Кабинетът предлага преговори за покупка на F-16

Правителството на Бойко Борисов ще поиска мандат от Народното събрание, за да преговаря за покупка на изтребители F-16. Това обяви вицепремиерът Красимир Каракачанов след заседанието на Министерски съвет.

На него присъстваха и началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, командирът на ВВС ген. Цанко Стойков и зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Решението на МС дойде след доклада на експертната група, която в края на декември 2018 г. избра офертата на САЩ като най-добра от четирите предложения за придобиване на нов боен самолет за Българската армия. Дни по-рано американският Държавен департамент даде сигнали, че ще коригира предложението си за доставка на F-16, така че то да се впише в бюджетните ограничения на българското правителство.

Очаква се Народното събрание да гласува по казуса с F-16 още до края на тази седмица, a от ГЕРБ вече заявиха готовност да подкрепят искането на кабинета "Борисов".

"Очевидно е, че F-16 е един прекрасен самолет. И ако вземем това решение и това е нашият избор, ще ратифицираме съответния договор с правителството на САЩ, а България ще има най-модерния и най-боеспособния самолет в източната част на Европа. Нищо от съгласувателната процедура не е изпуснато, нямаме отклонение от този проект и затова ще подкрепим решението на Министерски съвет", каза Константин Попов, депутат от ГЕРБ и бивш командир на ВВС.

Критика срещу избора на американските изтребители дойде от страна на президента Румен Радев, който определи конкурса за "опорочен". Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че парламентарната група на левицата ще гласува против предложението на Министерски съвет за F-16.

"България е член на ЕС и НАТО и това са стратегически партньорства за нас. САЩ са член на НАТО и там сме партньори. Швеция е член на ЕС - нашето европейско семейство. Тези съюзи изискват коректно и взаимноуважително отношение между партньорите в тях. Смятаме ,че в този избор проблемът не е нито в САЩ, нито в Швеция, а в България. Ние го назоваваме така. Правителството на Бойко Борисов не зачита нито Конституция, нито Народно събрание, нито правова държава", каза Нинова във вторник.

#1 Онуфрий 09.01.2019 в 12:50:14

Аз не разбирам от самолети - може Ф16 и да е най-добрият от всички, но знам, че тяхната оферта не отговаря най-малко на 3 от задължителните 7 изисквания на конкурса, а именно плащането да е разсрочено, доставка до 2 години и към настощия момент да е е действащ на въоръжение. Цената също е доста по-висока, но се предлага с пълен боекомплект, докато при грипените трябваше да се купува отделно. С две думи организира се конкурс, чиито правила после не се спазват, с което възниква въпроса за какво беше целия този цирк. По-лесно щеше да бъде да кажат, че решението е политическо и въпросът да приключи, а не сега да се гърчат и да се чудят от колко кладенеца да носят вода.

#3 Оби Уан 10.01.2019 в 10:56:23

Според мен трябва да се започне с анализ на евентуалните заплахи, какво противодействие можем да приложим и дали ни трябват изтребители. Бърза справка в нета за въоръжението ни и това на съседите показва следното: България - 11 МиГ29, 14 Су 25 Румъния - 12 Ф16, и 48 МиГ 21 Гърция - 154 Ф16, 42 Мираж, 34 Ф4 Турция - 245 Ф16, 49 Ф4, поръчани Ф35 Сърбия - 10 МиГ29, 4 МИГ 21, 17 Soko J-22 (югославски) Македония - нямат изтребители При конфликт с някой от съседите (трябва анализ каква е вероятността) - се вижда, че можем да се противопоставим само на Румъния и Сърбия. При нападение от страна на Гърция, Турция или сегашния ни най-вероятен враг Русия нямаме НИКАКВИ шансове да се справим САМИ... Според мен трябва да се инвестира в ракетни комплекси - само така може да имаме някакви козове, по скоро за превенция. Не напразно ни накараха да си унищожим ракетите (с които можеше да ударим Турция например и да направим атака срещу нас неприемлива).

#4 Онуфрий 10.01.2019 в 11:27:41

Напълно е ясно, че с 8 или 18 самолета не можем да се опрем на никой. Тези самолети са ни нужни за т.нар. еърполисинг и за обучение на летците. Чудя се обаче дали нямаше да ни излезе по-евтино да се предложим за 1-2 бази на НАТО и така охраната на въздушното ни пространство да ни излезе без пари.

