Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Обяснено: Защо спортистите пият сок от кисели краставички

Сокът от кисели краставички съдържа натрий, калий и оцет, и възстановява баланса им в организма, когато се играе в горещо време и при висока влажност.
Сокът от кисели краставички съдържа натрий, калий и оцет, и възстановява баланса им в организма, когато се играе в горещо време и при висока влажност.

Когато американският тенисист Франсис Тиафо каза, че сокът от туршия му е помогнал да достигне до четвъртфиналите на Australian Open, много хора повдигнаха скептичто вежди.

В края на краищата не звучи много адекватно да гониш високи спортни резултати с марината. Кой прави подобни неща?

Оказва се, че са много повече, отколкото предполагате.

В Мелбърн, освен Тиафо, с малко шишенце "pickle juice" бе забелязан и руснакът Даниил Медведев.

По време на лондонското дерби Арсенал - Челси пък човек от щаба на "артилеристите" даде от сока на Лукас Торейра.

Тиафо бе попитан за странната напитка след мача с Григор Димитров на осминафиналите на Откритото първенство на Австралия и заяви: "Оцелях на корта благодарение на сока. Вкусът му е ужасен, но наистина помага."

Австралийският тенисист Джон Милман беше гост-коментатор по телевизията на мача Новак Джокович - Даниил Медведев и бе помолен да обясни защо колегите му пият маринатата.

"Помага за крампите, защото има много сол в нея. Но вкусът на сока е наистина ужасен", заяви той.

Доктор Майур Ранхордас - водещ преподавател по спортни диети и метаболизъм в университета в Шефийлд - казва, че лично е препоръчал употребата на "pickle juice" на много колоездачи и футболисти от Висшата лига.

И потвърждава, че резултатите са забележителни.

"Сокът от кисели краставички съдържа натрий, калий и оцет, и възстановява баланса им в организма, когато се играе в горещо време и при висока влажност, както е на Australian Open. Важно е тези вещества да са в норма, за да се предотвратят крампите", казва докторът.

"Какво се случва точно ли? Приемането на сока предизвиква рефлекс в устата, който изпраща сигнал за спиране на спазмите. Ето защо се пие в началото на крампите. Маринатата спира крампите с 40% по-бързо от питейната вода."

В интернет е пълно с истории за ползата от киселата марината при махмурлук, а спортистите и диетолозите му намериха още едно приложение.

Освен това съдържа антиоксиданти и спомага за контрола на нивата на кръвната захар и подобрява здравето на червата.

Добре е и за дъха, тъй като убива бактериите в устната кухина.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените