ГЕРБ предлага частична отмяна на машинното гласуване

Парламентарната група на ГЕРБ ще предложи частична отмяна на машинното гласуване. Председателят на Правната комисия Анна Александрова обяви, че в новия проект машините няма да се ползват за парламентарни и местни избори.

Технологията все пак ще се прилага при провеждането на президентски и европейски избори.

Предложението на ГЕРБ вече е подписано от "Обединени патриоти" и от "Воля".

"Законодателната инициатива е продиктувана от анализа и доклада на ЦИК, който е изключително тревожен по отношение на машинното гласуване. Корпусът (на Изборния кодекс, б.р.) не го пипаме, пипаме преходни и заключителни разпоредби, при които предлагаме машинното гласуване да не се провежда на местните избори и на парламентарните избори", каза Александрова.

По думите й - ако машинното гласуване остане в Изборния кодекс в настоящия си вид, има риск от "провал на местните избори".

"Местните избори са едни от най-сложните и тежки избори в българското законодателство. Те се провеждат в многомандатни избирателни райони в два тура. На някои места имаме между 3 и 4 вида избори, като прибавим и преференциите за общински съветници - това са пет вида избори. Ако на местните избори останат така заложените в законодателството 6000 машини, рискуваме да провалим изборите, защото сигурността на вота е изключително застрашена по отношение на сертифицирането, придвижването, зареждането на софтуера отново за втори тур", каза още тя.

#1 pixie 09.07.2019 в 12:25:23

Съмнително. И е хубаво да се уточните за мотивите си. По тв-то се аргументираха с прекалено високата цена за глас, даден чрез машинно гласуване. Това също е съмнително. Но друго си било на хартия, евтиничко, сигурно. Вероятно повишава значително шансовете за уйдурдисване на успеха. Как да не пропусне човек да гласува!

Новините

Най-четените