Кому бе нужно?

Една от най-ценните добавени стойности на футбола е културният обмен, възможността да опознаеш други страни и народи покрай срещите на любимия си отбор с чуждестранни противници.

Такъв бе и случаят с мача на Левски със Сараево в квалификациите за Лига Европа.

Столицата на днешната федеративна република Босна и Херцеговина е красив град с уникално културно-историческо наследство, смесващ традициите на балканските народи с тези на две империи - Османската и Австро-Унгарската. С разнообразното си като вероизповедание население той е наричан „Йерусалим на Балканите".

Именно в Сараево избухва Първата световна война, а улиците на града все още носят белезите на войната при разпадането на Югославия през 90-те години.

Както и да го погледнеш, заслужава си това място да бъде посетено и разгледано за повече от един ден и гостуването на „сините" от София там бе чудесен повод за това.

След серията от инциденти покрай първия мач обаче клубът съвсем резонно публикува обръщение към привържениците, в което ги призовава да не се отделят от групата леки коли и автобуси, които ще бъдат плътно охранявани от местната полиция от границата до стадиона, както и да не нощуват в босненската столица.

Определено от Левски имат основание да правят това след събитията миналата седмица. Тук няма да коментираме простотиите на гостуващата босненска агитка от групировката „Хорде зла". Поводът за текста е трансперантът, развян в Сектор „Б" - „Ратко Младич и Аркан ви е***а, сега на ред сме ние" (открийте правописната грешка!).

Да напишеш подобно нещо не е просто проява на лош вкус. Това е еманация на малоумието, отиваща далеч отвъд обичайните заяждания между агитките. Със сигурност част от момчетата в отсрещния сектор са имали близки, загинали във войната. Може би и такива, които са били убити при геноцида в Сребреница, който бе тема на друг „остроумен" сюжет, публикуван в Интернет.

Нещо повече, за всеки българин с минимална историческа грамотност би трябвало да е ясно, че населението на областта Босна не е и не ни е било враг.

Проблемът на България е във войнстващия сръбски национализъм, чийто съвременни представители са двамата военопрестъпници, споменати в текста на въпросния трансперант - единият вече покойник, другият очакващ заслужена присъда в Хага. Именно техните идейни предшественици с огън и меч са се опитвали да изкоренят българщината в Македония и когато това се оказа невъзможно, прибегнаха до измислянето на цяла една нация и език.

Но не - на средностатистическия ултрас му дай да мрази турци и всякакви други възможни мюсюлмани, просто защото така е по-лесно и така го възпитават разни политически маргинали от типа на „Атака".

Естествено, неграмотната омраза не е само в агитката на Левски. Навремето лидерът на червените фенове Димитър Ангелов-Дучето се изцепи в национален ефир как той и неговите хора отивали в Белрад да протестират срещу независимостта на Косово и как Косово било за сърбите това, което е за нас Македония.

И този човек не е на 16 и вероятно има претенцията да е образован и грамотен, поне доколкото се занимава и с политика на местно ниво и е активист на ГЕРБ в ЖК „Младост".

Но неграмотността е повсевместна и тя е следствие, както от трагичната ни образователна система, така и от националния нихилизъм, който се възпитава в последните двайсет години.

А ефектът от това е точно обратен. Вместо младите българи, чиято извадка до голяма степен са момчетата в секторите зад вратите, да бъдат от добрите националисти, които обичат своята страна и работят за нея, тяхното невежество се изражда в омраза, която често действа като разрушителна сила срещу всичко различно.

 

#2 Govedo13 25.07.2012 в 11:07:50

Аз мога само да се съглася с Sword и да добавя ,че няма такова животно като военнопрестъпник. На война като на война. Победителите пишат историята. В Сърбия както и на всякъде по света националните герой са си такива- национални- може да попитате някой сърбин какво мисли за тях и да получите отговор, чудовища за едни герой за други това е. Разните измислени съдилища като това в Хага са димна завеса за простолюдието. Ако не ми вярвате вижте как американски войници убиват умишлено ББС екип- видеото го има на всякъде в нета от викилеакс. Да сте чули нещо за американец съден за военни престъпления или геноцид?

#3 vaskojord 25.07.2012 в 11:09:36

Тези хора , наместо да роптаят срещу циганите......

#4 Bobby_gBG 25.07.2012 в 12:30:27

Last Sword | 25.07.201210:50 Смятам, че това също е част от възпитанието и няма как да обвиняваш Атака, Защита или който и да било друг, когато сам си част от това. -------------------------------------- Е няма как да стане, това е официалната политика на кафето - против Атака (и против национализма и патриотизма като цяло) и против ГЕРБ, така че ще продължат да бъдат обвинявани във всички грехове на света още дъъълго време, поне докато не се оттегли спонсора дето плаща за тази политика.

