ГЕРБ предлагат горенето на отпадъци да се забрани със закон

Депутати от ГЕРБ внасят проектозакон, въвеждащ санкции срещу горенето на отпадъци. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която е инициирала промените, съобщава агенция "Фокус".

В последните дни има значителни превишения на фини прахови частици (ФПЧ), ясно е, че не трафикът е виновен за тях, а отоплението с твърдо битово гориво и горенето на отпадъците. Апелираме към хората, които се отопляват с дърва и въглища, да се включат в проектите на Столична община за осигуряване на безплатна подмяна на отоплението с по-екологично", коментира Фандъкова.

"В същото време горенето на отпадъци е също голям проблем в някои райони като "Красна поляна". Това е голям бич за хората там, затова поисках и в последните месеци се работеше в Народното събрание да приемат инкриминирането на горенето на отпадъци, защото само за последната седмица са направени над 60 проверки за горене на отпадъци на открито, съставени са над 20 акта, но сами по себе си те не вършат никаква работа", каза още столичният кмет.

"Заедно с инициативния комитет в "Красна поляна" поискахме тази промяна и утре група народни представители от ГЕРБ ще внесат искането ми за промяна на закона, за да може да има по-сериозни, по-строги санкции и горенето на отпадъци и това да стане престъпление", коментира още Йорданка Фандъкова.

Междувременно на територията на Столична община за днес и утре е обявен жълт код за опасни мъгли. По думите на зам.-кмета Йоана Христова предстои да се обсъди възможността утре в София да се въведе т.нар. "зелен билет", съобщи БНР.

Според платформата airsofia.info въздухът в София е замърсен с фини прахови частици в пъти над допустимите норми.

#1 sly 10.12.2019 в 08:41:37

Има квартали,които нямат ТЕЦ ,нито са газифицирани.Тези хора трябва да се отопляват,държавата или общината да си свършат своето,малко повече инвестиции по въпроса.И да се знае че основния замърсител си остават автомобилите, другото е лъжа

#2 Оби Уан 10.12.2019 в 09:34:32

sly | 10.12.201908:41 И да се знае че основния замърсител си остават автомобилите, другото е лъжа ________________________ От къде "се знае"? Така каза една продавачка на женския? Отговори ми тогава на въпроса - защо например този уикенд, трафикът като беше на половина (че и по-малко), "нивата" пак удариха тавана?!

#3 Dox 10.12.2019 в 10:22:12

ГЕРБ предлагат на някои хора да се забрани със закон да се борят за живота си.

#4 explorer 10.12.2019 в 10:24:05

първо, спрете да истерясвате за "нивата" на неизвестно какво. После като разберете, че ФПЧ е съкращение на финни прахови частици, потърсете статистика за последните поне 50 години, по дни и едва тогава може да разберете за какво иде реч и да умувате има ли проблем и как да се реши. ....едно време тези дискусии бяха ограничени до градинката пред Центална баня, сега се пренесоха в интернет

#5 Онуфрий 10.12.2019 в 11:24:05

Интересно как ще залавят онези, които горят отпадъци и как ще ги санкционират, след като е известно, че по-голямата част от тях нямат пари за глоби. Също така трябва да се има предвид, че данните на разни "частни" измервателни станции и фондации не отговарят на стандартите и при висока влажност на въздуха отчитата както си искат. За София са характерни температурните инверсии и дори всички коли да спрат да се движат в тези дни пак ще има прах във въздуха.

#6 Ecstas 11.12.2019 в 13:12:05

Тая тъпа овца от 4 години не може да спре циганите да горят каквото им попадне , нормално е след като това са по голямата част от избирателите и

#8 Кольо Търнокопа 11.12.2019 в 18:09:27

"...Фандъкова призова да не се ползат дърва и въглища за отопление..." Права сте,госпожо Фъндъкова,ако раздадете на бедните по един ,,Наръчник на екскимоса или как да строим иглу без да пречим на трамвая" ,ще свършите чудесна работа Хич не е в "час" тая кощрава. Пуснете евтина газ, парно, ток и квото щете и хората ще минат сами на евтиното. Ако някой си събира дървата незаконно хоп в затвора ама на студено за да допринесе и затвора за чистота на въздуха. Почистете улиците да не се вдига прахоляк и това е. С призиви и бръщолевене тип Грета няма да постигнете нищо - ама то геЙрб е диагноза за психодиспансера

#9 deowin 11.12.2019 в 18:34:41

Потресаващи са коментарите, в които някои се опитват да защитават отопляването на твърди горива, защото били бедни, защото не им били осигурени по-евтини и по-чисти начини на отопляване и прочие. Честно, наистина ли ревовете, че сте бедни и някой друг не ви е осигурил нещо си, ви успокоява съвестта, че съсипвате здравето на милиони, включително стотици хиляди деца? Именно тази типична за българина грижа единствено за собствения си гъз без какъвто и да било интерес към околните ми е дълбоко противна. Важното е на него да му е топличко, да си пафка цигарките, да не излиза на студа да си хвърля боклука като може просто да го метне през прозореца, да не аби пари за билет за автобуса като може да пътува гратис - всичко това е следствие от тоталната липса на загриженост към когото и да било, освен самия себе си. Затова населението в България не представлява общество, а сбирщина от индивиди, или по-скоро инвалиди, защото трябва да си сериозно умствено увреден за да не разбираш как обществено-насоченият манталитет води до подобряване на живота на всички, докато егоцентричният води само до продължаване на мизерията, в която и без това си затънал, за теб и за твоите деца.

