Новият управител на БНБ встъпва в длъжност с нов мандат

При предсрочно прекратяване правомощията на член на Управителния съвет на БНБ избраният на неговото място няма да довършва мандата на предшественика си, както беше досега, а ще започва нов, пълен мандат. Предложението на Менда Стоянова и група народни представители за промени в Закона за БНБ бе прието на първо и второ четене от парламента.

Запазва се 6-годишният мандат на членовете на УС, уточняват вносителите. Промяната влиза в сила от обнародването в "Държавен вестник".

Румен Гечев от левицата подчерта, че промяната отговаря на европейските директиви и на критериите на ЕЦБ. Текстът се налагало да бъде приет, след трусовете в банковата система у нас в миналото и ще улесни избора на наследник на сегашния гуверньор на централния трезор - Иван Искров. Няма да е сериозно да очакваме някой да поеме управлението на БНБ за 1 месец, обясни Гечев.

Сегашният управител на БНБ Иван Искров заяви, че ще подаде оставка, когато има кандидат за неговата позиция. До момента има трима - Григорий Вазов (предложен от Патриотичния фронт), Димитър Радев (издигнат от ГЕРБ) и Бисер Манолов (издигнат от ДБГ).

 

Новините

Най-четените