Денят след бурята в ООН: От "бяхме наивни" до "Меркел е виновна"

Наивност, некомпетентност или нечестна игра - това са трите основни обяснения за неуспеха на двете български кандидатури за генерален секретар на ООН - Ирина Бокова и Кристалина Георгиева.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни провала с активната компроматна кампания срещу двете кандидатки от страна на вътрешнополитически фактори.

"Ние като нация никога не можем да бъдем единни и това противопоставяне във вътрешнополитически план се изнесе и навън. Повече се виждаха слабите места и те бяха облечени в жълтения. Не можахме да извадим качествата на двете дами", каза Цветанов пред БНТ.

Той обаче повтори тезата на лагера на Бокова, че е било нереалистично да се очаква ООН да приеме втора българска кандидатура на висок пост, след като вече има българка начело на дъщерната организация ЮНЕСКО.

Бившият вицепремиер в кабинета "Борисов 1" и приближен до Кристалина Георгиева - Симеон Дянков - обясни фиаското на България в състезанието за върха на ООН с думите "може би сме били доста наивни през цялото време".

"Нашите надежди, че новият генерален секретар на ООН ще бъде жена от Източна Европа, се оказаха само надежди. Явно не е дошло нашето време като регион, но много по-силно се говореше, че фаворитът ще е жена и това говорене тръгна от Вашингтон. Бяхме излъгани от големите държави", коментира Дянков пред Нова ТВ.

По думите му, издигането на Кристалина Георгиева десет дни преди края на надпреварата не е грешка на България, а на цяла Източна Европа, която имала неоправдани надежди.

"Каквото и да беше направило правителството, щеше да бъде критикувано при този резултат. Ако не беше направена смяната на Бокова, а беше избран Гутереш, пак щеше да има критики", каза Дянков.

Бившият външен министър и активен поддръжник на кампанията на Ирина Бокова - Соломон Паси - обаче прехвърли цялата вина за неуспеха на министър-председателя Бойко Борисов.

"Това е най-големият външнополитически провал. Цялата кампания по избора за ООН се водеше на ръчно управление от премиера", каза Паси пред Нова ТВ.

По думите му, Борисов не само е сгрешил при подбора на екипа за кампанията поради некомпетентност, но и се е подвел заради "сериозното окуражаване от Юнкер и Меркел" за номинирането на Кристалина Георгиева.

Според Паси, още преди няколко месеца е станало ясно, че Ирина Бокова няма да има шансове, защото започнало активно лобиране от страна на неназована "португалска групировка" за издигане на втора българска кандидатура.

България стана обект на коментар и от международни наблюдатели. Изследователят Ричард Гоуън от Центъра за международно сътрудничество към Нюйоркския университет, даде страната ни за пример как не се прави успешна дипломация. Той написа в Twitter:

#2 sim4o 06.10.2016 в 10:22:36

Ами Иване, тука на ей тоя форум от кога пишем, че имаме дълга скамейка .. И че Баце, може, и ТРЯБВА да подготви и още смени .. и навреме да реагира, та да се не загуби динамиката на българското представяне .. като е гарга - да е рошава! Аз споменавах Фидосова, Данчето Фандъкова и гаражното Наде - Таекуондистката! Закъсняхме, закъсняхме и със смените .. представяш ли си - днес сутринта , още преди официалното окончателно гласуване в ООН да бяха получили НОВО писмо от Баце и Фидосова да слиза от самолета в Ню Йорк! А?? Булгар! Булгар! Щяхме да го смажем, това комуне Гутереш! .. навремето - 2004-2005 да припомня, португалчето идва у нас, та заедно със Серго да се възправят на изборите срещу Бате Бойко , че и по Бузлуджа се катери, и кебапчета яде горе . Да, ама не! Баце ги отвя, разните му Гутереши-Мутереши, Станишевци и вси остальние! И сега, ако не се беше притеснявал с други неща, а си беше подготвил сам смените за ООН-то и бе следил , кога да ги пуща, Баце щеше да се оправи с изборите! Хеле, па ако и Цветанов беше броил .. Но млъкни сърце - сега де да знам, да видим да стъкмим нещо протести срещу португалеца .. умните, красивите да са там, бабички-протестърки с празни тенджери и тигани да лумкат, Йоло Денев да ляга пред Бели Автобуси из Ню Йорк? И ще победим, и ще е единство, творчество, красота и детска планета!

