ПФ остава във формулата 2+2 срещу постове

Кабинетът „Борисов 2" запазва формулата 2+2, след като преговорите между Патриотичния фронт и Реформаторския блок приключиха с успех - Орхан Исмаилов остава заместник-министър на отбраната, Веселин Пенев - областен управител на София, но двамата ще имат колеги от коалицията на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

Патриотичният фронт недоволстваше от назначенията на Исмаилов и Пенев, тъй като те бяха предложени от партия „Свобода и достойнство" на Корман Исмаилов и Касим Дал, част от РБ, която според НФСБ е протурска.

Имената на двамата представители на Патриотичния фронт обаче ще станат ясни след консултации с ГЕРБ. Валери Симеонов уточни, че новите имена няма да бъдат партийни кадри - съответно на заместник-министър на отбраната и на заместник-областен управител на София.

Освен издигането на хора на аналогични постове, ПФ се пребори за преместване на новините на турски език от БНТ1 в eфира на БНТ2.

Преговорите продължиха няколко дни, след като премиерът Бойко Борисов отхвърли ултиматума на ПФ, че ще минат в опозиция, ако Исмаилов и Пенев ще бъдат уволнени. Междувременно НФСБ, едната половина на коалицията, излезе с решение, че оттегля подкрепата от правителството.

Здравият министър и член на Реформаторския блок Петър Москов подчерта, че с Патриотичния фронт не са се разбрали, а по-скоро са постигнали баланс.

„По някакъв начин ще продължим откровения начин, по който си говорим с Фронта наистина пред публика. Не сме се разбрали, но сме постигнали баланс. Ние си оставаме на различни позиции за това приемливо или неприемливо едно или друго назначение", коментира Москов.

 

Новините

Най-четените