Борисов: И ние можехме да спрем Радев от президентството

Премиерът Бойко Борисов влезе в задочен спор с президента Румен Радев заради отказа му да освободи от длъжност главния секретар на МВР Младен Маринов.

Борисов обяви, че не вижда своя грешка в процедурата по съгласуване с Президентството, но допусна евентуално недоразумение между началниците на кабинетите на двете институции.

Коментарът му дойде по време на изказване пред Американската търговска камара.

"За съгласуването на оставката на главния секретар - когато един човек направи волеизвялнеие, че не иска да е на даден пост, съгласуването е формално. Ние можехме преди време да спрем този, който беше във ВВС, а поиска да стане президент. Не го направихме", каза Бойко Борисов.

Репликата му се отнася за решението на Румен Радев да подаде оставка (за втори път) като главнокомандващ ВВС през лятото на 2016 г. - няколко месеца преди президентските избори. Всъщност, военнослужещите имат право да участват като кандидати в национални или местни избори, но не могат да бъдат регистрирани от името на партия или коалиция от партии.

Премиерът обяви, че смяна на върха на МВР няма да има, докато "президентът не се убеди, че Младен Маринов не иска да бъде главен секретар".

"Ако аз съм предложил нов главен секретар, без съгласуване - тогава съм в тотална грешка, но аз не съм предложил. Никой не е бил подценен. Не мога да спра Младен Маринов - подал си е писмена молба да бъде освободен, аз съм я разписал. Ако президентът може - нека го спре. Но не да не му подписва указа, а да го убеди. Това ми е била логиката. Ние искахме да спрем министерската криза. Ако съм сбъркал - грешен съм. Сега съм казал на парламентарните ни групи, - докато не се разпише указа за Младенов, да не се вкарва в НС. Да не предизвикваме нови бури. И сега аз ли водя войната? Винаги съм уважавал Президентството и хората в него", каза Бойко Борисов.

По време на изказването си пред Американската търговска камара премиерът намекна и за евентуална смяна на посланика на САЩ в България Ерик Рубен, като коментира "Когато посланик Рубен не искаше да е посланик, какво трябваше да направим, да го питаме за причините?".

Борисов обясни решението си да води делегацията на България в ООН на 23 септември (за първи път от 8 години насам) с това, че "иска да разкаже за големия успех на българското европредседателство" в речта си пред Общото събрание на организацията.

"Аз не съм вярвал, че ще се справим толкова добре. Без нито един инцидент и нито една издънка. Прекрасни срещи имахме и във формата 16+1", каза Борисов.

#1 Вълков 18.09.2018 в 15:06:09

"Аз не съм вярвал, че ще се справим толкова добре. Без нито един инцидент и нито една издънка. Прекрасни срещи имахме и във формата 16+1", каза Борисов." Тоз нормален ли е ????????????????????? В коя България живее???????????????

#2 deowin 18.09.2018 в 16:46:13

>В коя България живее??????????????? В тази, в която живеят хора, които не биха му се вързали на откровените лъжи, че всичко е наред, но пък мнозинството все още му вярват безпрекословно и гласуват за него. Като се замисля, горното се отнася за всяка държава, за чийто политически живот знам поне малко. Целта на политиците е да бъдат избрани от народа, заради което трябва да му дадат това, което иска. А голямата част от народа обикновено иска доста простички неща, които нямат много общо с обективното подобряване на живота им, а главно с усещането им за значимост.

#3 boian 18.09.2018 в 23:35:07

елта на политиците е да бъдат избрани от народа, заради което трябва да му дадат това, което иска. ................ Верно ли ? Бахти подлеците! Вместо да правят сечено на избирателите си. Щото къде са те ,къде са простите избиратели, нали?