#3 sim4o 06.10.2016 в 10:24:29

Само Ирина Бокова имаше шанс в битката за шеф на ООН, а Кристалина Георгиева „отиде, видя и разруши“. Грешката ни бе, че послушахме Меркел и се отметнахме от основната си кандидатура. Това обяви социологът Андрей Райчев. „И всичко това идва, след като Кристалина Георгиева обяви, че „тя е поставила условия на великите сили да не са за нея“. Отиде, развали и си отиде. Ако Цезар беше казал „Veni, vidi, vici“ (б.а.-дойдох, видях, победих), сега Кристалина направи „Veni, vidi… развалих“. Или по-точно „Veni, vidi, destroy (б.а.-разруших)“. Просто безобразие“, каза още социологът. „Сега беше ред на Източна Европа за изява в ООН. В момента, в който Ангела Меркел започна да действа тя да определи кандидата на Източна Европа, се случи това нещо. Грешката ни бе, че послушахме Меркел и се отметнахме от основната си кандидатура. Вижте, има и още нещо. ООН като организация е създадена във връзка с разгрома на Германия. ООН е създаден от Рузвелт, Чърчил и Сталин върху трупа на Германия. Идеята, че сега Германия ще каже кой ще е шеф на ООН, може да се роди само в болен мозък“, завърши Райчев. ------------------- Ta Mеркел ни е виновна - кво да го мислим - то ясно!?

#4 sim4o 06.10.2016 в 10:40:50

И ДОБРАТА НОВИНА! Дойде от "Ройтерс"! .. "Българката Ирина Бокова, която е генерален директор на ЮНЕСКО, е на второ място в надпреварата за поста генерален секретар на ООН. Т ова сочи анализ на агенция Ройтерс. Тя се нарежда непосредствено след фаворита Антониу Гутериш, който днес трябва да бъде избран за наследник на Бан Ки Мун начело на световната организация. Според анализа на Ройтерс Бокова се е класирала по-добре от Вук Йеремич и Мирослав Лайчак. Тъй като 2 вето от Г-5, докато другите Йеремич има 3 вето, а Лайчак има по-малка обща подкрепа. Бокова е получила 7 окуражаващи гласа, 1 без мнение, 9 обезкуражаващи. Според същия анализ резултатът на Кристалина Георгиева е по-лош. Тя не е осма, а девета с 5 окуражаващи гласа, 2 без мнение, 10 обезкуражаващи..." ВТОРИ! Втори сме в света, братя и сестри! Българите не се предаваме никога, продължаваме напред, да знаете. ... Българите сме най-големите в света! Иначе-Меркел ни е виновна!

#5 TheRock 06.10.2016 в 10:40:51

Няма как проруски кандидати да застанат начело на ЕС! А Симеон Дянков просто да си мълчи! Такава слузеста гад е противно да бъде гледана!

#6 TheRock 06.10.2016 в 10:44:09

ООН!! О - О - Нееее!!! Такива ми ти работи!

#7 sim4o 06.10.2016 в 11:21:12

Роко Паважен..я кажи,като се бараш знаяч-що пък Гутереш да не е руски избор? Успя ли да изтрезнееш и да прочетеш как португалчето се е катерило,поканено от Станишката на Бузлуджа? Нали според вашата,налоумна-соросоидна логика,който иде на Бузлуджа е на Путин човек? А Бокова..да ти кажа,според бая писаници е човек на французите..

#8 Люба6а 06.10.2016 в 11:36:06

тази сутрин ме разсмяхте Симчо е супер,а и Скъп Иван написа това,което и аз щях да напиша...браво на вас

#10 7 06.10.2016 в 12:10:22

А Бокова..да ти кажа,според бая писаници е човек на французите.. Ами Великата Френска революция и всичките Коминтерни чии са?

#11 dedo adji 06.10.2016 в 13:30:47

А бе каква буря ви патила, бе? тече си нормална работа (нищоправене с тлъсти заплати) в ООН. Бурята е в главата на павето и Гошо първанката, гъсти партньори. И Каракачанов се наредил в един фронт с Карадайъ. Кара, кво да ги прайш.

