Бетина Жотева влиза в СЕМ

Говорителят на Външно министерство Бетина Жотева ще бъде назначена за член на Съвета за електронни медии от квотата на президента Росен Плевнелиев. Това става ясно в съобщение от администрацията на "Дондуков" 2.

Жотева ще заеме поста на Анюта Асенова, която влезе в СЕМ през 2008 г. по предложение на президента Георги Първанов. Мандатът на Асенова изтече още в края на 2014 г., но поради липсата на номинация от страна на Плевнелиев остана в Съвета.

Мотивите на държавния глава да номинира Бетина Жотева за член на Съвета за електронни медии са"професионалната й квалификация и богат опит, придобит през 25-годишната й практика" в областта на медиите и връзките с обществеността, пише в позицията на Плевнелиев.

"Друго основание са нейният авторитет, принципната и отговорна гражданска позиция", заявяват още от президентството.

"Професионалните и лични качества на Бетина Жотева са предпоставка, че като член на СЕМ тя ще се ръководи от интересите на обществото, ще защитава свободата и плурализма на словото и информацията и независимостта на доставчиците на медийни услуги", завършва съобщението на държавния глава.

Една от най-ключовите задачи пред състава на СЕМ ще бъде избора на нови генерални директори на БНТ и БНР в средата на 2016 г., когато изтичат мандатите на Вяра Анкова и Радослав Янкулов.

За Бетина Жотева

В предишния мандат на ГЕРБ Жотева беше първо (октомври 2010) говорител на постоянното представителство на България в Европейския съюз, а след това директор на отдел „Външни връзки" в дирекция "Връзки с обществеността и протокол" в Министерството на финансите, оглавявано от Симеон Дянков.

По време на служебното правителство Калин Христов - министър на финансите, преструктурира отдела на Жотева и чрез споразумение тя беше прехвърлена на сходна позиция в Министерство на икономиката и енергетиката, ръководено тогава от Асен Василев.

Малко след като Драгомир Стойнев пое управлението на МИЕ, Жотева беше освободена от поста си, за което заведе дело с аргумента, че е била уволнена незаконосъобразно. Върховният административен съд обаче отхвърли жалбата й като неоснователна.

През август 2014 г. Жотева стана медиен съветник на служебния вицепремиер Екатерина Захариева.

Жотева е била журналист в БНР и в. Труд. През 2001 г. става част от политическия съвет на Българския Бизнес Блок на Жорж Ганчев.

Новините

Най-четените