Избраха Кирил Ананиев за нов здравен министър

Кирил Ананиев е новият министър на здравеопазването.

Той беше избран със 121 гласа "за" и 85 "против" по време на днешното заседание на парламента. С гласуването беше подкрепена оставката на досегашния здравен министър Николай Петров и беше посочен неговия наследник.

Това е първа смяна на министър в съставя на кабинета „Борисов 3”.

Премиерът Бойко Борисов пропусна гласуването, защото по същото време се намираше в Министерския съвет на заседание на Съвета по сигурността. Именно неговото отсъствие стана повод за размяната на реплики между управляващите и опозицията в Народното събрание.

Председателят на БСП Корнелия Нинова обвини Борисов в нарушаване на конституцията, защото не се явява лично пред парламента с номинацията на министъра си. По думите й - премиерът "се крие от страх".

"Винаги когато стане напечено, този човек се крие. Г-н Борисов, защо приехте тази оставка и чии интерес обслужихте с нея? Ако тезата е, че д-р Петров е жертва на лобистки интереси, то вие чии интереси обслужихте като приехте тази оставка", попита тя.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов репликира Нинова, като я обвини в "липса на смелост" заради това, че не е отстранила от групата на БСП депутата Иво Христов след изказванията му, че "80 процента от българите са дебилни".

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев дори предупреди Нинова, че може да я изключи от три заседания на парламента заради "оскърбяване на държавен орган" след думите й по адрес на Бойко Борисов.

Досегашният министър Николай Петров подаде оставка от поста на 30 октомври след репортаж по bTV. В него се посочва, че като шеф на Военномедицинска академия Петров е възложил обществени поръчки за над 1 милион лева на фирми на своя зет.

Новият здравен министър Кирил Ананиев от 2014 г. е заместник-министър в Министерството на финансите.

Бил е също секретар по финансова политика в Администрацията на президента на Република България (2009-2011 г.) и съветник към политическия кабинет на министър-председателя (2013-2014 г.).

Изпълнявал длъжността служебен министър на финансите в кабинета "Герджиков", съставен от Румен Радев. Бил е заместник-министър и в кабинетите на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев.

Завършил е "Финанси и кредит" в УНСС.

Новините

Най-четените