Борисов "намерил цаката" на властта от втория път

Поредица от щедри похвали за работата на прокуратурата и заявка за нови разследвания срещу кметове даде премиерът Бойко Борисов по време на едночасовото извънредно студио на бТВ "Питай премиера".

Борисов заяви, че "веднага би разсекретил имената" на лицата, които са имали преференциален договор за депозит в КТБ и които са поискали развалянето му по време на специалния надзор.

"Ако си голям баровец, много интересен човек, с много връзки в банката, са давани по 9, 10, 11 и повече процента. ", обясни преференциалната схема премиерът.

В същото време отказа да коментира "припознаването" на бившия премиер Иван Костов, който твърди, че няма нищо незаконно в прекратяването на договора за индивидуална лихва и превръщането му в обикновен разплащателен влог.

Като направи уговорка, че "дали е престъпление или не - съдът ще каже", Борисов обяви, че Фондът за гарантиране на влоговете е платил 100 млн. лева повече на депозантите на КТБ, които "хем са лапали големите лихви, хем ще си приберат гарантираните влогове"

Той похвали прокуратурата, че "правилно ще проведе разследването" и обяви, че "битката, която водим в момента, ще покаже кой и как иска да ограби банката".

Борисов отправи и "препоръка" към новоизбрания главен съдебен инспектор Теодора Точкова "по повод КТБ да поразпита какво се случва в съдебната система".

Кметовете - на прокурор

В светлината на последните журналистически разследвания за имотното състояние на кметовете на Пазарджик и Хасково Борисов обяви, че ГЕРБ се отказва от досегашната си стратегия да подкрепя по места независими кандидати за кметове.

"Не съм аз човекът, който ще ги обвинява в престъпления, но можем да им завидим за начина, по който живеят", каза той. Не стана ясно дали в ГЕРБ едва сега разбират за необяснимото благосъстояние на кмета на Пазарджик Тодор Попов, когото подкрепиха за председател на Националното сдружение на общините в България през 2011 г.

Борисов обяви, че е против "независимите" кметове, въпреки историята на подкрепа от страна на партията за подобни кандидати (пример - Кирил Йорданов във Варна през 2011 г., Йордан Лечков в Сливен и др.).

"Когато един кмет е независим, той е човек, който не зависи от никого. Затова са нужни политическите партии, за да носят отговорност", заяви премиерът.

Направи впечатление, че Борисов използва националния ефир, за да отправи предупреждение към кмета на Ракитово Любомир Петков (ГЕРБ) във връзка с течаща прокурорска проверка на дейността му.

Борисов обяви, че е разговарял с главния прокурор Сотир Цацаров по повод съмнителните сделки със земя в Община Белово и е получил информация, че "се работи и до седмица ще има резултат" - включително по необявено до този момент разследване в Ракитово.

В Румъния - гонения, в България - спокойствие

В коментар на въпроси за липсата на ефективни присъди срещу политически лица по примера на резултатите от дейността на Националната дирекция "Антикорупция", Борисов обяви, че случващото се в Румъния представлява "политически гонения"

"България е по-добре от Румъния. След 1-2 години ще им видите системата. Нищо не се случва освен политически гонения. Аз искам България да е спокойна - етническа толерантност и мир", заяви Борисов.

Без да коментира скорошния провал на делото "Костинброд", което доскоро определяше като политическа поръчка, Борисов даде висока оценка на работата на прокуратурата и похвали държавното обвинение за старанието при "събирането на приходи" при акциите срещу контрабандата.

Докато обяви, че "нямаме работа да коментираме съдебната система", за да не се възпреме като намек за оказаване на влияние, Борисов призна, че е провел среща със съдия Румяна Ченалова преди повдигането на обвинение срещу нея, като не само не видя нищо нередно в подобен разговор, а и попита "какво по-нормално от това, при мен е като Аврамов дом".

"Дойде при мен да ми се жалва, а поназнайвах от едно време като главен секретар какви ги вършат. Считаше, че има политически натиск срещу нея. Обясних й, че това, което е правила, е нейна отговорност", каза още Борисов.

Той отрече критиките спрямо намеренията за конституционни промени с желанието за партиен контрол върху системата.

"Днес, когато трябва да бъде избран, е готов на всичко - а утре става самостоятелен", пошегува се премиерът Борисов.

Не стана ясно дали има предвид конкретен висш магистрат.

#1 sizif 11.05.2015 в 22:09:44

Да, цаката е задкулисни съюзи (например ДПС- за доказателство вижте пътя на парите, а не на думите. Проверете Водстрой 98 по ЗОП,Монтажи ико и др. Например кмета на Своге е от ГЕРБ. На Помориев също. Работят с фирми на ДПС и то по скандални търгове, с които е запознат и измисления президент) Другата точка е борба с интелигенцията и полиция,гестапо , спорт и горда арийска нация- следователно фашизъм. Ха честито на простата БГ нация

#2 Rowan 12.05.2015 в 09:19:36

„Борисов "намерил цаката" на властта от втория път“ – сефте Кафето да сложат вярно заглавие. Даже се съмнявам, дали те самите осъзнават, колко е вярно? Набиха му канчето с „Орлов мост“, не без участието на ЕРП-тата, под диригентството на НПО-тата и сега е „намерил цаката“, как да се задържи във властта. Загрял е, че не трябва да прави значими промени, трябва да козирува на Меркел, да слушка Кери и никой няма да го пипне. Щото е послушен, политкоректен и не прави резки движения. За него е важно да е във властта, какво става с държавата и народа не му дреме. Не му дреме, но не защото е садист и мизантроп, а защото е достатъчно глупав, за да не го осъзнава. И понеже си знае, че е глупав, вярва на всичко, което му продиктуват от запад, щото сам няма нито идеи, нито знания, как да изведе страната от стагнацията в която се намира вече седма година. А вие драги зрители, усещате ли, че още седем години ви се изнизаха между пръстите? Не се притеснявайте, още много ще ви се изнижат… докато сте послушни. Всеки народ си заслужава управниците и ние напълно си заслужаваме Бойко Послушното.

#3 Rowan 12.05.2015 в 09:45:30

Всъщност, нещата са далеч по-прости - всеки трябва да си реши: „Какво е държавата и имаме ли нужда от нея?“ Защото налаганата ни отвън либерастия унищожава държавата. Привежда я до страничен наблюдател, паразитно образувание харчещо излишни средства. Ако няма да я има, по-добре да си подаваме кандидатурата за 52 щат на УСА и да се приключва. Ако ще я има и тя ще си носи отговорността за спокойствието, и просперитета на населението, то всичката политическа измет трябва да се изнесе от сцената. Няма политик от последния четвърт век, който да не е защитавал чужди национални интереси в ущърб на народа. Това е положението, независимо дали ви харесва или не.

#4 KingoftheROAD 12.05.2015 в 11:59:30

Рован, той тиквоча и не отбелязва каквото и да било развитие. Поне да беше попрочел "Синовете на Великата Мечка" колкото за разнообразие от "Винету". Класическото произведение - "Държавата" ще му дойде в множко, както и на повечето наследници на бившата номенклатура...

Новините

Най-четените