Местан: Аз съм етнически турчин и трябва да бъде уважен като такъв

"Аз съм български гражданин, етнически турчин, изповядвам исляма, мюсюлманин и се чувствам европеец. Нямам турско гражданство" . Това заяви лидерът на ДОСТ Лютви Местан пред bTV.

"Въпросът със самосъзнанието е фундаментален. Ние имаме несъстоял се дебат какво влагаме в израза етнонационалност", коментира Местан.

"Ако се има предвид етноса, аз съм с турско етническо самосъзнание. Ако се има предвид принадлежността към България, към гражданската нация на България, моето самосъзнание естествено е българско. Не трябва да се бъркат понятията етнос и нация. Те са разноредови понятия. Една нация може да съдържа в себе си един-два-три или повече етноса", заяви лидерът на ДОСТ.

Според него концепцията за етнонацията, свързана с идеята за еднонационалност на българската държава, е философията на Възродителния процес, но подчерта, че твърдо е против сепаратизма.

"Не искам нищо повече от това, което България поиска за нашите сънародници в Албания, Украйна, Унгария", каза Местан по повод идеята си за признаване на турско малцинство в България.

По темата с това кой нарушава правата на лидера на ДОСТ той коментира, че макар свободно ходи на джамия и говори на турски език, той все още плаща глоби за ползване на майчин език в предизборна кампания.

"Представяте ли си на българите в Украйна да им бъде забранено да агитират на български. България няма право на политика на двойни стандарти", заяви Местан.

Освен това той посочи, че неговите деца, "като етнически турци нямаха възможност да изучат своя език, защото живяха с мен в София и нямаше как да се организират паралелки по майчин език, поради простата причина, че бяха сами в класа.

"В семейството си съзнателно говоря с тях и на български, но поех и родителска отговорност да запълня това, което българската образователна система не им даде – научих ги и на майчин език", допълни Местан.

Малко след позицията на Местан, от ВМРО излязоха с контра-становище, в което твърдят, че "искането на Местан е опит за сепаратизъм и за насаждане на чуждодържавни ценности".

"Българската конституционна и правна уредба не познава малцинствата и за това сравненията с уредбата в други държави са нелепи", се казва в писмото на ВМРО.

От партията на Красимир Каракачанов твърдят още, че "именно Местан като лидер на ДПС е наложил езика на омразата в обществото, което вече се материализира и заплашва националната сигурност".

#1 dedo adji 07.11.2017 в 10:30:53

.... мюсюлманин и се чувствам европеец .... Това е някакъв оксиморон. Ислямът не признава нации и континенти. .... ТВЪРДО ПРОТИВ СЕПАРАТИЗМА .... Остава и да му повярва някой. Ако пък, не дай аллах, му повярва електоратът му, ще остане без електорат. .... защо не се признава турско малцинство в България? .... Ами защото в световната терминология няма точно определение на понятието МАЛЦИНСТВО. Няма го и в прословутата конвенция. Впрочем, в сила ли е тя? Конвенциите влизат в сила след като се подпишат и ратифицират от определен брой страни. Търсил съм в гугъл сведения за тая и не намерих. Възможно е да съм калпав търсач, Местан да ме коригира. .... може ли да се забрани на българи в Украйна предизборна агитация на български .... Може и да може, но няма нужда. Нито в Украйна, нито някъде другаде по света, няма българска партия, която да се явява на избори като българска. Гражданите от български произход могат да си изберат коя да е от местните партии, които си водят агитацията на местен език. Обама е черен, но го номинира бяла партия. Там има и някои негърски движения, но ако беше номиниран от такова, щеше да гледа белия дом през крив макарон. .... говорел с децата си в къщи на български .... Голяма жертва пред олтара на България. А всъщност предвидлива грижа за бъдещето на децата. Как ще се реализират тия деца в България, ако не знаят български? Само за кратко в едно министерство се говореше турски, но това повече няма да се допусне. И всеки, който иска да се издигне над долното ниво трябва да говори и разбира български. Може и с акцент, няма да им придиряме, тамам по-лесно ще ги разпознаваме. Много от електората на Местан и Доган не проявяват такава предвидливост. Жена ми ми е разказвала за ученици турчета, родителите на които говорят чист български, а децата развален. И не от незнание, твърди, че са умни, будни и ученолюбиви, а демонстративно да се отделят от гяурите. Защо нямало паралелки на турски? Имаше, докъм 60-те. Имах в казармата новобранец, учил в такава, който пишеше на Айшето писма на турски, а не разбираше какво казват по Истанбул радиосъ. Местан, като по-млад може да ги е пропуснал. А колко паралелки на български има в Турция, или ако щете в САЩ? Българчетата там учат майчиния си език в неделни училища. Така и трябва, ако искаш да се развиваш в една страна, трябва добре да знаеш езика й.

#3 KingoftheROAD 07.11.2017 в 11:47:04

Ше го увАжим ве дедо Аджи. В Казанлък си произвеждаме едни такива специални увАжители за такива като него. Пък да вземе да си припомни кой беше Владимир Зидаров, и къде щеше да се сега, ако тогава се казваше Местан.

