Кунева отчете удвояване на изборните резултати

Лидерът на ДБГ и вицепремиер Меглена Кунева отчете удвояване на резултатите на Реформаторския блок спрямо този на Синята коалиция (СДС и ДСБ) на предишните местни избори. Тя изтъкна единната регистрация на блока при 90 на сто от населените места, но съжали за бавното обявяване на листите и неефективните органи на управление на блока.

На влизане в НДК Кунева припомни, че не е казала „нито една дума на конфронтация" срещу ГЕРБ. Така тя отговори на изискването на Цветан Цветанов реформаторите да се извинят за „агресивния тон" срещу кандидатите на ГЕРБ в София, Пловдив, Благоевград, Варна и т.н. Според Кунева в работата й досега като вицепремиер не е имала конфронтация с ГЕРБ.

„Не мисля, че дължа на някого извинение. Не съм обиждал никакви кандидати за кмет, в частност на ГЕРБ", допълни лидерът на СДС и министър на икономиката Божидар Лукарски. Според него резултатите от местните избори показват, че „тази коалиционна формула няма алтернатива". Същото каза и Радан Кънев, според когото няма индикации, че е необходима промяна в коалиционната формула.

„Избирателите дадоха доверие на двете основни съставни части на тази коалиция. Реформаторският блок се явява на трети избори и увеличава своите резултати. За извинение не може да става дума, защото водихме толерантна кампания", допълни Кънев.

Според него изключително слабият резултат на БСП превърна балотажа в борба между управляващите партии, но за искри на напрежение не може да става дума.

Предстои десният съюз да реши кого ще подкрепи на балотажа в Пловдив - Иван Тотев от ГЕРБ срещу патриота Славчо Атанасов. „Демокрацията е процедура. Решението трябва да бъде взето от Изпълнителния съвет - партиите и Гражданския съвет", допълни тя.

Кунева подкрепи електронното гласуване, тъй като трябва да се случи като съвременно и демократично средство за упражняване на правата. „Хората винаги са прави, не може да се спори с резултатът от избори, ако са честни", изтъкна тя. Според нея крачка към електронното гласуване рано или късно ще се случи.

Новините

Най-четените