Берба в Юнайтед, Роналдиньо в Милан: Как изглеждаше трансферният пазар преди точно 10 години

Трансферният пазар тази година може да бъде определен като един от най-лудите в последните години.

Кристиано Роналдо замени Реал Мадрид след девет години на „Сантяго Бернабеу“, четири трофея от Шампионската лига и четири „Златни топки“ и отиде в Ювнтус срещу 117 милиона евро.

Имахме две счупвания на трансферния рекорд за вратари.

Първо, Ливърпул плати 62,5 млн. евро за Алисон от Рома, след което – Челси се съгласи да покрие астрономическата клауза за откупуване на Кепа Арисабалага от Атлетик Билбао от 80 млн. евро.

А преди това, в продължение на 17 години, най-скъпият вратар в света бе Джанлуиджи Буфон. Иронично е, че в същото лято 40-годишният Джиджи реши да смени Юве и премина в ПСЖ като свободен агент.

Смяна на поколенията…

Но как стояха нещата преди 10 години?

Трансферното лято на 2008-а бе от най-щастливите а българските фенове, тъй като в последните му часове Манчестър Юнайтед обявиха привличането не на кого да е, а на Димитър Бербатов.

„Червените дяволи“ тъкмо бяха вдигнали купата с ушите, а на Берба предстояха четири златни години на „Олд Трафорд“, в които спечели два пъти титлата във Висшата лига и веднъж бе награден със „Златната обувка“ в Премиършип.

Всички още помним и гениалния му хеттрик срещу Ливърпул, заедно с още няколко магически изпълнения. Но Бербатов не бе единственото голямо име, което смени отборите през лятото на 2008 г.

В галерията сме подредили топ 10 на най-скъпите трансфери отпреди 10 години. В списъка фигурират имена като Роналдиньо, Рикардо Куарешма, Дани Алвеш, Амаури, Робиньо и това на бившия съотборник на Берба в Тотнъм – Роби Кийн.

Новините

Най-четените