Плевнелиев обеща нов закон за равенство на половете

Нов закон за равнопоставеност на половете обеща президентът Росен Плевнелиев пред Общото събрание на ООН. Разпоредбите ще засегнат основно разликата в заплащането между мъжете и жените, както и борбата с всички форми на насилието над жени.

Целта на промените в нормативните актове е в следващите 15 години България да постигне пълно на равенство между половете, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Предвижда се и актуализация на Националната стратегия за насърчаване на равнопоставеността на половете, стана ясно от изказването на Плевнелиев пред световните лидери в Ню Йорк.

Според него новият закон ще гарантира, че равенството между половете обхваща всички политики като предпоставка за "пълното осъществяване на човешките права на жените и момичетата".

Плевнелиев е изтъкнал забраната на дискриминация по полов признак, както и че представителството на жените в политическия и социалния живот непрекъснато се увеличава.

"Две трети от магистратите в националните съдилища в България са жени, както и 65 процента от държавните служители, 43 процента от членовете на управителните съвети на държавните предприятия, повече от 30 на сто от общинските съветници", изреди Плевнелиев.

Той коментира и предстоящата процедура за избор на нов генерален директор на ООН на мястото на Бан Ки-мун, където западните медии посочват като фаворит шефката на ЮНЕСКО Ирина Бокова. "Процесът на избор на генерален секретар на ООН трябва да бъде прозрачен и да осигури честно и равнопоставено разпределение, основано на полов и географски баланс", коментира държавният глава.

#1 gothic 28.09.2015 в 14:26:16

За равенство на половете, или за пълна и безусловна капитулация на мъжкия?

#3 dedo adji 04.10.2015 в 13:19:11

В качеството на какъв обещава Плавнелиев? Даже сега, като действащ президент няма законодателна инициатива, а след 2-3 години ще бъде световно неизвестен член на някой борд или фондация. И какви закони иска да поправя? Още от социализма в България има пълно равенство по закон. И на практика жените се радват на всички права и постове, само жена президент не е имало още. Но пък стягаме жена за генерален секретар на ООН. Може би отклонение в практиката е, че в село Долно Уйно избрали кмет а не кметица.

#4 vanko 04.10.2015 в 14:22:54

Мисля си, нашият ................... не е имал предвид "равенство между половете", а "равенство за междуполовите"...

#5 Шрайка 04.10.2015 в 15:10:05

Прав е! Няма само той да мие чиниите! Нека и Юлияна да е задължена да го прави.

#6 Шамито 04.10.2015 в 15:19:53

Наш Роско удари дъното на политическата некадърност.Но имам чувството че пи арите му нарочно го тласкат към тази политическа не адекватност.Но дали тази креатура не е с цел да ни изтъкне бат Бойко като неизменна алтернатива.Боже–хватки на политически хамстери.

#7 Rowan 04.10.2015 в 16:25:04

Ще ставаме безполови другари, да се впишем в новите евродирективи. Гледам по върховете дават личен пример…

#8 Дракон с кисело зеле 04.10.2015 в 20:12:51

Не че разбирам от право, обаче президентът на една парламентарна република изобщо може ли да даде такова обещание? Впрочем, като ще си говорим за равенство между половете, според Наказателния кодекс мъж не може да бъде изнасилен, независимо от обстоятелствата. Хайде и това да се промени, бива ли?

#9 Nikkor 04.10.2015 в 21:49:41

Ами такива са държавните ни мъже. Единият ( Боко ), тъп та отскача, другият ( Пухльо ), мамин сладък и той трябва да изпъкне с нещо и си измисля някакви глупости да дрънка, като си въобразява че казва някакви значими неща. Единият първо говори, после мисли, ако изобщо го може това последното. Справка "горещата точка". Другият мълчи, мълчи пък вземе че изтърси нещо като нищо, което не вълнува никого. Най-голямото му постижение е неспособността му за цял мандат поне веднъж на 3-ти март да нарече Русия освободителка от 5 вековното османско владичество. ( Забележете че не говоря за "робство" ). Да вземем на следващите президентски избори да си издигнем за президент жена му. Като отказва да го придружава и да се появява с него по повод и без повод и като се знае че не може да трае тиквата, ми се струва че е момиче с характер. За разлика от пухкавогласия си съпруг. Как в цялата българска политическа класа не се намери един мъжки мъж маа му стара. Или тъпаци или мухльовци.

Новините

Най-четените