Горанов: Държавата може да придобие дял от "Инерком"

Не е нужно държавата да купува активите на ЧЕЗ в България, но ако има такова общо решение, финасовият министър ще се съобрази с него. Това стана ясно от интервюто на министър Владислав Горанов пред bTV във връзка със сделката с ЧЕЗ и появилата се възможност държавата да стане страна по нея.

Финансовията министър уточни, че до решението държавата да се намеси правителството е стигнало, за да успокои потребителите на ЧЕЗ в България след истерията, която е създала опозицията около сделката.

"Истерията, която се налага от опозицията ме кара да мисля, че една партия от опозицията, разполага с информация, която не е известна на правителството. Високият тон говори, че има някой разсърден и некласиран от чехите", коментира Горанов.

Финансовият министър обясни, че собственикът на "Инерком" Гинка Върбакова не отива в Чехия да преговаря от името на държавата, а да преговаря с чехите отново да отворят договора, за да може и държавата да се намеси.

Горанов напомни обаче, че ЧЕЗ може да се съгласи, но може и да откаже.

"Ако се стигне до положително решение на чешката компания, ние може директно да влезем купувайки компанията „Инерком” или част от нея, или да проведем други преговори", допълни той.

За цената той обясни, че тя ще е тази, която двете страни вече са постигнали, ако не се стигне до нови преговори.

Владислав Горанов напомни, че ЧЕЗ води арбитражно дело срещу българската държава за десетки милиони и в тази връзка преговорите между компанията и българската държава ще са трудни.

Финансовият министър отрече да е отправял заплахи към шефа на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) плоф. Камен Плочев. Той е разбрал от директора на ВМА, че Плочев е изписан от болницата.

#1 TheRock 04.03.2018 в 13:31:59

Ще придобие я! Напълнете гушата на Борисов!

#2 VK 04.03.2018 в 14:02:53

Не на Борисов, а на Нинова . Кой дигна гюрултията? За какво и е на държавата част от ЧЕЗ?Още повече че става дума за 67%. Ми да взима тогава и ЕВН, че те са си 100% собственици! А,все пак предстои и либерализация на тоя пазар, тогава какво правим?

#3 TheRock 04.03.2018 в 16:04:41

Може и на Нинова, то разлика няма. Все червени ибрикчии. В момента наблюдаваме последният етап от дирижираното "рейдърство" спрямо чужда компания - ЧЕЗ, по типично руски образец.

#4 VK 04.03.2018 в 16:47:58

какво "рейдърство " те гони? Ако държавата ще придобива част от ЧЕЗ , то е благодарение на БСП и истерията, която насадиха в обществото- искането на дял от компаниета, не е зарад кефа на министерски съвет, или на Б.Борисов, а следствие и с цел да се успокои "народът" или по-точно, тъпата част от този народ, дето се фаща на манипулациите на г-жа Нинова и компания. Ако ЧЕЗ е проблем, да не би ЕВН да е по-различна, както казах -100% чужда собственост? Кво правим в случая - национализираме ЕВН ли? Комунистически мераци....

#5 TheRock 04.03.2018 в 18:52:38

Хе хе хе!!! "Да се успокои народът"! За да купи правителството ЧЕЗ с пари от данъците на същият този народ и да се сложи пак един като Митко "Каратиста" в управата на ЧЕЗ, който е от хората на КОЙ! И точно докато беше Митко "Каратиста" в ЧЕЗ, държавата продаде миноритарния си дял в ЧЕЗ на разни "хора", и сега обратно ще го изкупи от тях, близките до "КОЙ". И това ако не е "рейдърсво" не знам кое е!

#6 VK 04.03.2018 в 21:07:22

Митко "Каратиста" в управата на ЧЕЗ, който е от хората на КОЙ! ------------------------- Митко нам си кой, не е от държавната квота , какт искша хо разбирай, ама не епоставен там от некое правителство, чехите са си го избрали. И аре мола без толкоз ефтини манипулации!

#7 VK 04.03.2018 в 21:10:57

Роки , казах ти нещо, не се занимавай с българското правителство, не е залък за твойта уста, ако ме разбираш , надявам се!

#8 TheRock 05.03.2018 в 13:22:43

VK | 04.03.201821:07 Ха ха ха ха!!! Чехите избрали Митко Каратиста, защото е в топ-10 на кой-кой е в българската енергетика! Стига басни! А правителството е "пътник". С тая наглост си заминават!

Новините

Най-четените