Ключови сайтове на институции не работят (обновена)

Има проблем с работата на сайтовете на Централната избирателна комисия, на Министерство на вътрешнтие работите, СДВР и на ГРАО.

Сайтът на Cik.bg не работи в продължение на няколко часа, след което част от секциите започнаха да се отварят, но не и страницата със съобщения до медиите. Първоначално при опит за влизане в сайта се зарежда кеширано копие, според което остават 1 ден и 14 часа до изборите. От време на време все пак се показва и актуалната версия на сайта, която дава реалното време до края на изборния ден.

В деня на референдума за електронно гласуване, ако искате да проверите къде можете да упражните правото си на вот и опитате да отворите сайта grao.bg, той също не зарежда. В продължение на часове не се зареждаше и страницата на МВР - mvr.bg, където се проверява за нарушения в изборния ден.

Все още няма информация дали това е вследствие на целенасочена атака. Сайтът на МВнР, който дава информация за вота в чужбина, работи.

"Има срив в цялата интернет мрежа и в тази връзка има забавяне," коментира по БНР говорителят на ЦИК Александър Андреев. Той отказа да каже дали проблемът е вследствие на кибер атака. Все пак на cik.bg беше активирана защита срещу DDOS атаки  - прекъсване на достъпа чрез претоварване на сървъра на даден сайт, посредством постоянното му отваряне от различни заразени компютри.

Очаквайте подробности.

Новините

Най-четените