Борисов се разграничи от ВМРО по казуса с Българския хелзинкски комитет

Премиерът Бойко Борисов се разграничи от искането на ВМРО до главния прокурор Сотир Цацаров за прекратяване на регистрацията на Българския хелзинкски комитет.

"Аз никога не коментирам работата на други партии и техните решения. В нашето коалиционно споразумение има текстове, които спазваме, така че какво са решили ВМРО си е право на тази партия. Ако ме питате за моето лично мнение, аз лично винаги съм бил за свободата и на словото, и на изразяване на различни позиции. С БХК в случаите, когато се е налагало, сме работили добре според мен", каза Борисов в телефонно интервю за Георги Коритаров в ТВ "Европа".

Той определи неправителствения сектор като "изключително важен коректив на всяко едно управление".

"Винаги когато са ни подавали сигнали, които сме могли да отработим и са били правилни, ние сме се съобразявали с тях. От ГЕРБ нямаме такива предложения. Човешките права, свободата на словото мисля, че са били символ, който партия ГЕРБ винаги е изповядвала. Ние не сме дори обмисляли подобен вариант", каза още той.

Изказването му идва ден след като кандидатът за кмет на София и евродепутат от ВМРО Ангел Джамбазки внесе искане до Цацаров да започне процедура по закриване на съдебната регистрация на БХК по повод делото срещу Джок Полфрийман.

В сигнала на ВМРО се твърди, че БХК "оказва натиск върху българските магистрати и извършва противоконституционна, противозаконна, неморална и открито антибългарска дейност".

От БХК реагираха с остра позиция, в която обвиняват ВМРО в опит за предизборна употреба на правозащитната организация с цел "достъп до мащабно и безплатно медийно отразяване в дните на сериозна предизборна битка".

Красимир Кънев посочва, че в нито една европейска страна не са предприемани действия за забрана на правозащитни организации.

Юридическо лице с нестопанска цел може да бъде прекратено с решение на окръжен съд, ако:

а) не е учредено по законния ред;
б) извършва дейност, която противоречи на Конституцията, на законите и на добрите нрави;
в) е включено в списъка по чл. 5 от Закона за мерките срещу финансирането на тероризма или има данни, че осъществява дейност за подпомагане на тероризма;
г) е обявено в несъстоятелност.

Решението по третата хипотеза се постановява по иск на главния прокурор, а по всички останали възможности - по иска на всеки заинтересуван или на прокурор.

Съдът дава срок до 6 месеца за отстраняване на основанието за прекратяване и неговите последици освен при случай на данни за хипотезата "в". До момента няма реакция по казуса от страна на главния прокурор, който се намира на посещение в Германия.

Новините

Най-четените