#12 sim4o 06.10.2016 в 13:53:19

Dear Ivan | 06.10.2016 11:54 Симчо, това е некъф друг "Ройтерс" Усмивка .." -------------------- Бе ей го бе , ВТОРИ СМЕ макар, че аз и на четвърто място в света, бих се радвал .. и ме е яд, че Баце не стегна и още смени .. барем щяхме да ги шанем! Много сме, силни сме! Българите сме най-големите! Никога не се отказваме, да знаете.Продължаваме напред! Писахме, писахме, писахме тукана - из кафенцето .. и имена подхвърляхме .. Булгар! Булгар! Иначе за Ройтерс - ей "Икономик-България" http://www.economic.bg/bg/news/7/reuters-bokova-e-vtora-georgieva-deveta-za-oon.html .. "Ирина Бокова е завършила втора в надпреварата за Генерален секретар на ООН, а другата българка – Кристалина Георгиева, девета от общо 10 кандидати. Това показва анализ на Reuters.." И още некви пишат : http://profit.bg/news/Reuters:-Irina-Bokova-vtora-v-nadprevarata-za-OON/nid-155081.html http://kanal3.bg/news/world/40090-Reuters%253A-Irina-Bokova-e-vtora-v-nadprevarata-za-OON https://www.actualno.com/politics/rojters-bokova-e-vtora-v-nadprevarata-za-oon-news_567002.html Абе ние и четвърти в света да сме, пак сме пред Румъния , че и пред Македония, ама втори - си е по-яко! Българите сме най-големите! И ако и Баце беше извадил- скритите аса от ръкава с още една смяна поне , и днеска сутринта Фидоошу слизаше от самолета - една такава - борбена, щяхме ептен да се прочуем! Българите сме задружни! България над всичко!

#13 Шамито 06.10.2016 в 14:24:23

Смаян съм от самочувствието на Криста която се оказа кърпичка с която си обърсаха задника.На кривия чеп космоса му виновен.Наивни и Меркел виновна а никой не обели и дума колко сме политически олигофрени.В курвенската демокрация се казва Лаф да се вихри.Лафа и парата владее фукарата.Честито зомбита.Дремете и консумирайте.

#14 7 06.10.2016 в 14:41:51

Излишни свръхемоции. Още от многозначителната дата 09/09 (но 2016), е било ясно, че Гутереш е фаворит. Останалото са подробности.- Ройтерс: http://www.reuters.com/article/us-un-election-idUSKCN11F28O "The absolute minimum that a candidate needs is nine positive votes and no vetoes, so any candidate that is some way off that minimum is not going to win this race," Rycroft said ahead of the fourth ballot. Former Serbian Foreign Minister Vuk Jeremic secured third place with nine encourage, four discourage and two no opinion. The remaining seven candidates all received less than nine votes of encouragement, with former Macedonian Foreign Minister Srgjan Kerim in fourth place followed by Irina Bokova of Bulgaria, who is director-general of U.N. cultural organization UNESCO, former Slovenian President Danilo Turk and Argentinian Foreign Minister Susana Malcorra. Civil society groups and nearly a third of the 193 U.N. member states, led by Colombia, have pushed for the first woman secretary-general. But hopes for a woman to lead the United Nations appear to have faded. -------- БГ сайтът, цитиран от Симчо: Според анализа на агенцията Бокова се е класирала по-добре от Вук Йеремич и Мирослав Лайчак. Тя е получила 7 окуражаващи гласа, 1 без мнение, 9 обезкуражаващи. Кристалина Георгиева е получила 5 окуражаващи гласа, 2 без мнение, 10 обезкуражаващи. ------------------------ Коментар: Минимумът "за" е 9 гласа ( без нито едно вето). Никоя от нашите кандидатки не го е получила дори на последното гласуване, цитирано от www.economic.bg. Толкова могат. Точка. Друг път- да се избират хора на много високо ниво. Ако има такива.

#16 7 06.10.2016 в 15:10:21

Драги Иван,

#17 TheRock 06.10.2016 в 15:35:02

Всички в тази гнусна уйдурма са такива тъпаци, че не си струва да ги коментираме. Жалки клоуни! Лъсна само голият гъз на Борисов!

#18 TheRock 06.10.2016 в 15:36:14

Dear Ivan | 06.10.201614:55 Я не разсмивай публиката. Каква "висша математика" се учи в икономическия???

Новините

Най-четените