Росен Плевнелиев не бърза със служебното правителство

Президентът Росен Плевнелиев обмисля свикването на извънреден Консултативен съвет за национална сигурност, след като приключат консултациите му с осемте парламентарно представени политически партии.

Днес се състоя първата среща с ГЕРБ. Утре продължават консултациите с БСП, а следващата седмица с останалите парламентарно представени партии.

След това президентът вероятно ще свика извънреден Консултативен съвет за национална сигурност, "на който всички заедно - и политическите партии, и законодателната власт, и изпълнителната власт да можем да се обединим около пътя, по който да излезем от политическата криза, в която се намираме - и чак след това ще стартирам и конституционната процедура за връчване на мандати".

С политическите партии Плевнелиев обсъжда възможността за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент, вероятните дати за провеждане на избори и оставащата работа на парламента.

Държавният глава подчерта, че след оставката се намираме в ситуация на политическа криза.

На излизане от президентството Бойко Борисов надълго и посредством цветисти изрази отново обясни за оставката, служебното правителство и бюджета.

На въпрос как ще стане служебен кабинет, ако БСП не искат да участват, той ги обвшни, че дезертират и каза: "Румен Радев си пожела цялата власт и Господ му я даде. Да вдига пенсии, да пази границата, да ходи в Крим..."

Лидерът на ГЕРБ уточни, че няма да иска оставка на кметове след изборите.

Новините

Най-четените