Патриотичният фронт може да се окаже мандатоносител

Президентът Росен Плевнелиев ще връчи мандат за ново правителство на ГЕРБ в петък, 2 декември.

Това ще сложи начало на официалната конституционна процедура преди назначаването на евентуален служебен кабинет.

Плевнелиев призна, че първите две партии в 43-то Народно събрание ГЕРБ и БСП няма да изпълнят мандатите, но все още има шанс за съставяне на нов кабинет чрез трета политическа сила.

"Продължавам да се надявам и да работя за това, че все още е възможно да се състави ново правителство. Третият мандат ще бъде връчен след много размисъл, допълнителни консултации на тези, които ще имат най-големия шанс да опитат да съставят правителство", каза Плевнелиев в изявление пред журналисти след края на КСНС.

Без да посочва конкретни партии, стана ясно, че вероятният получател на третия проучвателен мандат ще бъде Патриотичният фронт, който официално поддържа тезата, че е нужно програмно правителство до края на мандата на 43-то Народно събрание.

Красимир Каракачанов дори не изключи да поеме премиерския пост, "ако се наложи".

"Разбира се, едно служебно правителство стои на дневен ред. Не го искам, не е моя цел, не съм тръгнал да търся министри. Задачата на държавния глава е да направи всичко необходимо да не позволи разрастване. Ако се стигне до служебно правителство, аз съм показал, че неведнъж съм носил отговорност", каза Росен Плевнелиев.

Той подчерта, че КСНС не е стигнал до решение за крайна дата за провеждане на предсрочните парламентарни избори, тъй като това е правомощие на новоизбрания президент Румен Радев, който отказа да участва в съвета днес.

Премиер само с мандат на ГЕРБ

Министър-председателят в оставка Бойко Борисов потвърди, че ГЕРБ няма да се възползва от мандата, който ще получи в петък.

"Аз оставям на колегите от Патриотичния фронт, от Реформаторския блок, те да поемат отговорност и да взимат решения", коментира той след края на КСНС. Той обаче не изключи изрично възможността ГЕРБ да подкрепи кабинет на малцинството, номиниран от по-малките партии в Народното събрание.

"Ние преди две години предложихме коалиция на РБ и ПФ, те казаха няма да влизаме в нея, а само ще подкрепяме дадени решения. Това им дължа и аз", каза премиерът в оставка.

Борисов се възмути от отсъствието на "моралния победител от президентските избори" Румен Радев от консултативния съвет: "Много удобно да не участваш в такива разговори. Но ползваш служебна охрана".

Къде е Румен Радев?

Лидерът на БСП Корнелия Нинова защити решението на новоизбрания президент да не участва в преговорите на "Дондуков" 2, като посочи, че той няма да бъде алиби за чужди решения и че ще носи отговорност само след като встъпи в длъжност.

Нинова призова за предсрочни избори на най-ранната възможна дата - 26 март. БСП няма да пречи на приемането на Бюджет 2017, каза още Нинова, затова партията е оттеглила всички свои предложения за промени на проектобюджета на ГЕРБ.

#1 Шамито 29.11.2016 в 15:18:35

Отново курвенска интерпретация.Отказвам да съставя правителство но ще подкрепя своя незначителен съюзник да състави такова.Ето шанса на политическите аутсайдери да изплуват на гребена на политическата вълна като Новото време на Кошлучето.Абсолютна политическа перверзия.И АЗ съм бил прост натяквайки феномена курвенска демокрация.Ало цензорите.Намесете се и ме изтрийте.Но има и други сайтове без цензура.

#2 TheRock 29.11.2016 в 19:57:23

Шами, с курви като теб и Каракачанов само "курвенска" демокрация може да се създаде!

#3 Шамито 30.11.2016 в 15:28:18

Роко от Мароко.Защо го приемаш толкова лично бре?Имунизирай се срещу бяс моето момче.

Новините

Най-четените