МВнР към руското посолство: Да не забравяме репресиите на СССР

Министерството на външните работи на България излезе с официална позиция по повод организираното от Посолството на Руската федерация събитие на 9 септември „Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“, напомняйки за репресиите, извършвани от Червената армия в държавите от Централна и Източна Европа.

"Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите, че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в Централна и Източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави", се казва в позицията на МВнР.

От Външно се разграничават от събитието на руското посолство и "съветват" мисията на Руската федерация "да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза "освобождение", която привилегирова само някои политически среди в България, тъй като е намеса във вътрешнополитическия дебат в страната ни".

"9-и септември и неговите последици трябва да останат достояние на историците и историческата наука, за да получат пълна и точна оценка за влиянието върху развитието на България през 20-и век. От гледна точка на международното право фактите са ясни: деветосептемврийският преврат е пряка последица от обявяването на война на България от страна на СССР на 5 септември 1944 г. и последвалото навлизане на съветски войски на територията на неутрална спрямо СССР България", коментират от Външното министерство.

Оттам напомнят, че СССР обявява война на България, когато на власт току-що е дошло ново демократично  правителство, обявило се за прекратяване на връзките с нацистка Германия и потвърдило позицията на неутралитет на Царство България спрямо Русия. Следва временна окупация на България от СССР и Съюзниците, която формално се администрира от представители на коалицията, но де факто се упражнява изключително чрез съветското военно присъствие.

"Дългосрочните последици за България са същите, каквито и за останалите страни от Източна Европа, попаднали в съветската зона на влияние - 45 години управление на тоталитарен режим, опиращ се на болшевишко-ленинския вариант на комунистическата идеология", се казва още в позицията на МВнР.

Междувременно от руското посолство в България излязоха с коментар по темата, заявявайки че тяхната изложба "нищо общо нито с днешния български вътрешнополитически дебат, нито с отделни политически сили".

Ето я и цялата позиция на посолството на Руската Федерация в България:

"Изложбата към 75-та годишнина от освобождението на Източна Европа от нацизма, която на 9 септември ще представим в нашия културно-информационен център, е подготвена със съдействието на Руското историческо дружество и е насочена изключително към запознаване на българското общество с материали от фондовете на руски архиви. Много от тези документи бяха досега непубликувани или неотдавна разсекретени и разказват за решаващата роля на Червената Армия в избавление на човечеството от фашистката чума.

Тази изложба няма нищо общо нито с днешния български вътрешнополитически дебат, нито с отделни политически сили, затова до известна степен сме учудени от това, че може да се правят каквито и да било официални заявления преди запознаване със самата експозиция."

#1 deowin 03.09.2019 в 18:01:02

МВнР демонстрира гръбнак. Похвално.

#2 Dox 03.09.2019 в 18:54:51

МВнР демонстрира МЕК гръбнак. Наистина "похвално"! Сега остава и да се каже, че това е българска позиция, а не на 90% от реститутките в и около софийския център, самонарекли се /прости, Господи!/ - "десница". А някое от известните чужди посолства дали се е "изказало" по въпроса?

#3 Nenimir 03.09.2019 в 18:58:12

МВнР демонстрира послушание пред САЩ и ново безгръбначие, което като се вземе предвид прстъпното минало на някои участвуващи в управлението и пословична продажност, не е изненада за никого.

#4 SamVaims 03.09.2019 в 19:30:40

Браво, адекватна реакция на министерството. Това е добрата новина за деня.

#6 SamVaims 03.09.2019 в 19:49:35

"А на блядовете от посолството им препоръчвам да не ръчкат населението, а да ремонтират летящата чиния на Бузлуджа и си направят там бал без маски и дрехи, но с много водка. " Това е само защото знаеш, че отцепването с водка е същото като карнавал, обаче се маскираш отвътре.

#7 Specifier 03.09.2019 в 21:30:10

ГЕНЕРИЧНИТЕ ПОТОМЦИ НА АБпФК (и на Слугите им), веднага излезоха на светло и започнаха да реват*. Другаре, споко! Дишайте дълбоко. Че от злоба може да получите некой разрив на пружината и ще требва да ви влачиме за скраббб... _____________________________________ *трийсе години не могат да поверват, че са загубили привилегиите (да грабят и да лапат)

#8 Specifier 03.09.2019 в 21:35:48

БРАВО, БРАВИСИМО ЗА МВнР Достойна и българоугодна позиция. Всички истински българи ще я приветстват, а българогласните агенти на Сев. хаганат ще я осъдят (което силно ще потвърди нейната правилност).

