Парламентът прие актуализираната съдебна стратегия

Парламентът прие актуализираната стратегия за съдебна реформа, изготвена от правосъдния министър Христо Иванов. За нея гласуваха 173 депутати, 4 бяха против, а 18 се въздържаха. Въпреки че от БСП и ДПС не одобриха някои точки от стратегията като преструктурирането на Висшия съдебен съвет на две професионални колегии, те подкрепиха стратегията.

Едно от най-важните неща в документа е предвиденото разделение на ВСС така, че решенията по кариерни и дисциплинарни въпроси за съдии да се вземат от колегия, включваща мнозинство от съдии, избрани от съдии, а за прокурори и следователи - от колегия на прокурорите и следователите. Разделянето на ВСС на две професионални колегии среща предимно одобрение в магистратските среди.

Стратегията цели европейски стандарт на правосъдието и за физическите, и за юридическите лица, както и да превърне съдебната ни власт в ефективен гарант за върховенството на закона и оздравяването на държавното управление и институциите в страната ни.

Според Иванов приемането на стратегията ще гарантира независимост на съда чрез ефективни мерки срещу корупцията, политическия и икономически натиск.

 

Новините

Най-четените