Президентът: Убийството на Виктория показа дефицит на доверие в институциите

Случаят с убийството на Виктория Маринова в Русе разкри огромния дефицит на доверие в нашите институции. Това заяви пред журалисти в Троян президентът Румен Радев. Държавният глава присъства на тържествата по случай 150 години Троян.

Той обаче повдигна и наболялата тема около тежкото убийство на Виктория Маринова и изказа съболезнованията си на близките и роднините й.

"Емоциите в такива случаи не са най-добрият съветник. Разбирам, че от всяка несправедливост боли, всяка несправедливост, разбира се, е повод за възмущение. Но този случай разкри огромния дефицит на доверие в нашите институции както вътре в страната, така и навън. Разкри също така и двойния аршин, с който се измерва стойността на човешкия живот", посочи държавният глава.

"Очаквам органите на реда и съдът да покажат не само на българските граждани, но и на нашите партньори, да покажат на света, че такива престъпления в България се разкриват ефективно и се наказват с най-голямата строгост на закона. Не само за Виктория Маринова, но и за бизнесмена Петър Христов, за убития данъчен служител и за десетки други убийства и посегателства над личността на хора, чийто живот е не по- малко значим от този на Виктория Маринова", категоричен беше Радев.

Той коментира също изявлението си, с което призова за единение на нацията. Според него общество, което не осъзнава смисъла на единението, е обречено.

"Според мен в днешно време от разделението на хората се хранят малцина, но бедата е обща. Помирението ни с историята е важно, за да може политическият дебат днес да е фокусиран върху актуалните проблеми и бъдещето, а не да бъде подменян с изкуствено създадени проблеми и подменяни теми от миналото. Те ще продължават да ни разделят. Искам да бъда правилно разбран. Това не означава в никакъв случай индулгенция за извършените престъпления. Но ние трябва де се обединим около това да се спазват законите днес, това е най-важното", посочи Румен Радев.

Внасянето на един вот на недоверие в парламента невинаги означава основна цел сваляне на правителството, отбеляза още президентът. Според него е важно да има дебат по обществено значими теми.

Румен Радев коментира и темата с изваждането от всички европроекти на строителната компания „Джи Пи Груп“.

"Виждаме, че имаме сериозен проблем. Това са от една страна високите цени, от друга, безобразното качество и по пътищата, и дори в центъра на София", каза държавният глава.

Той беше категоричен, че за решаването на този проблем трябва да има политическа воля, "но не само политическа воля за изваждане на една фирма или за нейното допускане до участие в обществени поръчки и то при сключени вече договори". По думите му такъв тип подход поражда и много други въпроси.

"Къде са държавните и обществените институции, къде е съдебната система. Политическата воля трябва да показва прозрачност, отговорност и отчет, които да са в ежедневието на всяко едно управление, а не накрая, когато вече е ясно, че има проблеми. Нека да видим защо се стига до тези проблеми", заяви още Радев.

#1 hidden_in_the_shadows 14.10.2018 в 16:30:04

Тук бих искал да кажа едно браво на президента. Тази реч е достойна за лидер на развита европейска държава. Радвам се, че напоследък имаме доста добре представящи се президенти - и Радев и Плевнелиев преди това го докарват добре на визия. Изказванията им са в нормалния тон на интелигентен индивид, "баща" на нацията. От тях не ме е срам, да кажа на познати, че са българи - за разлика от Пеевски, Барекофф, Доган и други. Не говорим за политически зависимости - тези неща са извън ръцете на тях като личности и няма смисъл да ги смятаме при оценката на президента.

#2 sim4o 14.10.2018 в 16:39:57

hidden_in_the_shadows | 14.10.2018 16:30 Радвам се, че напоследък имаме доста добре представящи се президенти - и Радев и Плевнелиев преди това го докарват добре на визия. .. --------------- Да! Плевнелиев! Той е нашият политик с най-големи позиции из международните среди! .. И знае езици, и всичко ..! "Бях член на световно семейство, бях равен на всички тях. Имал съм поне 25 срещи с Обама и 30 с Меркел" . Обама и Меркел са имали мобилния ми телефон, звънели са ми за всичко - продължава той в публикуваното днес голямо интервю. - Търсели са моето мнение. Аз бях човекът, който можеше на български, на руски - с Лавров широко си говорихме, на перфектен немски и английски да дава решения. И бях оценен. Получих огромно международно признание. "Обама е мой близък приятел - заявява Плевнелиев. - През последния септември само за един ден ние се видяхме три пъти... Беше ме сложил на маса №2 и си говорихме дълго. Но извън този исторически обяд вечерта Обама ме покани и на приема. И направихме тази прословута снимка, на която Обама и Мишел така здраво са ме прегърнали, че ми се е повдигнало сакото. .." Да припомним - в Белия дом ДРУГО повдигнато сако освен нашето, българското НЕ Е ИМАЛО! Има една повдигана синя рокля , по времето на Бил Клинтън .. ама онази история е съвсем друга! Преди време имахме ли , да запитам, така приемани хора - че американските президенти да им вдигат сакото от обич .. ... ?? И не ни ли се разтупва сърцето .. ние, българите - представени от нашият президент - сме вече на маса №2 ! .. Обама и Обамовица да ни хвърлят сегиз - тогиз , по едно око по време на вечерята. А?? От маса номер две, може и директно да комуникира: .."Това какво е, супа ли е? А, аз обичам супа. Чорбата е турско ядене. И ний сега повече супа ядем. Ах, пърдон, извинете, оцапах ви бохчата... Тц...Тц... Тц." Плевнелиев е бил на МАСА НОМЕР ДВЕ! Знам какво ще ми кажете, червенушки .."Щото Обамовица да го следи, да не прибере сребърните лъжички" .. ама няма да сте прави и вашето ще е клевета. От маса номер две, Росен би могъл да се обърне директно към домакините.. "Тц,тц, тц пърдон, изцапах ви бохчата"! Да повторим, че е важно: " Обама и Меркел са имали мобилния ми телефон, звънели са ми за всичко .Търсели са моето мнение. Аз бях човекът, който можеше на български, на руски - с Лавров широко си говорихме, на перфектен немски и английски да дава решения. И бях оценен. Получих огромно международно признание. Та така! За търсене на авторитетно мнение на английски - може би се набира 1 ... За даване на решения , на руски - набираме 2 .. За връзка с оператор - 3 .. За говорене надълго, на перфектен немски - 4 ..