#5 Оня Дето Го Трият 25.07.2012 в 13:04:34

Патриотизъм и Атака са две несъвместими понятия! Ако това по стадионите е израз на патриотизъм - сери се у него! Дедите ни са би РОДОЛЮБЦИ.... което е крайно различно от днешните "патриоти"....пардон, патриотари...

#6 Fedar 25.07.2012 в 13:23:53

Ще ме извинява г-н Стоименов, но ми се струва, че единствената цел на тази статия, не е свързана с футбола, а с оплюването на Атака, както и естествено затвърждаване на про-турската линия на уебкафе, а футболът само е използван между другото като повод. П.С. Относно Косово и Дучето - г-н Стоименов, не съм сигурен дали неграмотността не е във вашия двор. Защото ако се замислите, и разбира се забравите служебните директиви от сайта, ще осъзнаете, че със сигурност не е в най-добрия интерес на България, която има компактно мюсюлманско малцинство от съседна държава, друго такова компактно мюсюлманско малцинство, на стотина километра от границата ни, да получава независимост и суверенитет върху изконно чужда територия, принадлежаща на друга християнска държава.

#7 beavis 25.07.2012 в 13:48:15

Атака, за щастие, никой не ги брои за живи, а неграмотността си е точно там, където е написал авторът. България има интерес от граница между Македония и Сърбия, каквато се явява Косово. Пълна глупост е казаното от Дебелия, защото нещата са несравними - Косово е населено от различен от Сърбия етнически елемент, докато Македония е населена от българи, които сърбите са превърнали в македонци. Набийте си го това в главите веднъж завинаги, че сърбинът ни е брат само на маса!!!

#8 Fedar 25.07.2012 в 13:58:04

Не е зле да влезнеш в гугъл мапс и да си опресниш малко географията - Македония и Сърбия си имат обща граница и без Косово. Така и не можах да разбера какъв е интересът на България от това мюсюлманско малцинство, подкрепяно и подстрекавано от САЩ, и същевременно имащо определени връзки с религиозните кръгове в Саудитска Арабия, да краде територия, исторически принадлежаща на друга държава, пък била тя и наш противник в миналото. Не се иска кой знае какъв висш интелект за да ти светне, че щом е станало с бошняците и косоварите, съвсем реално е да стане и с т.нар. български турци. Със сърбите в момента си нямаме вземане-даване и няма вече какво да делим - Македония е загубена кауза. Тези, от които тепърва имаме много да губим, са нашите югоизточни съседи...

#9 beavis 25.07.2012 в 14:25:13

Само за това, дето каза, че Македония е загубена кауза, не си струва да водя спор с тебе, но от мен да мине... 1. Македония тепърва ще става актуална тема и ни предстои да живеем в интересни времена - заради тъпотията на местните сърбомански управници, които заради егоистичния си интерес да бъдат някакъв "елит" отказват да проумеят, че България е единственото им спасение от шиптърите. И именно шиптърите са тези, които се смеят на македонците и им казват в очите, че не са никакъв народ, ами са част от българския. А тъпотията я има масово и тук - македонците са възприемани едва ли не като някакъв враг, вместо като наши братя, които са вкарани в мегаманипулация, и на които съвсем добронамерено трябва да се помага да се осъзнаят за корените си. Може би се изразих неточно за границата, да наречем Косово буфер в такъв случай. 2. Със сърбите бихме могли да си говорим нормално чак когато ни върнат Покрайнините (Пиротско наистина е загубена кауза, както се изрази ти) Що се отнася до болката им, свързана с Косово, абсолютно изхвърляне е да се твърди, че това е изконна сръбска земя - да, наистина, през Средновековието там се е провела прочутата битка с турците, но като цяло в съвременната история винаги областта е била населена предимно с албанци, и именно по тази причина в рамките на Югославската федерация тя е била автономна. Проблемите започват когато изродът Милошевич започва да отнема от правата на албанците - аналогично е на безумието Възродителен процес, провеждащо се у нас, което зорлем превръща едно миролюбиво население в потенциална опасност за националната сигурност. За щастие, последиците у нас са преодолени до голяма степен. 3. Неразрешеният проблем с Турция е изплащането на обезщетенията на потомците на нашите бежанци - нещо, за което все още не се е намерил адекватен български държавник да го постави на масата. Що се отнася до нашето малцинство тук - това е едно държано в бедност предимно земеделско население, чието състояние обслужва единствено интереса на скачените съдове ДПС - Атака (или каквото там се появи на нейно място). Ако то бъде образовано и има нормални доходи, по никакъв начин няма да се различава от останалите български граждани. А ако има някакви радикални елементи, прокрадващи се сред него, просто трябва службите за сигурност да си влизат в ролята и да удрят здраво, това е. Не може да става дума за повторение на сценария с Косово - не и ако държавата я има...

