Борисов отписа продажбата на реакторите от "Белене"

Премиерът Бойко Борисов определи като "трудно, да не кажа невъзможно" намирането на потенциални купувачи за реакторите, изработени за несъществуващата АЕЦ "Белене".

Той обяви, че по време на петъчния си телефонен разговор с Владимир Путин е обсъдил вариантите за действие на двете страни след арбитражното дело, което присъди на България да заплати поръчаните реактори за 550 млн. евро.

"До този момент и те губят стотици милиони, и България губи. Всеки, който ми каже, че трябва да платим около 3 милиарда лева, да вземем два реактора и да ги сложим в музей, аз мисля, че няма да е отговорно към хората, които се борят за всеки лев. Трудно бихме ги продали, да не кажа невъзможно. След вчерашния ни разговор позициите ни се избистрят", каза Борисов.

Според обясненията му, Путин се е държал "доста добронамерено" и е предложил на Борисов да прати руски енергийни експерти в София.

Той заяви, че България трябва да разчита на съдействието на Европейската комисия, но "нещата не могат да се случат без Русия".

Борисов отново лансира варианта за рестартиране на 35-годишния проект за Втора атомна централа и призова "политическата класа да съумее да бъде единна в решаването на енергийните въпроси".

#1 TheRock 06.08.2016 в 14:43:51

Борисов е гузен! Той разбра че ний разбрахме , че играе двойна игра !Той разбра, че ний разбрахме ,че е предател.Върти си задника пред Меркел , слухти , попива натовска информация, и топи всичко на 164см.-диктатор. Затова е толкоз потаен днес. Изборите идват,а Бойко усеща че е станал прозрачен и на всички е ясно че , путин му дърпа ушите! Всички европейски лидери знаят,че Боко е троянският кон на кремъл във Брюксел!

#2 TheRock 07.08.2016 в 12:55:13

Нещо не ми е ясно в цялата история. България трябва да плати 553 милиона евро за произведени реактори, както 167 000 евро лихви ЗА ВСЕКИ ДЕН неизплащане. Всеки може да сметне, че това са близо 11,5% лихва. От друга страна фискалния резерв на България е над 7 милиарда евро. Не разбирам защо не бъдат изплатени тези 553 милиона Евро от фискалния резерв и при нужда после той да бъде попълнен с нов кредит. последните бяха на около 3% лихва. Т.е. Боко може да замени 11,5% лихва с 3% лихва и вместо плащане на 167 000 евро да плащаме по 43 500 евра или близо 4 пъти по-малко. Толкова ли “никакви пари” е разликата от 125 000 евро? Това е проста операция. Досега държавата се мотае 1 месец и сме загубили 4 милиона евро вместо 1 милион. Т.е. с бездействието си правителството е донесло на държавата загуба от поне 3 милиона евро. Колко още комисии и мотане трябва да разглеждат проблема? За година това са 36 милиона евро загуби. Ама нали не са от техния джоб, пък и Боко ще “бръкне в джоба” и ще ги извади без проблем. Ми платете бе! После се чешайте колкото искате по тъпите тикви. Има възвожност за 7 блок в Козлодуй, където да използват реактор, вместо да търсят къде да го дадат за вторични суровини. Ама в Козлодуй има електропреносна мрежа, има кадри, има трансформаторни станции от спрените блокове. При желание проект може да се направи за месец. Не че ни е необходим в момента и най-вече нямаме излишни пари, но докато стане може и да потрябва. ама възраждане на Белене вече е идиотия.

Новините

Най-четените