#3 sim4o 14.10.2018 в 16:59:26

Слагам ти плюс , приятелю, заради Плевнелиев! Иначе по темата : ------------------- "Очаквам органите на реда и съдът да покажат не само на българските граждани, но и на нашите партньори, да покажат на света, че такива престъпления в България се разкриват ефективно и се наказват с най-голямата строгост на закона. .." ------------------- И аз очаквам: Щото то - ножът е комай до кокал! .. .. събота около 21 часа на бул. Цариградско шосе. Двете ромчета нападнали 32-годишна жена и .. ---------------- Трима роми, отвлекли две 19-годишни ученички, са заловени при акция на ГДБОП в плевенското село Бъркач към 14.00 часа днес. -------------------- В деня на побоя баба ми е изнесена на носилка. Изнасят жена пребита до смърт и завеждат преписка за откраднато одеяло. Това е рецидивист, пуснат под гаранция за добро поведение. А те го пускат! Кой е този прокурор? Ако тези топ полицаи не могат да се справят с 3-ма цигани, задържани на място, с какъв друг случай могат да се справят?“ .. недоумява Милена Нейова. ----------------------- Тинка Хаджиспасова беше нападната и ограбена на 31 декември в три часа сутринта. Иван Христов-Ушко, който преди десет дни е излязъл от затвора в Бобов дол за кражба, с мотика разбил металната входна врата на къщата на починалата. Тя се отбранявала, като хвърляла саксии от прозореца, надявала се така да го спре, но не успяла... Жената не можа да издържи двете операции, направени й на главата след жестоките удари, нанесени й от криминално проявения Ушко. След грабежа той се покри в София, където все още го издирват. " ------------------------- "По информация на местните радио и телевизия "999" в центъра на село Завой се е събрала група хора, която настоява за бързото разкриване на извършителите на смъртоносния побой..." (ТОВА Е ОТ ПРЕДИ ДВА ДЕНА) ------------------------ Нов случай на пребита и изнасилена възрастна жена е регистрирано в село в област Добрич. Престъплението е станало в село Карапелит. Жертвата е на 77 години. Тя е била изнасилена. След това насилникът е извършил и грабеж на последните 200 лева от дома й. Пострадалата е цялата в синини от нанесения й побой. ... .... окръжния прокурор на Добрич Пламен Николов, който каза още, че извършителят не е разкрит. В началото на ноември в село Черна, други две възрастни жени бяха изнасилени, като едната бе жертва и на побой. -------------------------- Та така ! Хубавото е, че СВЕТЪТ Е С НАС!

#4 sim4o 14.10.2018 в 17:10:22

"Очаквам органите на реда и съдът да покажат не само на българските граждани, но и на нашите партньори, да покажат на света, че такива престъпления в България се разкриват ефективно и се наказват с най-голямата строгост на закона. .." ------------------- Бе за убийството на Професор Калоянов що се не сетим? .." На 23 май 2005 г. в столичния кв. "Захарна фабрика" група роми пребива до смърт 53-годишния професор Станимир Калоянов. Убийците му и до днес не са разкрити. ... на 31 май 2005 г. проф. Калоянов умира без да дойде в съзнание. Веднага след трагедията жителите на "Захарна фабрика" сформират инициативен комитет. ... След разпити на десетки очевидци на масовия бой, криминалистите задържат двама роми. След това обаче ги освобождават от ареста. ... . Две години по-късно в "Захарна фабрика" група роми нападнаха и пребиха няколко момичета и момчета. .." А дано 100% от убийствата и нападенията да бъдат наказвани .. ама надали ...

#6 sim4o 14.10.2018 в 20:40:22

Роденият да пълзи да лети не може,а? Има хора-всеки текст над 10 изречения им се струва огромен? "Колко ли се е изтощил Симчо?" Приятели , трогнахте ме.. Ама споко - и пиша и чета.. даже си почивам с четене на книги.. Да и такива хора има.

#7 Nikkor 15.10.2018 в 10:06:59

Абе да живее международното положение г-н президент. Случаят показвал липсата на доверие в институциите. Дрън - дрън.

Новините

Най-четените