България се отказва от руската поддръжка на МиГ-29

Българското правителство може да не поднови договора с Русия за поддръжка на военната си авиация. Това съобщи пред БНТ министърът на отбраната Николай Ненчев.

Заради завишените цени от посредници по веригата между двете страни, България е принудена да плаща три пъти повече от заводската цена за ремонт на изтребителите МиГ29, стана ясно от думите на военния министър.

Той обяви, че се водят преговори с Полша, която разполага с добри възможности за поддръжка на старата руска авиационна техника.

"Условията в Полша са много по-добри, плюс това Полша е съюзна страна", коментира Ненчев.

Изборът на България вероятно ще падне върху полското държавно авиоремонтно предприятие WZL-2, което извършва сериозна част от поддръжката на МиГ-29, като си сътрудничи с ремонтни предприятия в Украйна, Русия и Беларус.

Четиригодишният договор с Русия за техническа поддръжка на българските изтребители изтича през септември тази година.

 

#1 Rowan 23.01.2015 в 09:02:46

Е и? Казахме, че имало договор със завишена три пъти цена и до там. Ама кой го е подписал този договор? Изобщо, договорите в България се подписват от едни полтъргайсти, които никога си нямат имена... Да ви подсказвам или сами ще се сетите? Щото аз се сещам за едни хора, които отново са във властта. Кой депутат, кой съветник, друг пък посланик май се уреди... Не мога да разбера, как в един ден на първата ви страница се мъдри статия за румънската прокурорка и в същия ден пускате статия за тройно завишена цена на договор, подписан от полтъргайсти...

#2 Dox 23.01.2015 в 09:25:39

Интересно. Полското предприятие си сътрудничи с Русия, Украйна и Беларус - все страни, които не са съюзнически. А няма ли някоя фирма от САЩ, с която ние да си сътрудничим, при поддръжката на тези МИГ-ове?

#3 Оби Уан 23.01.2015 в 10:03:20

И за двата самолета ли?

Новините

Най-четените