Най-богатите собственици в спорта

Професионалният спорт отдавна не е само за печелене на титли, за наслада на публиката, която идва на стадиона или гледа пред телевизионните екрани.

Най-големите лиги в света са огромен бизнес. Клубовете са компании, които плуват в пари всяка година.

Вземете НФЛ например.

Средностатистическият клуб по американски футбол е оценяван на 1 млрд. долара. Тази надпревара генерира огромни печалби главно заради изумителния договор за тв права. Супербоул чупи рекорди при телевизионните рейтинги всеки февруари.

Скоро и Висшата лига на Англия по футбол подписа колосален договор за тв права. Сумата платена за следващите 3 сезона е 5,1 млрд. паунда. Благодарение на всичко това, както и на феновете, маркетинга, рекламодателите, спонсорите, в спорта има редица милиардери.

Съвсем скоро сред тях се присъедини Майкъл Джордан.

Негово въздушно височество прехвърли границата от 1 млрд. долара в сметката си и сигурно ще остане още дълго в списъка, защото е собственик на Шарлот Хорнетс в НБА, а освен това има дългогодишен договор с „Найк", както и много приходи от други инвестиции.

В списъка са още хора като Джон Хенри, който е собственик на Ливърпул, както и на Бостън Ред Сокс, господарят на Формула 1 - Бърни Екълстън, и човека, който управлява Арсенал - Стан Крьонке.

Повечето в листа с милиардери сред собствениците на спортни клубове обаче идват от Америка. Там парите свързани със спорта са най-много засега.

При най-богатите обаче доминират руските олигарси. Роман Абрамович и Дмитрий Риболовлев са на върха в списъка.

Мнозина ще се чудят защо липсват хора като шейх Мансур например. Всички описват Манчестър Сити като най-богатият клуб в света, заради парите на шейх Мансур. Неговото благосъстояние обаче не може да се отдели от това на цялото кралско семейство.

По тази причина той не е в класацията.

Ето ги най-богатите спортни босове.

Новините

Най-четените