Как саудитските милиони победиха женската революция в кеча

От няколко години най-голямата кеч компания в света - WWE, промотира усилено своята "женска революция". Времената, в които кечистките бяха наричани "диви", снимаха се за Playboy и се биеха в мачове по бельо или в кал вече отдавна са в миналото и за тях изобщо не се говори.

В свят, в който основната тема е борбата за равенство между половете, WWE се опитват да се изкарат рицари-защитници на това равенство. Правят телевизионни шоута си, в които в главните мачове са жени, и наблягат повече на атлетичните им и актьорски умения на кечистките си, а не на външния им вид.

И всичко това беше забравено, когато Саудитска Арабия предложи няколко милиона долара на WWE, за да направят те голямо шоу в страната, известна с неравенството между половете.

"Женската революция" изведнъж остана на заден план и от компанията на милиардера Винс Макмеън бързо се съгласиха с изискванията на домакините - на ринга на шоуто The Greatest Royal Rumble в град Джида да не се появява нито една жена. Решение, което донесе много критики на кеч компанията и обвинения в двуличие към ръководните лица в нея.

Но всичко това вероятно е било заглушено от приятното шумолене на саудитските милиони.

Не е ясна точната сума, която WWE са получили от правителството на Саудитска Арабия за шоуто. Слуховете са за между 20 милиона долара за конкретното събитие и 200 милиона за периода на цялото сътрудничество - 10 години. И в двата случая саудитците са се лишили от масивна сума, която обаче звучи реалистично с оглед на други техни инвестиции. Те дадоха 400 милиона и в Endeavor - компанията-собственик на най-голямата MMA промоция в света - UFC.

Кеч събитието в Саудитска Арабия - The Greatest Royal Rumble - беше впечатляващо от гледна точка на спиращата дъха сцена, множество монитори за публиката, светлинни ефекти и пиротехнически средства. WWE се постараха да достигнат визията на най-голямото си шоу за годината - WrestleMania, което през последните години традиционно пълни стадиони из САЩ с по над 70 000 души публика.

Всички големи звезди на компанията бяха изпратени в Джида за шоуто. Става дума за поне 70 души, с изключение на огромния задкулисен екип, който се грижи за сглобяването на сцената, ръководенето на шоуто и цялостната логистика.

Но най-големият проблем е тежкият PR удар, който WWE понася заради това, че през 2018-а прави шоу с участието само на мъже. Според Forbes само този риск е завишил сериозно цената около организирането на шоуто, но това са пари, които саудитците нямат проблем да дадат.

The Greatest Royal Rumble е част от инициативата "Визия 2030", която цели да засили инвестициите на Саудитска Арабия в развлекателния сектор като част от по-голям план да се намали зависимостта на страната от петролните й залежи.

В 5-часовото шоу на ринга не се появи нито една кечистка, въпреки че в момента WWE разполага с множество талантливи кадри от нежния пол. Наскоро компанията подписа и с бившата UFC шампионка Ронда Раузи, която след края на своята ММА кариера реши да се отдаде изцяло на кеча и направи фурор с мача си на WrestleMania в Ню Орлиънс в началото на април.

Дори Раузи, въпреки специалния си статут и популярността си, обаче не беше допусната до шоуто в Саудитска Арабия.

Трябва да се отбележи, че при друго шоу на WWE в района през миналата година беше постигнат някакъв напредък по отношение на правата на жените. Кечистките Саша Бенкс и Алекса Блис участваха в първия женски кеч-мач в историята на Абу Даби, ОАЕ. Изискването към тях тогава? Телата им да са напълно покрити с изключение само на дланите и главите.

Настоящите кечистки на компанията не посмяха публично да се оплачат от изискванията на Саудитска Арабия и решението на компанията, но критики се появиха в медиите. Бившата кечистка от WWE Ашли Масаро, която по време на своя престой в компанията се снима за корица на Playboy, също критикува бившите си работодатели, казвайки, че заради саудитските пари те правят "една стъпка напред, две стъпки назад спрямо жените в компанията".

