Доналд Туск е новият председател на Европейската народна партия

Полякът Доналд Туск беше избран почти единодушно за председател на Европейската народна партия по време на Конгреса на европейската десница, който се проведе в сряда вечерта в Загреб.

Туск събра гласовете на 93 на сто от делегатите на конгреса на ЕНП. За него гласуваха 471 души и само 37 бяха "Против", предава още БНР.

За първи път източноевропеец застава начело на ЕНП, която е най-голямото "семейство" от десни партии в Европейския съюз. Част от тях са и българските партии ГЕРБ и СДС.

Част от партията са и немският Християндемократически съюз на Ангела Меркел, както и "Републиканците" от франция.

За последните години 62-годишният Доналд Туск заемаше някои от ключовите постове в европейските институции, сред които и председател на Европейския съвет. Той е бил и министър-председател на Полша за периода 2007-2014 г.

На 1 декември бившият белгийски премиер Шарл Мишел ще отстъпи мястото си на Туск. Мандатът на председателя на ЕНП е тригодишен и може да бъде подновяван безброй пъти.

Тукс вече отправи критики към автократите и популистите в Европа и уточни, че в никакъв случай не можем да изоставим сферата на сигурността и да дадем ред на популисти и манипулатори.

Премиерът Бойко Борисов на свой ред заяви, че ЕНП има нужда именно от човек като Доналд Туск и го определи като "голям приятел на България", като дори припомни речта, която той изнесе на български език, когато страната ни пое европредседателството.

"Туск е твърд човек, дипломатичен и енергичен", допълни още премиерът.

Новините

Най-четените