#10 Кольо Търнокопа 11.12.2019 в 18:42:55

Панелното таласъмче Деовин и тук е налазило

#11 Dox 11.12.2019 в 19:16:59

Напълно съгласен с клиента /коментар 7/. Трафикът, както стана ясно не е основната причина за замърсяването, но софийската светофарна мрежа е образец за безумие. Не само, че светофарите са нацвъкани на места през 50 метра, но се сещам и за поне три парадоксални примера, как е решено изграждането на кръстовища на две нива: Първото е на Симеоновското шосе и Околовр.път. Две нива, но от долу светофарите си стоят. Вторият е на Семинарията. И там екстрено построиха надлез /за да се усвоят едни пари/, но от долу светофарите си бичат. А висенето е поне 3 минути, докато ти светне зелено. Третият е надлеза, дето свързва Младост 1 с Младост 2, над бул. Андрей Ляпчев. Кръстовища на 2 нива се правят, именно за да се избегне нуждата от светофари и съответно да се избегнат и задръстванията. Ако няма място за детелина, поне на долното ниво завоите и пресичанията да се решат с кръгово движение. Но, у нас има светофари и на кръгови кръстовища /Сточна гара, кръговото на Лъвов мост/. Чувал съм, че поддръжката на светофарната мрежа в София е концесионирана отдавна. Казват, че се плащало на бройка светофар. Не знам дали е така, но ако е вярно, нищо чудно това да е причината те да никнат като гъби и да ги оставят там, където може и без тях. Логично е концесионера да има интерес от повече светофари, които да поддържа, като така ще увеличи и печалбата си. А за лежащите полицаи пък да не говорим. Едно, че затормозяват движението допълнително, ами ги правят така, че след година да ремонтираш предница. Но оставете това, най-важното е, че забавят движението на линейки, на пожарни, на полицейски патрули, на градския транспорт. Разхода на гориво се увеличава неколкократно за автобусите от това постоянно спиране и тръгване. Тъкмо тръгне от спирката - светофар. Мине светофара и .. лежащ полицай, след това пак светофар и след него спирка. Е, как да излезе и по-евтин транспорта, като автобуса не включва на по-висока от втора предавка. Това са колосални разходи на гориво. Но, на кого му пука. Нали така общината осигурява бизнес на разни пътностроителни фирмички да полагат лежащи полицаи, а косвено, осигурява впоследствие работа и на автосервизите. Важното е да не спира оборота на капитала. Ама там някой горял дърва, въглища или гуми, щото нямал парно или нямал пари за парно. Ами да се маха бе. Къде ще ходи не ни интересува. Ако ще и да мре. Ето така се взимат решения и се решават проблеми в условия на фашизъм. Няма това-онова! Раз, и край!

#12 deowin 11.12.2019 в 22:02:09

Някой: "Не е достойно да тровиш живота на околните хора, включително деца, като се отопляваш с твърдо гориво." Бай Кольо: "Ти пък си идиот!" ... Дори да съм идиот, все още остава недостойно да тровиш живота на околните хора. Докато човешкото достойнство е толкова кът, България ще остане на това дередже. То на вас май така и ви харесва. Предполагам когато си с начално образование и имаш звучен прякор като "търнокопа", важното в живота ти е да ти е топло на задника, да ти е пълен коремът, и да има люта пърцуца. Другите хора вълци ги яли - нека се оправят сами и сами да си лекуват децата от астма, дихателни заболявания, рак на белия дроб, сърдечно-съдови заболявания, вродени дефекти и прочие.

#13 Kenny McCоrmick 12.12.2019 в 08:47:25

"Хич не е в "час" тая кощрава. Пуснете евтина газ, парно, ток и квото щете и хората ще минат сами на евтиното." 1. Евтино парно няма да има, докато има "Топлофикация". Преди десет години избягах с писъци от тази институция, но не и преди да им платя 400 лева за довиждане за някаква митична изравнителна сметка, която така и не разбрах защо е. След това обясних на брокера ми ясно и на висок глас, че търся апартамент БЕЗ парно и аз ще си се грижа за отоплението, да не ми берат кахъра. Блок от 40 апартамента, 10 като не плащат изрядно, сметките на останалите са колосални, да не говорим, че в преходните сезони пак си на ток, щото на студено не се седи. 2. Евтин ток има и в момента. Не знам защо хората масово смятат, че на ток е ужасно скъпо и предпочитат парното. Подозирам, че една от причините е, че парно можеш да не плащаш с години, а токът един месец като не го платиш - и ти го спират. Отоплението на ток Е евтино - има едно вълшебно изобретение, наречено климатик. Топло през зимата, хладно през лятото, рай. Никой не може да ме убеди, че хич няма начин да се топлиш евтино и без да замърсяваш.

Новините

Най-четените