"Времеви проблем" не допуска избор на Плевнелиев в ЕК

Президентът Росен Плевнелиев не може да бъде номиниран за български еврокомисар на мястото на Кристалина Георгиева заради "времеви проблем".

Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на бТВ на въпрос дали подобна рокада се обсъжда в Министерски съвет.

"Тук има чисто времеви проблем. Постът в ЕК трябва да бъде зает до началото на следващата година, а мандатът му изтича месец след това", каза Дончев.

Вицепремиерът не потвърди, но и не отхвърли възможността самият той да бъде номиниран за наследник на Георгиева.

"Леко се притеснявам, че мине се - не мине месец, все искате да ме пратите някъде и го приемам като укор, че не си върша добре работата в Министерски съвет", беше отговорът на Томислав Дончев.

Той призна, че новата българска кандидатура няма да получи "автоматично" същия пост, който държеше Кристалина Георгиева - вицепрезидент на ЕК и комисар по бюджета и човешките ресурси.

"Ще бъде много трудно, но това трябва да е задача да се направи опит да се съхрани същия портфейл. Ако не е същият, борбата трябва да е за максимално престижен пост, а не за "езиковото разнообразие", например", каза Томислав Дончев.

Имената на потенциалните кандидати ще бъдат обсъдени на консултации на ниво Европейска комисия, допълни той.

#1 Nikkor 31.10.2016 в 12:33:27

"Той призна, че новата българска кандидатура няма да получи "автоматично" същия пост, който държеше Кристалина Георгиева - вицепрезидент на ЕК и комисар по бюджета и човешките ресурси." Кристалина държеше на дядо боже ...Бюджета го решаваше и ще го решава Германия. нашта кака беше там за цвет и мирис. Отделно някой може ли да сметне колко "президенти" и "вицепрезиденти" има тая шибана структура?

#2 Nikkor 31.10.2016 в 12:45:46

Де да беше само това проблема на тоя лалугер. Германското разузнаване продължава да твърди че всичките дрънканици за ставащото в източна Украйна е целенасочена кампания от лъжи водена от няколко човека - генерал Брийдлав, бивш главнокомадващ силите на НАТО в Европа, един двама посланници – предоставили снимки на руско тежко въоръжение в Украйна за които се доказа че са правени в друго време и на друго място - и познайте кой още ??? Наш Росенчо. С меката си китка, с плахия си гласец. Да не му се надяваш. Еврокомисар? Я веднага го направете ген. сек на НАТО. Който не вярва да чете Шпигел онлайн. Не мож ги обвини в любов към Русия.

#3 Bai Hoi 01.11.2016 в 11:42:08

Викаш ставащото в източна Украйна си е съвсем в реда на нещата, защо трябва някой да го коментира, а? Тука е Европа, в родината ти оттатък Урал си коментирайте каквото искате.

Новините

Най-четените