#4 dedo adji 07.11.2017 в 11:47:58

П.П. Пропуснах заглавието, в което Местан ага твърди, че ТРЯБВА да бъде уважаван като етнически турчин. Уж говори по-цветист български от много чисти българи, а е объркал основно понятие. Никой не ТРЯБВА да бъде уважаван като турчин, българин, руснак, американец или азербайджанец. Уважението се полага на ЛИЧНОСТИ. И ТРЯБВА да се спечели. Всичко по изискване е страх, съобразяване, благодарност, но не и уважение. Местан, между другото, заслужава благодарност от България за разцепването на турския вот.

#7 kovatz 07.11.2017 в 12:55:54

Принципно си прав, дедо Аджи. Но тук изниква въпросът - не проявява ли българската дипломация двойни стандарти, издействувайки от албанския президент Еди Рама признаване на българско малцинство в Албания (на база на издадени български гражданства), считано за победа над македонизма. На Рама това му отговаряше, имайки предвид обвиненията от някои кръгове в Македония, че македонското малцинство в Албания не се ползва от същите права, които имат албанците в Р. Македония. А албанският език в Македония е официален на ниво общини, като сега се готви закон, в който се предвижда равноправност на ниво на държавата (с любезното съдействие на ЕС). В Македония живеят между 16 и 25 % албанци в зависимост от извора, преброяване не се предвижда, а е известен и феноменът на тройните държавянства (албанско-косовско-македонско), които се активират спрямо нуждите на момента. Двойните стандарти могат да бъдат нож с две остриета, следва да видим как например руското малцинство в Естония ( 28 % ) иска двуезичност.

#8 dedogo6 07.11.2017 в 13:05:30

Другарю фес, заминавай за Турция, щом ти е такъв етноса.Да те уважават там.Тук е България, и ако имаш лична карта, в която пише "български гражданин", си затваряй мазния плювалник.

#10 kovatz 07.11.2017 в 13:35:49

Благодаря за уточнението, МарКом. Но все пак има противоречие. Ние не признаваме съществуването на такова животно като " малцинство " - добре, ама искаме признаване от други, които го признават. И Косово е " специален случай " ама Испания и Кипър за всеки случай на я признават.

#11 dedo adji 07.11.2017 в 14:24:39

Ние никого не задължаваме да стои тук насила и да ни е гражданин. Правилно, Марком. А ако чаветата на агата, въпреки грижите му изпитват затруднения с българския, да им го кажем така, че да го разберат. Зорлем гюзелик олмас.

#12 straight 07.11.2017 в 14:57:08

Ама че гнусен, мазен мангал!

#15 kovatz 07.11.2017 в 15:42:49

Интересна гледна точка. Значи ако в някоя държава наказанието за дадено провинение е убиване с камъни, нашата дипломация има право да го поиска, ако е засегнат български гражданин. :) Не се заяждам, поздрав!

#16 rare case 07.11.2017 в 16:06:33

"......си затваряй мазния плювалник.." Ау, ето на това му се казва чист българин, ариец направо.

#18 dedogo6 07.11.2017 в 16:26:06

rare case, аз поне директно си го казвам и имам позиция, за разлика от теб. Ма какво ли ти разбира главата на теб...

#19 dedo adji 07.11.2017 в 16:41:45

Не си прав, дядо Гошо, рядкото има позиция, но още не я е получил от анти българския хелзинкски комитет. Докато чака се прави на естет.

#20 Виктория Пенелопова 07 07.11.2017 в 18:39:19

Еее, много патрЕот, много нещо. Двама се опитаха да кажат нещо различно и бяха съсипани

#21 deowin 07.11.2017 в 18:54:22

>тафталогия Не знам етническият турчин Местан колко добър познавач на българския език е, но когато етнически "българи" като теб правят две грешки в една дума на майчиния ни език, нещо в мен се надига да протестира. Родолюбието започва от всеки един от нас. Опазването на българската култура започва от езика - без този език няма как нито да разкажеш историята на народа ни, нито да пееш песните, нито да разказваш приказките и да рецитираш стихотворенията. Без езика всичко друго няма никакъв смисъл. Ако не познаваш майчиния си език нямаш никакво право да говориш за родолюбие, защото това е по-голям грях от това да гориш българското знаме - поругавайки езика, поругаваш паметта на всички българи, отдали или дори жертвали живота си за да опазят българската култура.

#22 dedo adji 07.11.2017 в 18:57:23

Здравей, Победке. Виждам, че още не си проверила в речника как се пишат някои думи. А аз ти го препоръчах най-приятелски. От двамата, които визираш единият предлага някои интересни варианти, които се обсъдиха в приятелски тон. Другият чака да му спуснат опорната точка и докато чака дава оценки на езика, пръв ще призная, неделикатен. Но си спомням и някои други с подобен език. Ти как смяташ? Местан нагъл турски пето колонник ли е или сбъркан евро атлантик? Аз вече му изказах благодарност за разцепването на турския вот.

Новините

Най-четените