Хасан Улусой коментира, че изказването му не е целяло намеса в образователната политика на България, а препоръка в подкрепа на бизнеса между двете държави.

"Това, което казах е, че бизнесът иска да наеме турско говорящи хора, български граждани. В България има турско говорящи хора и ако те научатдобре турски в училище, това ще бъде по-добре", обясни посланик Улусой.

Междувременно националистическите формации у нас излязоха с гневни реакции.

"По повод провокативното изказване на турския посланик у нас Хасан Улусой, че трябва да се учи "по-засилено" турски език за целите на икономическото развитие на страната, ще кажа само това: Ако цената на турските инвестиции у нас е утвърждаване на национални малцинства, промяна на конституцията ни, разбутване на етнически мир и пр., ще кажем на Турция - "Благодаря!", написа на профила си във Facebook лидерът на ВМРО и вицепремиер и военен министър в кабинета Красимир Каракачанов.

"И аз, подобно на видния български държавник Драган Цанков, който каза на Русия, която се опитваше в края на 19 в. да налага агресивно своята политика в България, ще кажа ясно: "Не ви щем ни меда, ни жилото!", допълва още Каракачанов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също написа възмутена публикация във Facebook. "Днес в Кърджали турският посланик е предложил в България да се изучава задължително турски език. Това е напълно неприемливо и е поредният опит за чужда намеса във вътрешните работи на България", обяви тя.

Нинова изтъкна, че на днешната дата българите честват "делото на Кирил и Методий, азбуката, езика си и приноса ни към другите славянски народи". "Призовавам всички българи да пазим езика, културата и българщината", написа още тя.

Костадин Костадинов, лидер на партия "Възраждане" отиде по-далеч и поиска посланикът да бъде изгонен.

Междувременно от българското външно министерство по-късно обявиха, че "думите на посланика звучат смущаващо, тъй като българското правителство никога не е възпрепятствало свободното чуждоезиково обучение. Турски език може да се изучава в училище наред с английски, немски, френски, китайски, японски, румънски, руски, иврит".

"В тази връзка подчертаваме, че такова изказване от посланика на съседна и партньорска държава като Турция не съответства на очакванията на Република България за това, по какъв начин следва да се развиват нашите добросъседски и приятелски отношения", се казва в позицията на външно министерство.

Външно министерство извика за обяснение турския посланик и при предишния скандал, свързан с изказването на министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу на Турция преди близо два месеца. На предизборен митинг той обяви, че след натиск българският парламент е променил Законът за вероизповеданията.

#1 Rangy 13.05.2019 в 11:15:29

Ако изказването е преведено точно.... къде е казал "задължително"? Пише "по-ефективно", но ... това не е задължително. Това по-горе в името на коректността, де, не че аз нещо.... за турците пледирам....

#2 dedo adji 13.05.2019 в 13:33:07

Бате Бойко цитира апостол Павел!!! Какво става тука, бе, нали уж беше чел само Винету? Какво следва, Доган да цитира Хари Потър ли? Иначе е прав, не е работа на турския посраник да дава подобни акъли. Но това не е изцепка а част от практиката на турските "инвеститори" още от зората на демокрацията. Приватизират предприятие, съкращават личния състав, после откриват нови работни места, на които на мястото на българите назначават турци. Трябва да се следи внимателно в новия/те завод/и да не се провеждат интервюта на турски. Но вижте как една изцепка обедини всички политици с естественото изключение на ДПС. Пардон, седерасите и другите соросоиди също са обяснимо мълчаливи. Костадинов отива най-далеч - да се изгони. Немислимо в присъединена територия. Във всяка европейска страна биха го изгонили. В Холандия изгониха турска министърка. В Германия изгониха Йозил от националния отбор. Посраникът има пълно право да открие курсове по турски. Лошо няма, всеки чужд език е богатство. Ако курсът е безплатен и аз ще се запиша. 200-та думи, които научих в казармата са ми вършили добра работа. Но нито дума турски в български училища.

Новините

Най-четените