#9 Уточнител 03.09.2019 в 21:38:52

Добра новина за българите и лоша за техните врагове.

#11 Specifier 03.09.2019 в 22:08:44

ДОЖИВЕХМЕ И ТОВА Генерични потомци на АБпФК (или на Слугите им), да се правят на умрели лисици и да не си казват, че са (потомствени) „русофили“. Леле, леле, явно много им е паднало либидото, та се крият и се правят на неутрални – сички, викат, били маскари: и българите и „русофилите“! Ха-ха-ха-ха, мъка! Мъка русофилска…

#14 deowin 03.09.2019 в 23:17:05

>САЩ Никъде в статията не е споменавана тази държава, вероятно защото новината няма абсолютно нищо общо с нея. Но, да, това няма да спре глупаците да си говорят за бой на негри в смехотворни опити да изкарат про-българската позиция на МВнР за неправилна, защото не е про-руска. Онзи момент, в който си толкова долнопробно руско мекере, че вкарваш САЩ там, където по никакъв начин не присъстват, само за да оплюеш една про-българска позиция понеже не е в "коректния" тон на раболепие и слугинаж към СССР..

#15 Онуфрий 03.09.2019 в 23:54:03

Чак не повярвах, че това е казано от нашето външно министерство! Аполоогетите на миризливия руски ботуш да си припомнят фактите около ОКУПАЦИЯТА, че вече замирисва на дебилизъм цялата работа.

#16 Онуфрий 04.09.2019 в 00:12:44

Курнела оглавила тайно Националния комитет за честване на 75 години от окупацията на България от СССР https://faktor.bg/bg/articles/korneliya-ninova-oglavila-tayno-natsionalniya-komitet-za-chestvane-na-75-godini-ot-okupatsiyata-na-balgariya-ot-sssr

#17 gymstar 04.09.2019 в 00:32:47

Барон Баяришник и някои други коментатори които като , че ли са рускопоклонници, много често , почти в захлас говорят за лизане на задници. Каквото и да се говори , те имат един отговор който повтарят в захлас : ами вие пък целувате американски задници. Ние говорим за деветосептемврийския преврат, те обаче си зная : целувате американски задници. Ама никой не е споменавал Америка. Но те си имат опорна точка и си набиват на нея. Токова е голям комплекса на дялано в Русия срещу made in USA , че се превръща в мания.

#19 Dox 04.09.2019 в 08:08:47

Реакцията на министерството е не само неадекватна, но в геополитически план и откровено антибългарска и протурска. И това, донякъде е разбираемо, като се има предвид кои оглавяват въпросното министерство в последните 30 години. Територията на което и да е посолство, се счита за територия на съответната държава, където въпросната държава може да организира всякакви изложби, чествания и пр. От министерството това, разбира се го знаят, но дали дават подобни официални изявления, когато такива чествания се провеждат в Русия? А дали напомнят на англичани, американци и др.п. за бомбардировките над София, за разлушенията и убитите, ако те организират честване за годишнината от еди кой си десант или нещо подобно? Аз нямам такъв спомен. За това изявлението на министерството може да се приеме и като доказателство за непоследователна външна политика. Едно наистина безпристрастно и адекватно изявление от страна на министерството в подобен случай би било например, ако се напомни, че днес фашизмът отново е факт, при това в планетарен мащаб, тъй като по същество фашизмът означава тотална власт на финансовия капитал. И като такова, явлението е налице /макар и за сега не изцяло/ и в самата Русия. Някои продължават да не искат да разберат, че за нас Русия е единственият външен съюзник, при това истински. Няма друг. Заставането срещу нея означава единствено и само покана с дълбок поклон пред Турция, отново да заеме териториите от времето на Османската империя на балканите. В някои от коментарите долавям намеци за неутралност в подобни спорове. Чудесно, само че е несериозно, тъй като неутралитетът никога не е по желание, особено пък тук, по тези територии, наречени неслучайно "буре с барут". В противен случай нямаше да има войни.

#20 Онуфрий 04.09.2019 в 10:37:33

Идват руснаците, строим им паметници, идват американците-отричаме се от предишните си господари и почваме да лижем американското, абе, същата работа. Кой е следващия!? ========================================= Не съм чувал у нас да е идвала 600 хил американска армия, която да сме хрантутили 3 години, а те през това време да са се занимавали с плачкосване, грабежи, изнасилвания и прочие подобни "екстри" и накрая общо сметката от престоят им да ни излезе около 300млн долара тогавашни, или около 100млрд долара днешни пари.

Новините

Най-четените