Пол Лeвек, по-познат в САЩ като Triple H, а в България като Трите Хикса, защити компанията за това, че се съобразява с изискванията на саудитците. Левек от няколко години е полу-пенсиониран кечист и има по-голяма задкулисна роля в WWE. Той е зет на председателя на Борда на директорите на компанията Винс Макмеън и според мнозина някой ден може да наследи компанията с жена си Стефани.

"Разбирам, че хората имат съмнения, но трябва да разберете, че всяка култура е различна и само защото не си съгласен с определени аспекти не означава, че не трябва да се съобразяваш с нея", коментира Льовек.

По думите му не можеш да "диктуваш" на страна или религия какво да правят. Пред The Independent той обясни и че WWE бил "в предните редици на еволюцията на жените по света и не можеш да предизвикаш промяна на дадено място като стоиш далеч от него". По думите му е имало разговори жени от компанията да вземат участие в бъдещи шоута на WWE в Саудитска Арабия - нещо, което от компанията се "надявали" да се случи през следващите години.

Трябва да се отбележи, че поне в публиката на шоуто в Саудитска Арабия имаше и жени. Те обаче са били допускани само с придружител, а за да се имитира някакво равенство към семействата на предните редове е имало изискване да включват поне една възрастна жена. Нещо, което повече прилича на пропаганда и опит за замазване на очите, отколкото на прогресивен ход.

Така изглеждаше и клип, излъчен по време на шоуто, който показваше "напредъка" на страната що се отнася до правата на жените и възхваляваше промените, които се извършват под ръководството на принц Мохамад бин Салман.

В шоуто The Greatest Royal Rumble жени на ринга нямаше. Но какво имаше? Имаше 15-минутна пауза, в която телевизионните зрители наблюдаваха няколко задкулисни интервюта и видеоклипове, промотиращи бъдещи събития на компанията.

Паузата обаче е имала съвсем друга цел - да могат присъстващите в залата да извършат традиционната си молитва.

Промоционалните клипове обаче също създадоха проблеми на WWE. От Спортната комисия на Саудитска Арабия излязоха с официално извинение в Twitter за това, че по време на The Greatest Royal Rumble е било показано "неприлично съдържание".

Става дума за това, че в един от рекламните клипове, излъчени по време на шоуто, е имало кадри с кечистки в техните състезателни екипи. От саудитската спортна организация се извиняват на зрителите на шоуто и подчертават "абсолютното си несъгласие" с рекламата, която е "в разрез с ценностите на обществото". Посочва се, че изискванията за пълна забрана на излъчване на съдържание с жени са били обсъдени с WWE. От комисията пишат и че "завинаги" занапред ще се съобразяват с тези изисквания при организирането на събития и програми от всякакъв тип.

Дотук с надеждите на Пол "Трите Хикса" Левек и WWE шоутата им да доведат до промяна в страната...

#1 crazyfreak 03.05.2018 в 07:35:15

Не съм изненадан американците са най-големите лицемери в света.Месят се навсякъде заради уж "правата на човека", а истината е просто в интереса.

#3 deaf 03.05.2018 в 14:48:15

Американците затова са първи,защото когато светът се променя,се променят и те. Докато Европа и Русия най-вече си държат на "ценностите" и редовно настъпват мотиката. Защото хората не понасят да ги управляват темерути и коне с капаци.

#4 Yulian 03.05.2018 в 19:47:14

Парите развалиха кеча или по-скоро WWE. Заради парите WWE станаха PG. Заради парите хора като Джиндър Махал, които нямат нужните качества, стават шампиони за много дълго време. Заради парите WWE забравиха за женският roster. Да, разбираемо е че искат тези пари, но това донякъде показва, че за парите биха направили всичко. Донякъде това е добре за кечистките, тъй като те си взимат почивка от всичките тези live event-и и weekly show-та, прекарват си добре, не пътуват до другия край на света за това PPV. Обаче като човек се замисли това направо да кажат "да" на тази оферта без да се замислят някак си... не ми харесва, но какво да се прави. Жените никога няма да са равни с мъжете, докато правят такива неща, които забавят развитието на женската дивизия (то по-скоро са две дивизии - една в RAW, една в SD). Много интересна статия, надявам се че в бъдеще ще има и още такива, в които се говори за кеч - било то за WWE или другите федерации.

Новините

Най-четените