Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Мистериозните италиански ритуали около кафето

Мистериозните италиански ритуали около кафето Снимка: Getty Images

Повечето хора просто не могат да започнат деня си без кафе, но в Италия кофеиновата напитка е нещо много повече - там кафето е истинска културна традиция. Италия дори се възприема като религиозния дом на ароматната напитка.

Неслучайно италиански са почти всички думи, свързани с кафето - еспресо, капучино, лате. Тяхната култура на пиене на кафе е свързана с редица ритуали и мистериозни правила.

Ако сте в Рим например, можете да посетите кафе Greco - най-старото кафене във Вечния град. То е създадено през 1760-а и е исторически второто кафене в цяла Италия след кафене Florian във Венеция, което е и най-старото в света.

В горещ летен следобед в Greco е пълно с туристи, които са насядали в канапетата от червено кадифе. Те пият бавно кафето си около мраморните маси, докато се наслаждават на красотата, създадена още през XVIII-и век.

Местните познавачи разказват, че заради изключителното качество на кафето заведението е придобило невероятно бърза популярност. Кафенето е любимо на писатели като Байрон, Шели, Кийтс и Стендал. Едно от канапетата  е принадлежало на Ханс Кристиян Андерсен, който е живял в същата сграда за кратко.

Революцията на "еспресото"


Кафето се появява в Европа още през XVII-и век, но истинската революция в неговото приготвяне идва с изобретяването на кафе-машината, която използва пара за направата му. Така се появява думата "еспресо".

Еспресото не е конкретен сорт кафе или начинът му на изпичане. Това е метод за бързо приготвяне на фино смляно и пресовано кафе с много гореща вода и под голямо налягане.

В северния италиански град Триест има Университета на кафето. Там се провеждат курсове за бариста, производители на кафе, както и за собственици на кафенета.

Там ще научите, че ако си поръчате еспресо, то ще бъде направено веднага специално за вас. Ако просто поискате кафе, то най-вероятно ще е приготвено предварително за разлика от еспресото, което задължително се прави на момента.

Тайната на доброто еспресо е в точно пет стъпки - блендът на кафето, тоест сместа, която сте избрали; кафе-машината; правилната поддръжка на кафе-машината; кафемелачката и не на последно място - уменията на баристата.

Добрият бариста майстор задължително умее да приготвя и капучино - името му идва от цвета на расата на монасите от ордена на капуцините. Докато се вари кафето, малка каничка мляко се слага под струя гореща пара.

Когато млякото стане на пяна, то се излива в чашата с еспресо. Така се получават красивите шарки на повърхността в чаша капучино.

Според италианските традиции обаче капучиното не се пие следобед. То се счита за сутрешна напитка и никога, абсолютно никога не се консумира след късното утро. Това неписано правило идва от италианските разбирания за храносмилането.

За италианците е неприемливо след хранене да изпиеш чаша, в която има затоплено мляко. Твърде тежко е и направо се счита за "pesante" - некултурно. За италианците е много важно кога и какъв вид кафе се консумира.

Пиенето на кафе в Италия  е ритуал за социализация с околните. Обикновено кафе се пие в кафетата - бар на италиански на крак, докато човек си бъбри с бариста майстора или със съседа си по маса. Да не забравяме, че италианците са общителни и лесно се сприятеляват.

Когато си поръчват кафе, някои италианци изрично подчертават, че го искат в стъклена чаша. Те считат, че така кафето запазва своя вкус и аромат и отричат ползването на порцелановите и картонени чаши.

В Италия можете да опитате и кафе corretto, тоест "поправено" кафе. Това е чаша еспресо, в която е добавен коняк или ликьор. В по-топлите месеци можете да се разхладите с Granita di Cafe - замразен микс от кафе, захар и вода, който се сервира с огромна топка сметана или сладолед отгоре.

За американските туристи в Италия остава предупреждението да не си поръчват latte, тъй като ще получат единствено чаша мляко.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените