Клоунада

„17 години клоунада - школата я няма, стадионът пропада".

Несръчно написаният трансперант, опънат вчера от малката вярна агитка на Локомотив (София) при гостуването на Левски на ст. „Георги Аспарухов", всъщност казва всичко.

С тази разлика, че клоуните разсмиват децата и носят положителни емоции. А представянето на отбора вчера донесе радост само на чуждите деца - на привържениците на „сините".

Преди 17 години на власт в клуба дойде бизнесменът Николай Гигов. Оттогава насам, въпреки афишираните милиони, които той наливал в отбора, „железничарите" са спечелили нито повече, нито по-малко от... 0 титли и 1 купа.

Всъщност първият сезон, в който Гигов стана президент на клуба, бе и най-успешният - отборът се класира на второ място в „А" група и спечели Купата на България. Съдейки по състоянието на отбора, както е тръгнало, 17 години по-късно тези върхове няма как да бъдат достигнати отново през настоящата кампания.

Локо обаче бе много близо до друго постижение от сезон 1994/95, макар и с отрицателен знак - през същия този сезон „червено-черните" загубиха от Левски с 0:8. Ако „сините" вчера не бяха спрели да играят след почивката при 4:0, като нищо срещата си отиваше към повторение на най-голямата загуба в историята на „железничарите", ако не и по-зле.

След катастрофалното представяне на „Герена" старши треньорът Диян Петков и изпълнителният директор Иво Тонев подадоха оставки. Несъмнено, достоен жест след подобен срам, който е показателен, ако не за друго, то, за това че двамата поне милеят за клуба и Локомотив е в сърцата им.

Само че президентът и собственик на клуба, който вероятно е най-виновен за ситуацията, няма пред кого да подаде оставка и не може да си отиде, освен ако сам не реши.

Неизвестно е какви точно са мотивите на Гигов да заема този пост - спестяване на данъци, суета или просто любов към спорта. Но фактите са налице - той не се справя с тази работа.

Клишето гласи, че ако не били тези бизнесмени, футболът у нас щял да загине. Но когато налице са подобни резултати, човек се пита с какво положението е по-добро така.

Иначе, в медиите хора като Николай Гигов биват определяни с етикета „благодетел". Попитайте обаче какво мислят за това определение онези стотина фена на Локо, които вчера отидоха на „Герена" да подкрепят своя клуб.

Защото по документи той може да е на Гигов, но иначе е много повече техен.

 

Новините

Най-четените