Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Златно мляко - уютната напитка, която ще ви накара да забравите кафето

Златното мляко е богато на подправки и вкусове Снимка: iStock
Златното мляко е богато на подправки и вкусове

Обожавам кофеиновите напитки, независимо дали говорим за късо силно еспресо, или следобеден флат уайт, от който да отпивам бавно и спокойно. В почивните дни и особено в поредица от празнични лежерни дни се чудя с какво да заменя кофеина.

Млякото с какао е вкусно, но покрай него лесно се прекалява със захарта. Затова, а и не само, на мода напоследък идва индийското изобретение, наречено златно мляко.

Златното мляко дължи наименованието си на бледия златист цвят, който придобива от добавките си.

Това всъщност ново изобретение - индийците от векове пият прясно мляко с подправки за по-добър сън, добро храносмилане, като мощен имуностимулатор и като средство за контрол над теглото и кръвната захар.

Твърдят и че прочиства ума и осигурява свежа мисъл и прилив на енергия.

Основата на златното мляко е от висококачествено и високомаслено краве прясно мляко и куркума. Подправката е известна със силните си оцветяващи свойства, а в случая с прясното мляко придава мек златист оттенък, който прави напитката да изглежда луксозна и малко загадъчна.

Оттам нататък почти задължително се прибавя черен пипер, защото именно той помага да се усвоят полезните съставки на млякото и куркумата.

Към златното мляко може да се добави още канела, карамфил, чили, джинджифил, кардамон.

Традиционно то не се подслажда, за да се усеща ясно вкусът на ароматните подправки.

За нас може да звучи екзотично, но много от децата в Индия пият златно мляко всяка вечер преди сън или като награда, след като си напишат домашните. За тях то не е уелнес тренд, а вкусна традиция, която за тяхно щастие има и десетки полезни действия.

Затова решаваме да разчитаме именно на рецептата на индийската блогърка Шрея Валия.

Снимка: iStock

Ето и необходимите съставки за една чаша:

  • Чаша високомаслено прясно мляко
  • Половин лъжичка куркума
  • Половин лъжичка канела
  • Четвърт лъжичка кардамон
  • Много малко настърган джинджифил
  • Щедра щипка черен пипер
  • По желание - мед или друг подсладител, ванилов екстракт

Ето и как си го приготвяме:

Изсипваме млякото в малък, подходящ за котлона съд и го загряваме на слаб котлон. Смесваме подправките, докато се получи хомогенна смес, и добавяме към прясното мляко.

Ако добавяме ванилия и подсладител - сега е моментът.

После усилваме котлона до средна степен, за да се затопли по-силно млякото, като внимаваме да не заври. Бъркаме до пълното разтваряне на съставките - ще познаем по това, че течността става приятно златиста.

Наливаме през цедка в голяма чаша и пием веднага.

И още нещо - в една чаша от златното мляко има доста добрите 8 грама протеин и около 300 милиграма калций.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.

Най-четените