Реал и още три клуба продължават на осминафинал

Четири отбора си осигуриха класиране за осминафиналите на Шампионската лига снощи кръг преди края на груповата фаза. Отличниците са Реал (Мадрид), Милан, Олимпик (Марсилия) и Шахтьор (Донецк). Със своите победи те се присъединиха към вече осигурилите си участие в елиминационните кръгове Байерн и Челси.

Кралският клуб, воден от вездесъщия треньор Жозе Моуриньо и звездата си Кристиано Роналдо, бе безмилостен към славния някога Аякс насред неговата "Амстердам Арена" и го разби с 4:0.

Португалецът, който обикновено е по-резервиран в изказванията си нарече играта на отбора си "изключителна" и бе много щастлив, че отборът му си обезпечи първото място, което дава известно предимство преди жребия за осминафиналите. Специалния бе много доволен от представянето на играчи, които по-рядко започват като титуляри и особено от нападателя Карим Бензема, който се възползва от шанса си по най-добрия начин.

Двама от футболистите на "белия белет" - Серхио Рамос и Чаби Алонсо тенденциозно си изкараха по два жълти картона и бяха изгонени в края на срещата, като по този начин те си осигуриха изчистване на наказанията преди елиминационната фаза.

Другият отличник в група "G" снощи бе Милан, който се наложи също като гост над Оксер с 2:0, благодарение на гола на новата си звезда Златан Ибрахимович в 64-ата минута. Влезлият като резерва Роналдиньо довърши французите в края на мача с красиво попадение. Наставникът на "росонерите" Масимилиано Алегри бе особено доволен от факта, че отборът му не допуска гол вече трети мач поред.

Най-интересният мач от вечерта и може би изобщо в тазгодишния турнир се получи в Италия, където Рома успя да обърне Байерн от 0:2 до 3:2. Баварците поведоха през първото полувреме с голове на централния си нападател Марио Гомес, но домакините се вдигнаха през втората част и успяха да вземат трите точки и да си осигурят класиране в следващата фаза.

"Беше великолепен начинът, по който се включи Тоти. не е лесно за играч от неговата величина да започва на скамейката, но аз исках да му дам малко почивка след две последователни срещи в Серия "А" и той напълно разбира това", похвали своя капитан треньорът на "вълците" Клаудио Раниери.

В другата среща от група "Е" швейцарският шампион Базел се наложи с 2:0 над румънския ЧФР и запази теоретични шансове за второто място, ако победи Байерн като гост след две седмици, а Рома падне в Клуж. При всички положения той е сигурен за третото място, което гарантира участие в елиминационната фаза на Лига Европа напролет.

В група "F" Олимпик (Марсилия) не остави съмнения в превъзходството си, побеждавайки с 3:0 руския Спартак в Москва, въпреки че по-рано бе загубил у дома си с 0:1, и преминава на осминафиналите.

Вече класиралият се Челси бе на път да поднесе изненадата на вечерта, след като позволи на аутсайдера Жилина да му поведе в резултата, и то в Лондон. Словаците се възползваха от доста нетрадиционния състав на "сините", включващ играчи като Търнбул, Ван Аанхолт, Брума, Какута, Макийкран и Стъридж и се оттеглиха на почивката с гол преднина, но силите им не достигнаха за малко да удържат мощния натиск на домакините през второто полувреме и да си тръгнат с точка, след като именно младият нападател Стъридж изравни скоро след подновяването на играта. Все пак шампионът на Англия постигна своето, като в 86-ата мин. французинът Флоран Малуда, който е най-силно представящият се играч и водещ голмайстор на Челси този сезон, донесе победата.

Сръбският първенец Партизан е другият отбор в турнира, който в пет мача няма точка, след като загуби у дома от лидера в група "Н" Шахтьор (Донецк) с 0:3. В другата среща португалската сензация Спортинг (Брага) надви английския Арсенал с два късни гола на бразилския си нападател Матеус. Така отборът от Пиринейския полуостров запази шансове за продължаване, но за целта трябва да успее да вземе нещо в Донецк и да чака Арсенал да сбърка в Лондон срещу Партизан, като и двете възможности звучат достатъчно невероятно, но и продължаване в Лига Европа е сериозно постижение за дебютанта в Шампионската лига.

Новините

Най-четените