Брюксел и КЕВР подхващат казуса „Овергаз"

Европейската комисия ще проверява проблема със спирането на доставките от „Газпром" към българския частен разпределител „Овергаз". Това съобщава сайтът EurActiv, позовавайки се на говорител на ЕК. Комисията е получила писма и сигнали по темата и започва разглеждане на повдигнатите въпроси.

Според EurActiv, писмата датират от 23 декември 2015 и 30 декември 2015 година. В тях се съобщава за злоупотреба на „Газпром" чрез спирането на доставките без предупреждение при наличие на действащ договор. Според „Овергаз" това действие в нарушение и на европейските директиви.

„Подозираме, че съвпадението на интереси между БЕХ и „Газпром" е политическо мотивирано от желанието да се реанимира Южен поток в светлината на сегашните отношения между Русия и Турция", казва пред EurActiv изпълнителният директор на „Овергаз" Сашо Дончев.

ЕК разследва „Газпром" и за злоупотреба с пазарно господство в пет европейски страни, включително в България, където руският доставчик се радва на пазарни дялове от 50 до 100 процента. Евентуално решение, че е имало злоупотреба, може да доведе до глоба от до 10% от целия търговски оборот на „Газпром".

Междувременно Комисията за енергийно и водно регулиране започва извънредна проверка на финансовото състояние на "Овергаз". Ще бъде проверено и изпълнението на дейностите, за които компанията има лиценз, съобщиха от регулатора.

"КЕВР следи внимателно развитието на възникналата ситуация около доставките на природен газ от "Газпром Експорт" за "Овергаз Инк" след 1 януари 2016 г. Председателят на комисията Иван Иванов е в постоянен контакт с представители на институции и организации в отрасъла и с всички заинтересовани страни, ангажирани за разрешаването на въпроса, се казва в съобщението.

Проверките обхващат изпълнението на лицензионните задължения и финансовото състояние на „Овергаз Мрежи" АД.

Новините

Най-четените