Москов оспори лидерството на Радан Кънев

Здравният министър и бивш зам.-председател на ДСБ Петър Москов се разграничи публично от лидерската позиция на Радан Кънев за излизане от управляващото мнозинство.

"Аз безкрайно разбирам личната позиция на Радан, обидата, тежестта и нещата, които му се случиха. Но не приемам личната му опозиция да се превръща в позиция на ДСБ и Реформаторския блок", каза Москов в интервю за бТВ.

На въпрос "води ли Радан Кънев в правилна посока ДСБ", той отговори с думите:

"Ето това е спорът ни и той е политически".

Той напомни, че ДСБ е била в положението да гласува заедно с БСП и ДПС като опозиция срещу ГЕРБ, в резултат на което партията се е маргинализирала и е изпаднала от парламента.

Москов обяви, че си представя ДСБ като различен глас в рамките на Реформаторския блок и говорител на най-радикалните промени, но с възможност да влияе върху директните лостове на самоуправлението.

"Ако това е решението - да преподпишем споразумението с ГЕРБ, да има яснота и читава фигура на правосъдния министър, тогава вървим напред", коментира още Москов.

Той подчерта, че не е съгласен ДСБ да се води към "капсулиране и изолация" с излизането от властта.

"ДСБ губи, ако отново няма да може да прави реална политика. Аз съм живял в такъв режим. Ние сме били и опозиция на ГЕРБ. След това стана така, че останахме извън парламента", коментира Москов.

За пръв път Москов даде ход назад по темата за съдебната реформа, като заяви, че "не е сериозно да се мисли, че управлението на държавата зависи от това дали парламентът ще избере 5 или 6 прокурора".

"Това е важно, но не е единствено", коментира здравният министър.

Москов обяви, че "знае и дълбоко вярва", че в ГЕРБ има достатъчно мнозинство за трайност на коалицията с Реформаторския блок, която обаче става невъзможна при разрива заради съдебната реформа.

"Сигурно много по-моралната позиция би била да изляза на стълбите пред Съдебната палата и да викам "Да живее свободата". Но от това тя няма да живее, а ще умре, защото ще отвори вратата за парадното влизане на ДПС и БСП в управлението", обяви Москов.

Думите му бяха косвена препратка към появата на Радан Кънев на протеста на съдиите пред Съдебната палата.

На въпроса "има ли път назад за Радан Кънев", Москов отговори "Надявам се".

Той обаче отказа да даде директен отговор на въпроса дали смята да се кандидатира за председателския пост на партията си.

#1 pepe 17.12.2015 в 10:36:09

ДСБ не определиха ли позицията си по въпроса? Определиха я. Твоята позиция си е лична позиция, позицията на ДСБ беше гласувана от членовете им. Точно Радан беше човека, който каза, че позицията му е лична и остава лична, докато общата позиция на партията не се определи от нейните членове и представителите им. Самоче тази позиция вече беше определена. От тук нататък ти душко нямаш конфликт с личната позиция на Радан Кънев, а с позицията на партията, която те е издигнала за неин представител.

#2 TheRock 17.12.2015 в 12:01:50

Ето, още един политик премина в породата "политически помияр"! За пари ли Москов, за много пари ли??? Продажна мърша! Изключете го от ДСБ!

#3 GBB 17.12.2015 в 13:04:26

Докато не го изключат ББ ще го развява като носна кърпичка пред всяка простотия, която прави независимо близко или далече е от компетенциите му- както сега казаха, че той избрал правосъдния министър(?!!). ДСБ смело да излиза от РБ и да изключва тоя мазен продажник. Тогава ще им виснат и постовете и лостовете дето щели нещо си да правят уж с тях. Москов, Лукарски и Кунева са ценни за ГЕРБ само докато са предатели. После някой най-много да получат някое място на посланик като Надето, евентуално обаче.

#5 deowin 17.12.2015 в 22:53:16

Това, че не е казал неверни неща, не означава, че всичко му е наред. Това, което казва Москов, общо взето се свежда до (да, вероятно вярното) "ако ДСБ не е с ГЕРБ няма дори да бъде представена в следващия парламент и няма да има дори хипотетична възможност да върши реформи". Решението, което взима като извод, да остане "любимият реформатор" на Борисов е лично негово, но понеже противоречи на позицията на партията, от която листа е бил избран, е лицемерно. Това казаха и коментиралите преди мен. Не, не лъже. Да, решението му го показва като безпринципен лицемер и нагаждач, като поредния псевдореформатор, който доброволно се лиши от гръбнак заради кокала, подхвърлен от Борисов.

Новините

Най-четените