#5 GETI 10.01.2019 в 11:50:43

Защо не се обяви обществена поръчка, а направо се посочва спечелилия конкурса ??? Интересно как се печели "конкурс" с: - неустановена цена (по-висока от оферираната); - неустановена комплектация (тайна до започване на преговори); - неустановен срок доставка (по-дълъг от оферирания); - неустановени условия за плащане (противоречащи на оферираните). Нахалство без граници!Голямо клатене и голямо навеждане. И защо въобще беше този цирк с конкурс с условия? Защо направо не казаха, че изборът ще е политически, без значение цена, лизинг, офсет и т.н.? Поне щяха да си спестят насмешката, че вече и не крият кой им държи дистанционното. ... Сега щели да преговарят... Що не преговарят и с останалите? Едни могат да си подобряват офертите , а другите не могат... Това по правилата на конкуренцията ли е? Интересно колко ще ни струват Ф-16 тотално, ако шведите заведат и спечелят дело за нарушени от държавата ни условия на конкурса?

#7 Specifier 10.01.2019 в 13:54:37

ЗА СВЕДЕНИЕ Към 2018 Румъния е в процес на закупуване на още 36 F 16 и възнамерява да закупи поне още 16. Освен това закупуват 300 установки за залпов огън с управляеми ракети с обхват 300 км. Конгресът на САЩ разреши на Румъния да се продадат установки "Пейтриът". Освен това Румъния е в процес на закупуване на 300 американски бойни машини на пехотата и още друго оборудване. Значителна част от техниката ще се произвежда в страната по лиценз. Това са най-големите доставки на военна техника в източното крило на НАТО. Румъния се превръща в грозна сила в нашия регион и руснаците са бесни, а нашите медии дискретно мълчат.

#8 Specifier 10.01.2019 в 14:03:06

НОРМАЛНО Е на форумната руска агентура да й се иска бедна и слаба България, готова плячка за Северната кочина. Те просто защитават интересите на "червената" си класа. А и кръвта вода не става. За агентурата - внуците на АБпФК (и на Слугите на АБпФК) Русия си остава единствена опора и надежда. Русия е единствената защита за класата им, класа причинила толкова беди и нещастия на България още от времето на дедите им (престъпници и грабители)...

#10 Оби Уан 10.01.2019 в 15:10:32

Бароне, и аз съм на това мнение - че няма кой да ни напада. А ако се стигне до конфликт с 6, 8 или 12 самолета (няма значение дали са МиГ, Ф16, Грипен и т.н.) не можем да защитим нищо. Относно авиация - по-добре да се вложат парите в хеликоптери, например (хем могат да се ползват пълноценно и за невоенни цели - бедствия, аварии и други).

#11 Шамито 10.01.2019 в 16:00:30

Сега разбрахте ли най после че не сме европейска държава а пета колона на САЩ.Игнорирахме европейска държава.Ако беше Русия бих ги разбрал.А ние кой щат сме?Разберете.Преговори се предлагат след избор.

#12 Шамито 10.01.2019 в 16:03:18

И да попитам Умните.Да не би в България да е извършен военен преврат?Гледам и слушам само военен министър по медиите.

#13 Specifier 10.01.2019 в 19:05:43

ЧЕРВЕНИТЕ ЗА*НИЦИ ИЗПАДНАХА В АМОК! Ребята споко! Дишайте дълбоко. Нема страшно, нема преврат. Не се панирайте. Никой не гони (засега) руската агентура. Цар Водка да му удари едно за успокоение. Иначе току виж получил разрив на пружината и ще требва да го влачиме за скрабб...

#15 SamVaims 10.01.2019 в 20:26:32

Самолетите Ф-16 свалят руски тенекета от 20 години насам. Няма по -добър самолет изпитан и кален в бойни условия от Ф16. Израел воюва с тези самолети и с тях прави за смях руските ПВО и ВВС. Наскоро турските пилоти на Ф-16 свалиха някаква руска барака, навлязла във въздушното им пространство. Руснаците трябва да се страхуват от Ф16, русофилите и членовете на петата колона също.

#16 Specifier 10.01.2019 в 23:47:02

СТРАХУВАТ СЕ И ОЩЕ КАК! И форумните русофили се страхуват. Страхуват се, че Матушката - Северната кочине ще се спихне и няма да има кой да ги закриля. Цар Водка, (саморазобличил се като внук на АБпФК/на Слугите на АБпФК), толкова се уплашил, че се е насвяткал с Боярищник и пелтечи тъпни във форума...

#17 Nenimir 11.01.2019 в 20:23:51

Всъщност наоколо бъка от добре въоръжени членки на НАТО, та на нас защо ни е да се въоръжаваме. Когато си беден, си правиш сметката, а не си купуваш S-класа, която да караш събота и неделя за по 30 мин.

Новините

Най-четените