България договаря създаването на енергийния хъб

България е домакин на среща на високо равнище за бъдещето на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа.

В разговорите ще участват двама еврокомисари - Марош Шевчович, зам.-председател на ЕК по енергийния съюз, и Мигел Ариас Канете - комисар по енергетиката и климатичните промени.

Една от темите на разговорите ще бъде предложението на България за създаване на газов разпределителен център на българското Черноморие.

Групата ще оцени дали и как създаването на енергийния хъб в България може да помогне за целите на европейския енергиен съюз.

"С изграждането на газов хъб България и Eвропейската общност ще спечелят сигурност на доставките. Това е най-голямото предизвикателство, което стои пред нас и най-голямата победа ще бъде сигурността на доставките, чрез диверсификация, както на източниците, така и на маршрутите", каза енергийният министър Теменужка Петкова пред БНТ.

Според нея България може да кандидатства за рехабилитация на газовата си инфраструктура с европейски средства при реализиране на проекта за енергиен хъб.

Създаването на този формат беше договорено след обявеното от руския президент Владимир Путин спиране на проекта за газопровода "Южен поток".

#2 скучко 09.02.2015 в 12:00:11

А, Павурче, нема лошо бе! Юро комисарите ше се разходят до нас, ше пият по една ракия, ше се задрависат пред камерите с Бате ти Бойко, ше се върнат в Брюксел, и ше представят пред касата отчета за осребряването му. ПС Бе то целия Юропарламент и А. Меркел като са на брюкселско зеле, могат да се наредят на тръбата и да а я напълнят.

#3 Conspirator 09.02.2015 в 13:29:11

Времето за договаряне и създаване приключи. Когато един ден руската тръба се появи съвсем близо до българската граница,но на турска територия е време да си спомним за ''грозните и глупавите'',които свалиха Борисов в началото на 2013 г./след манипулацията с новогодишните сметки за ток/,а след това за ''умните и красивите''.До началото на 2014 година безкрайните им шествия и хепънинги громяха Орешарски,като основното обвинение към това правителство беше....строителството на''Южен поток''. Миналата година/май месец/ бях писал,че руската тръба,така или иначе,ще се появи на юг от Резово.Тогава всички скочиха срещу коментарът ми.Наистина изглеждаше невероятно,но геополитическата логика на руснаците е съвсем прагматична-избягване на Украйна/на всяка цена/като транзитна държава/,за да се сведе до минимум значението и като възлова транзитираща държава към Европа. Българските правителства изпуснаха историческия шанс да превърнат България като южна врата за огромни енергийни доставки със всички произтичащи ползи и плюсове за българската икономика.Добре е да се знае,че Третият енергиен пакет беше създаден и наложен на Европейската комисия от Лондон/британската политика/,която е сведена до американската такава. Нека икономистите от ''Отворено общество''да изчислят колко ще струва на България природният газ,когато тръбата мине през Турция/и евентуално през Гърция/.Както и да го изчисляват,цената за България ОТНОВО ще е най-високата за цяла Европа. Защото за голямата политика се искат топки,а не въртене на задник...

Новините

Най-четените