АПИ отговори на критиките на Радев за тол-системата

Ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура" отхвърли критиките на новоизбрания президент Румен Радев, който ги обвини заради обществената поръчка за тол-системата.

От АПИ напомнят, че процедурата е обявена още през април 2016 г. в изпълнение на решение на Министерски съвет от ноември 2015 г.

"Разпореждането на премиера за обявяване на нови обществени поръчки е от 21 декември 2016 г. и АПИ категорично спазва тази препоръка. Въпросната обществена поръчка, както и останалите обществени поръчки на АПИ, до този момент не са били обект на консултации с президентската институция", се казва в съобщението на пътната агенция.

От АПИ посочват, че стойността на поръчката в размер на 200 млн. лв. няма да се плати пряко от държавния бюджет, а ще се поеме като разход от бъдещия изпълнител.

Той трябва сам да я плати, да я авансира и едва след успешното й заработване да започне изплащането й с пари от събраните приходи.

"Въвеждането на системата ще доведе до значително повишаване на събираемостта на средства за пътищата - според първоначалните изчисления годишните приходи биха достигнали близо 1 млрд. лв., които ще бъде реинвестирани в пътната инфраструктура на държавата", казват от АПИ.

За реализирането на смислена, последователна и устойчива политика по отношение на поддръжката на пътищата са нужни допълнителни поне 600 млн. лв. годишно. В момента държавата събира 300 млн. лв.

Новините

Най-четените