Посолството на Русия се разграничи от споделената във Facebook обидна публикация

Посолството на Русия в България се разграничи от публикация, която се появи преди два дни в официалния профил на мисията във Facebook.

Там тогава беше споделена статия на лидера на партия „Възраждане” Костадин Костадинов. В нея се визираха протестите около елхата, подарена от Москва на София и поставена на площад "Св. Неделя". В текста на Костадинов той определя като "олигофрени и малоумници" група граждани, които протестираха срещу ареста на 24 украински моряци в Черно море - протест, състоял се до елхата в столицата.

В съобщение до медиите от посолството уточняват, че коментарът не е тяхна официална позиция.

От руското посолство също така посочват, че "авторът има право да изразява своето мнение, без да бъдем напълно съгласни с него".

Реакция срещу споделената във Facebook публикация имаше и от страна на българското външно министерство. В четвъртък от МВнР съобщиха, че е имало среща със съветник в руското посолство и там е изразено "разочарование по повод публикуването на мнение, съдържащо обидни за българския народ квалификации".

#1 Specifier 31.12.2018 в 02:42:07

РУСИЯ Е ИЗТОЧНИКЪН НА ВСИЧКИ БЕДИ НА БЪЛГАРИЯ През 1833 г., Русия откъсва от Османската империя Тимошка област, населена с българи, за да я предаде на новосъздаденото (1830) Сръбско васално княжество. Пак тя фактически предоставя на Сърбия Нишки и Пиротски санджаци в 1878, а Северна Добруджа, също тогава, на Румъния. Кой се бореше най-последователно против движението за самостоятелна българска църква, кой издейства заточението на българските владици и съдейства за издигане на схизмата? Русия, чрез зловещата фигура на посланика си в Цариград, ген. граф Игнатиев. Кой се бореше с всички средства срещу българското националноосвободително движение и кой де факто качи Левски на въжето? Русия, естествено, чрез посланика си ген. граф Игнатиев и с помощта на агентурата си сред българските първенци. Кой провали Цариградската конференция (23 декември 1876 – 20 януари 1877) и попречи да се създадат, съгласно проекта на посланиците, двете български автономни области2, обхващащи по-голямата част от Българското национално пространство (което е юридически регламентирано със Султанският ферман за създаването на Българската екзархия от 28 февруари 1870 г., утвърден въпреки съпротивата на Русия)? Отново Русия я проваля, чрез посланика си ген. граф Игнатиев. Защото й трябва война, за да се легитимира отново сред Великите сили след Кримското поражение, а също да използва удобния момент, за примъкване към Проливите. А пък „Цариградска България“ не би била изгодна за Русия, защото няма никаква сигурност, че ще може да бъде приобщена към руското политическо пространство. Затова още на 8 юли 1876 г, руският император Александър II и министърът на външните работи княз Александър Горчаков, се срещат с австро-унгарския император Франц Йосиф и министъра на външните работи граф Андраши. Срещата се провежда в замъка „Райхщад“, откъдето произлиза и наименованието на постигнатото между тях секретно Райхщадско споразумение. Там черно на бяло е написано, че няма да се създава „голяма славянска държава“ на полуострова. А на 15 януари 1877 г., малко преди да завърши Цариградската конференция, в Будапеща се подписва тайна конвенция между Русия и Австро-Унгария. Тя е резултат от преговорите между руския посланик Новиков и министъра на външните работи Андраши. Тази конвенция доразвива основните положения на Райхщадското споразумение и фиксира ангажиментите на всяка една от държавите. За тези споразумения е било известно на редица руски високопоставени лица, от които изтича информация, към български представители още по време на войната... Кой тогава хвърли прах в очите на наивните българи с фантастичния проект "Санстефанска България"!? Естествено Освободителката Русия.

Новините

Най-четените