#10 Fedar 25.07.2012 в 14:59:50

Виждам, че се интересуваш от материята, а не говориш само въздух под налягане, защото в началото си помислих, че става дума отново за поредното евтино политиканстване на "братовчедите" от Североизточна София. Малко разводняваме темата, но все пак ще направя кратък коментар по твоите точки, не в съвсем същата хронология: 1. За Косово - това е точно толкова изконно сръбско, колкото Лудогорието и Източните Родопи са изконно български. В тези региони също от векове преобладава население с небългарско самосъзнание. По идентичен начин в Косово са се заселвали по време на Отоманското робство множество представители на облагодетелстваната социално-религиозна група в империята - мюсюлманите, при това съвсем не само от албански етнос (имало е и много т.нар. помаци). Силно се надявам, че не оспорваш българският суверенитет върху населените с компактно турско и мюсюлманско население територии на Родината?! Типично българско и олицетворение на принципа "не е важно на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле" - важно е на сърбите да им е зле, а че от това ще пострадаме и ние няма такова значение. 2. За Турция - обезщетенията са последният ни проблем в отношенията с тях. Най-сериозният ни проблем и основната заплаха за нац. ни сигурност са постоянните опити на Турция за прокарване на влияние във вътрешно-политическия живот на България. Турската държава си има партия, свои медии (уебкафе, не се ослушвайте!), бизнес кръгове в България. Един Бог знае в близките години дали това влияние няма да се радикализира. 3. Освен чисто сантименталната стойност, не виждам никаква друга причина Македония да ни бъде чак такъв основен приоритет. По никакъв начин не виждам как това би повишило качеството на живот както на нас, така и на тях. Единствено би възстановило историческата правда. Но е груба грешка твърдението, че косовизацията на региона е от наша полза по отношение на Македония. Отцепването на Косово и бъдещото отцепване на Западна Македония (а това не са ли също бивши български земи?) само ще радикализира самите македонци и ще бетонира сегашния им елит.

#11 Оня Дето Го Трият 25.07.2012 в 15:34:02

Федар Да не се отклоняваме от темата с разни Македонии.... Ако за теб тия на снимката, Дучето, Болен и Атака са патриоти, то по-добре тая държава час по-скоро да се закрива и на наше място да дойдат народи с поне малко мозък в главите. Плещенето на глупости по всяка тема и против всеки друг не е патриотизъм, запишете си го някъде!

#12 Разбирача 25.07.2012 в 15:37:52

И според мен статията навлиза твърде навътре в обясненията, замесвайки политическия живот у нас. Щом основната идея е да се покаже даденият транспарант като проява на лош вкус, покрепен от голяма доза малоумие, и ярко разграничаващ се от принципите на спорта като идея, на кого е нужно да се анализира откъде идва "омразата" към дадени етноси. За тези неща има много "истини" и много гледни точки, които няма как да се споменат в една статия на спортна тематика, целяща да покаже неадекватността на дадени индивиди. Хвърлянето на две-три политически партии в текста като подход е индентично с намесването на чужди национални герои / антигерои като повод за заяждане. Просто е несериозно (или безкрайно трудно) да се навлиза в "такива води" без ясно заявяване на позицията, от която човек гледа.

#13 suicidal 25.07.2012 в 15:58:53

Абе тая чикия Атака не се ли разпадна след един семеен скандал? Ало, спонсора на кафето, проспал си, че ги нема тия на картата! И продължаваш да наливаш пари, празна главо. Верно останаха ГЕРБ за хранене, ама тука кафето малко се излага, щото ГЕРБ са си супер. Само тва с Витоша беше тъпотия, защото дадоха планината на зеления октопод и сега няма къде да карам шейна. Иначе съм до Сънито за 3 часа,за което Бойко съм го признал.

#14 Fedar 25.07.2012 в 16:19:54

Оня, ти си психично болен. Дори не си си направил труда да прочетеш кой какво написал, имал си си на ума да кажеш нещо за Болен и за патриотите, дошъл си, изсрал си се по темата, която ти е на сърцето и си си тръгнал. Сигурен съм, че дори и да инициираме с някой съфорумец някакъв спор за произхода на галактиката и експериментално да вмъкнем като уловки думите "национализъм", "Волен", "турци", и ти веднага ще дойдеш и подобаващо ще се изсереш в твоя си стил. Зле си човече, много зле - напомняш ми на някоя изкукала БКП-пенсия.

#15 Бобо 25.07.2012 в 16:38:12

Поводът за текста е трансперантът, развян в Сектор „Б" - „Ратко Младич и Аркан ви е***а, сега на ред сме ние" (открийте правописната грешка!). Афторе, афторе, любопитен съм , къде видя правописна грешка? Ратко Младич е известно име?! Къде? Ти си на ход и си шах, почти мат!?

#16 Fedar 25.07.2012 в 16:44:41

"Наред" се пише слято в това му значение. "На ред" може да се каже в смисъл на "дините се намират на ред първи, а тиквичките на ред втори".

Новините

Най-четените