#4 deowin 19.09.2018 в 01:03:38

boian, май си пропуснал да прочетеш следващото изречение. Без него, съгласен съм, мнението ми звучи доста абсурдно. >Щото къде са те ,къде са простите избиратели, нали? Де да знам къде са.. може би висят в интернет по късни нощи и плюят всеки, който намекне, че любимият им пожарникар не е нищо повече от малоумен популист. Не, не звучи особено ласкателно да си се хванал на въдицата на подобен кретен. Предполагам предпочиташ да го мислиш за гениален.

#5 Оби Уан 19.09.2018 в 09:59:50

deowin | 19.09.201801:03 Не, не звучи особено ласкателно да си се хванал на въдицата на подобен кретен. Предполагам предпочиташ да го мислиш за гениален ............................ Много точно казано! Имам чувство, че хората най-много ги е страх да не се "прецакат", да не ги мине някой. Аз да съм най-големият тарикат, винаги да съм "отгоре". И когато започнеш да забелязваш някакви противоречия, е по-лесно да започнеш да се самонавиваш, и да търсиш от девет кладенеца вода, че "моето решение/гледна точка е правилно.

#6 dedo adji 19.09.2018 в 12:42:48

Мнозинството българи не вярват сляпо на Бойко Борисов и не гласуват за него. И аз не му вярвам сляпо, макар че го подкрепих чрез коалиционните му партньори. Просто НЯМА КОЙ. В политиката е смрад и полумрак. Знам, свинчопрас ще ни предложи "съедобен материал". (изразът е негов) Тоя материал така отврати българския народ, че го изплю чак извън парламента. И, без да съм се интересувал кои са протестантите, подозирам, че са точно те, подкрепени естествено от БКП. Без да имат хабер какво и как ще правят, само да свлят Бойко. Не ми е копал на лозето, но на такива протестанти и сопола си на хвърлям.

#7 deowin 19.09.2018 в 16:22:14

>Мнозинството българи не вярват сляпо на Бойко Борисов и не гласуват за него. И аз не му вярвам сляпо В контекста на типичния български манталитет е доста естествено, че съществена част от рационализацията за подкрепата на пожарникаря представлява убеждението, че всъщност си много разумен и интелигентен, че преценяваш ситуацията и правиш рационални компромиси, които не са достъпни за бунаците, критикуващи Борисов, просто защото бунаците са глупави. Кое е ново? На Борисов не може да му дреме по-малко дали го уважаваш, дали го критикуваш, дали си мислиш, че претегляш предимства и недостатъци, стига в края на краищата да гласуваш за него. А ти гласуваш. Това, че също се мислиш за много хитър и умен докато правиш този избор, е само предимство за него, защото повишава вероятността да го направиш пак, което е единствената му крайна цел, а не твоето уважение, например. >Тоя материал така отврати българския народ Естествено, че хора като Радан Кънев ще отвратят българския народ. Българският народ още не е узрял за интелигентни и разумни политици, българският народ е твърде зает с битови проблеми, с оцеляване, с дребнавост, с разделение и племенност. Защо, мислиш, основна цел на ГЕРБ е стабилност? Защото докато народът е стабилно зает с оцеляването си, а основният източник на самочувствие и самоопределяне е принадлежността към някакви племена и разделението от другите, ще лапа евтиния популизъм на пожарникаря, и няма да изпитва нужда от интелигентни представители. Те само ви дразнят с това, че не са обитатели на моралното и интелектуално блато, в което ГЕРБ стабилно ви държи. Както беше казал Гьоте, никой не е по-безнадеждно поробен от хора, които грешно се мислят за свободни. Арогантното ти, самолюбиво мнение, че си под контрол, че преценяваш рационално, че претегляш и после упражняваш свободната си воля, е просто част от илюзията за свобода, чрез която Борисов и ГЕРБ доволно и стабилно са ви заробили. Естествено, че няма да го разберете, или, дори да го разберете, да го признаете - това, все пак, е самата основна цел. Това се очаква да се получи, и, щом ГЕРБ са на власт вече 10 години, явно се получава.

Новините

Най-четените