Костов вижда риск в недоверието към кабинета

Политическата криза не е приключила, докато не измине поне една пълна година без предсрочни избори, а страната все още е в криза въпреки формирането на правителство, обяви ръководителят на Лаборатория Управление на рискове в НБУ и бивш премиер Иван Костов пред "Седмицата" на Дарик радио.

Той акцентира върху данните, които показват нива на недоверие, които поставят кабинета на Бойко Борисов в по-лошо положение от кабинета Орешарски.

"Недоверието към втория кабинет на Борисов е по-голямо от недоверието към Орешарски. Това е нетното недоверие - доверие минус недоверие. Истинската сила на едно правителство или парламент е да имат ниско общо нетно недоверие. Но при нас не е така", каза Костов, който напомни, че и последните две изследвания на "Галъп" и "Алфа Рисърч" доказват твърдението му.

Костов препоръча на правителството да потърси ресурс в слабостта на всички в политическата система и на опозицията, за да получи енергия за успешни реформи, след като няма сила в доверието.

Костов сравни настоящата ситуация с времето от 1997 г., когато дойде на власт неговото правителство.

"В България когато никой не може да направи нищо друго, може да бъде даден ход на много по-смели реформи", каза той.

Костов предупреди, че политическото напрежение и крайните социални искания вече не могат да се потушават от финансовата система, икономиката и енергетиката, заради изчерпването на ресурсите им.

Той прогнозира, че за да се излезе под свръхдефицит на бюджета в края на 2015 г., "трябва истински героизъм".

Костов подкрепи призивите за пусане в приватизация на част от държавните предприятия, като обяви, че това може да динамизира инвестиционния интерес.

"Специални усилия трябва да се положат за развитието на пазарите в момента. Трябва да се стимулира инвестиционния сектор при всички случаи. Трябва да се прибегне към приватизация, няма как", каза той.

#1 Шамито 31.01.2015 в 15:42:20

Майсторът на финансовите врътки се намеси с компетентно мнение.Въпреки че братовчедската приватизация не ни доведе до по добро той пак ни зове за това.Финансовите хиени се активизираха отново.Ще има ли нови баламурници да се ентусиазират от окончателното разграбване.С уважение.

Новините

Най-четените