"Млади хора със собствен бизнес" стоят зад кандидатурата на Орешарски

По същество президентската институция е независима, затова и бившият премиер Пламен Орешарски се кандидатира за президент без партийна подкрепа. Това стана ясно от думите му в сутрешния блок на bTV.

Запитан дали Сергей Станишев стои зад него, Орешарски отговори: „Какво още искате? Никой не стои зад мен. Смятате, че аз не мога да взема самостоятелно решение ли?". Той посочи, че зад него стоят млади хора с бизнес.

Орешарски посочи, че се учи от грешките си и обясни, че за #КОЙ са виновни политическите лидери, затова се явява на изборите като независим кандидат. Като аргумент за кандидатурата си той изтъкна това, че през целия си съзнателен живот е работил за изпълнителната власт. „Няма нищо задкулисно", каза Орешарски.

За свой вицепрезидент финансистът е избрал бившия министър от своя кабинет Данаил Папазов, защото той е независим в „икономическия смисъл на тази дума".

Относно кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, подготвена от правителството му, Орешарски каза, че това е тъжна, но показателна история. По думите му, когато той е издигнал Бокова, кандидатурата е отговаряла на всички неписани условия - жена и от Източна Европа. Тогава тя е била трета в дебатите.

„Ние за сетен път се разделихме вътрешно и това повлия и на нейната кандидатура", каза Орешарски. На въпрос дали ще отиде първо в Москва или в Брюксел, ако стане президент, финансистът отговори: „След Брюксел и Вашингтон, Москва и Анкара са много важни столици", каза Орешарски.

„Аз виждам в следващите години изключително важна функция на президентската институция за запазване и съхранение на държавността", каза още той. Орешарски посочи, че влиза в президентската битка с „два или три апартамента, една кола - и съпругата ми има кола - и малко банкови сметки".

Орешарски беше избран за премиер с мандата на БСП през май 2013 г. На 14 юни 2013 г. той предизвика тежка политическа криза, като предложи за председател на ДАНС депутата от ДПС Делян Пеевски. Година по-късно се принуди да подаде оставка заради недоволството срещу правителството му.

#1 pixie 27.09.2016 в 09:40:10

Последният абзац от статията казва всичко. Ако ще Господ лично да стои зад него, след подобно представяне не мисля, че има какъвто и да е шанс да стане президент. Значи хората бяха недоволни от управлението му и го свалиха от власт, а сега ще му гласуват доверие да ги представя пред света като държавен глава! Не мога да разбера целта на упражнението. Прилича ми на живот в паралелна реалност. "Млади хора със собствен бизнес" стоят зад кандидатурата на Орешарски" - Кои пък са тия очевидно безмозъчни млади хора със собствен бизнес? По телевизията всеки може да каже каквото иска, вече не е изискване да е вярно.

#2 partci 27.09.2016 в 10:01:13

"Млади хора със собствен бизнес"... #КОЙ

#5 Дракон с кисело зеле 27.09.2016 в 10:40:00

partci | 27.09.201610:01 "Млади хора със собствен бизнес"... #КОЙ --- Кой ли... Принципно, не ми се ще да генерализирам, обаче младите хора със собствен бизнес, с които съм се сблъсквал, се делят, общо взето, на два вида - перачи на пари и такива, които някой друг ги издържа, защото от собствения си бизнес не изкарват нищо. Кои ли от тях биха подкрепили Орешаро?

#6 tomys 27.09.2016 в 11:50:21

онези дето купиха дипломатическия клуб ли?

#7 Nikkor 27.09.2016 в 12:22:38

Дали Моника Янова-Станишева не е един от тези "млади хора със собствен бизнес"?

#10 AlahAkbar 27.09.2016 в 13:57:00

Полуде ли съвсем пезев? Удри си една тапънарка и олаби жилата.

Новините

Най-четените