Петър Москов заплаши хората, които не плащат здравни вноски

Събираемостта на здравните вноски се е увеличила с 13 на сто тази година, а през следващата очакванията са още по-големи, отчете здравният министър Петър Москов пред bTV. Той заплаши хората, които отказват да плащат за здраве, че ще усетят разликата в здравните услуги и лечението още от януари догодина.

„Щом можеш да дадеш 16 лв. за интернет или телефон, а нямаш за здравето си - ти си направил своя избор", отговори министърът на зрителски въпрос. По-рано той посъветва хората да пестят от кафе, цигари и ракия, за да си върнат статуса на здравноосигурени.

Петър Москов защити предложенията за реформи в лечебните заведения, като припомни, че не е задължително те да бъдат сливани, а има три варианта. „Здрава човешка логика е - ако имате две болници в една сграда, няма причина те да останат отделни. Иначе означава Касата да плаща два пъти за администрация, за осветление и отопление", обясни отново той.

Освен това, според Москов, в бюджета на НЗОК ще влизат не по-малко от 10% отстъпка върху лекарствата, въпреки че това не се нрави на фармацевтичната индустрия. 887 милиона лева е прогнозната сума, която ще бъде платена тази година за лекарства - почти двойно през последните пет години. Сега със спестените чрез отстъпката пари ще се обогати списъкът с безплатни медикаменти.

В момента продължават проверките на лечебните заведения, стана ясно от думите на министъра. „Чувал съм, че било възможно екипи на Спешна помощ да получават пари от определени болници да откарват там конкретни пациенти, които носят повече пари", даде пример Москов.

Той коментира и откритата в Плиска „свещена вода", заради която интелектуални поискаха оставката на Божидар Димитров: „Не може да се изтъпаниш и да кажеш, че нещо е живо и чудодейно, при положение, че някой от вашите зрители има, да кажем, болно дете. И в невъзможността си да му помогне и в безсилието си ще отиде и ще наточи едно шише вода без да знае какво има вътре и ще го даде на детето си. Защото някакъв юнак се е събудил нещо махмурлия и е казал, че е светена".

„Айде да спрем с това и да се опитаме да наложим порядък в държавата. Не можем да заменяме реалните причини и решения с ей такива бутафории", допълни Москов.

#1 TheRock 18.08.2015 в 14:01:32

Москов е маоист и опортюнистн накратко - несъстоял се комунист - олигофрен!

#2 TheRock 18.08.2015 в 14:04:18

Москов, здравата човешка логока е да спрете с държавната намеса в здравеопазването, спрете със субсидиите и европарите за крадливите държавни болници. Ако не си разбрал, България е в Европейския съюз а не в СССР!!!

#3 TheRock 18.08.2015 в 14:06:03

Москов, приказките ти че за 16 лева вноска на месец, ще имаш европейско здравеопазване, са същата глупост и като чудодейната вода!!!

#4 Bono-2 18.08.2015 в 16:21:21

16 лева са си 16 лева. В момента около 2 млн. души плащат здравни осигуровки. Ако започнат да плащат 3? 16млн. на месец допълнително х 12 = 192 млн. лева. На здравеопазването освен добри доктори му трябват и добри събирачи на дългове.

#5 TheRock 18.08.2015 в 17:57:07

16 лева е минималкната вноска. Не може с минимални суми да искаш максимален резултат! А пък самата държава е некоректен платец на здравни осигуровки!

#6 Дракон с кисело зеле 18.08.2015 в 19:13:06

Скала, счупил ти се е бурканът с удивителните и са се разпилели из постовете ти. Събери си ги, че изглежда нелепо.

#7 TheRock 18.08.2015 в 21:26:28

Изявите на УЖ десните политици не могат да не ме удивляват затова ги слагам тия "чуденки"!

#8 лапам само втората половина 18.08.2015 в 22:01:52

ТНЕРохльо безмозъчна неграмотна отрепко , искаш ли да ми направиш минет на лайното ? Майка ти студен да те целува опънал педали от рак на панкреаса . На жена ти да и се изредат всички гробари от Бакърената !

#9 TheRock 20.08.2015 в 09:44:29

Да ти еба путката майна, фес!!!

#11 dedogo6 20.08.2015 в 12:18:25

Г-н министър, аз като си плащам здравните вноски от когато са въведени (проверявам си редовно статуса) защо на всяка крачка, в което и да е лечебно заведение, като почнеш от поликлиниката, където за да ти вземат кръв, ти взимат 5 лв, и стигна до "Пирогов" , където, ако не си спешен, веднага ти искат пари, трябва да го търпя? Защо всички тъмнозелени, дето не са работили и ЕДИН ден в живота си, имат повече права в болниците от мен?Като си плащам здравните осигуровки, защо отиват за n-то дете на тъмнозелена, непълнолетна родилка, а другите им се искат пари за всичко? Защо, когато ми се наложи да оперират детето ми в "Пирогов", една съвсем рутинна "малка хирургическа интервенция" (както пишеше на ФАКТУРАТА от касата на "Пирогов") ми взеха 400 лв? Хайде под ред да ми отговорите на всички тези въпроси.Аз не, че ще спра да си плащам вноските, защото вие и вашето министерство ги събирате ПРИНУДИТЕЛНО от заплатата ми. А дали ще имам интернет е мой избор.Цигарите ги спрях.Да спра и да ям, и да ходя на почивка, щото е лукс, а?Да не пия една-две бири петък вечер, щото тумнозеление няма кой да им издържа 15-те чавета и да им плащам здравните разходи ли? А безработните българи не са такива, защото искат.Една предишна система ,че и няколко настоящи ги е оставила на улицата, с неподходящо образование, и неподходяща възраст, и Вие имате очи да ги заплашвате... .Предпочитам моите вноски да отиват за безработни българи , а не за никога неработили тъмнозелени..

#12 безжична 20.08.2015 в 12:27:15

Нека почнат да удържат за здравни вноски от помощите за циганите Не стига, че са напълнили цели отделения, ами и стотинка не плащат

#13 ангел лабов 20.08.2015 в 13:25:38

...СЪВЕТИТЕ НА МИНИСТЪРА КАК ДА СИ ПЛАТИМ ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ МОГАТ И СА ИЗПЪЛНИМИ...НО МИНИСТЪР МОСКОВ НЕ МОЖЕ ДА ОТГОВОРИ КАК ЩЕ ПРИНУДИ ОКОЛО ДВА МИЛИОНА ЦИГАНИ ДА СИ ПЛАЩАТ ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ...!!!...

Новините

Най-четените