Двойката, която живее 120 години назад

Светът е пълен с чудаци и всеки може да бъде колкото си иска ексцентричен, но понякога странностите могат да стигнат до там, че да се зачудиш как е възможно да има хора, които в такава степен да се откъснат от реалността. Този въпрос си задава и изданието GQ,

коментирайки решението на Сара и Габриел Крисман да живеят така, както се е живеело през Викторианската епоха в Америка в края на 19 век.

Двойката дотолкова се е вманиачила да изпълни всеки най-дребен детайл от викторианския стил на живот, че двамата са събрали куп негативни реакции в града, където живеят и дори получават писма със смъртни заплахи от хората в околността.

Коментарът на GQ e един единствен: да се раздават смъртни присъди на ексцентрици е смехотворно, но наистина, според изданието, двойката викторианци е... досадна до смърт.

"Моят съпруг и аз изучаваме историята и специално викторианския период от 1880 и 1890 години. Нашите методи на обучение обаче са доста по-различни от академичните. Всичко в нашето ежедневие е свързано с онзи период - от технологиите, които ползваме, до начина, по който общуваме със света", обяснява Сара Крисман в своя статия, публикувана в Vox.


Тя разказва надълго и нашироко как преди пет години двамата си купили къща, строена през 1888 година в Порт Таунсенд, щата Вашингтон - град, който през викторианската епоха е бил пристанище.

"Когато се пренесохме в къщата, заварихме електрически хладилник в кухнята. Продадохме го възможно най-бързо. Сега имаме кутия с лед, каквато се е използвала през онези години и я зареждаме с ледени кубчета. Всяка вечер и понякога по два пъти на ден през лятото, аз я изпразвам от разтопената вода".

Сара разказва, че в салона на къщата имат механичен часовник, който тя навива. Всеки ден тя записва в дневника си разни неща с антикварна писалка, която пълни с течен туш чрез капкомер. Попивателната и мастилницата са от 1890 година.

"Купувам мастилото от компания, основана през 1670 година. Восъкът ми за запечатване на личните писма идва от същата компания, а ножът ми за отваряне на писма е произведен някъде през късната викторианска епоха..."


В къщата, в която живеят, няма модерни електрически крушки.

"Когато с Габриел имаме гости, използваме едни от първите електрически крушки, създадени според първите патенти на Тесла и Едисон. Когато сме само двамата, използваме маслени лампи. Когато започнахме да използваме този вид осветление, бяхме изумени колко по-силна е светлината от маслената лампа, отколкото тази, която идва от модерните реплики".

Излишно е да се уточнява, че и леглото, и дори завивките са произведени по начин, по който се е изработвал плата през викторианската епоха, че отоплението в къщата е с газ и керосин, а всички кухненски уреди, с които Сара домакинства - са антични.

Къпането се случва с обливане с топла вода, а сапунът е от компания, която работи от 1839 година.

Четката за коса на Сара е с дизайн на 130 години, а четката й за зъби е от естевсвен косъм от глиган.

Естествено, нито тя, нито съпругът й имат мобилен телефон, а тя самата никога не е притежавала шофьорска книжка - едно скандално за Америка признание.

Когато отиват заедно на разходка, те се предвижват с велосипеди, по-точно с трициклети. Сара притежава копие на колело тип трициклет от 1880 година.

Габриел има три подобни колела и е минал с тях хиляди мили.

"Наложи се да работим здраво за мечтата си", пише Сара и уточнява, че викторианският им лайфстайл не се е е случил за един ден.

Общото между двамата е, че още преди да се запознаят, те са имали интерес към миналото. И Сара, и Габриел не са посещавали училище, ами са били обучавани в къщи.

"Трудно е да се каже кой от двама ни започна всичко", пише тя. "Аз първа започнах да се обличам във викториански дрехи, но Габриел, който знаеше колко ми допадат идеалите на онова време и естетика му, ми ги подаряваше. Така и двамата изучавахме заедно тази култура, която намираме за възхитителна".


Изумителното е, че колкото и адмирации да заслужава стремежът на двойката към онзи стил на живот, всъщност единственото, което получава тяхната безобидна ексцентричност от съвременниците им - както на живо, така и в интернет, е неразбиране и присмех.

Всъщност Сара, очевидно жена с известна ерудиция и интелигентност, добре описва неразбирането, което двамата получават, в своята статия.

Ето какво пише тя:

"Хората смятат, че трудната част от нашия "лайфстайл" идва от самия начин на живот, но всъщност да използваш викториански предмети всеки ден, може да е много задоволително и радостно. Истински трудната част всъщност е да се бориш с реакциите на хората.

Живеем в свят, който е ужасно недружелюбен към различията от какъвто и да е вид. Обществата са пълни с хулигани, които атакуват некоонформистки настроените индивиди от всякякъв вид. Наричат ни "откачалки", "странни" и безкрайно много още по-лоши обиди. Получавали сме писма, изпълнени с омраза, в които ни съветват да се махнем от града или в които се повтаря "смърт, смърт, смърт".

Всеки път, когато излизам от вкъщи, трябва да съм нащрек за хора, които ме закачат. Да се оправяш с всички тези неща и да не паднеш духом от тях, да не разрешаваш на чуждата омраза да ти отнеме радостта от този вид живот - това е трудната част.

В сравнение с това, да носиш викториански коресет постоянно, е най-лесното нещо на света".

Снимки: Estar Hyo Gyung Choi, Sarah A. Chrisman/Facebook

#1 cheung 12.09.2015 в 12:56:57

И аз бих живял така за някакъв малък период от време - падам си по винтиджа. За останалото време ще запазя само интериора - харесвам старинно обзавеждане.

#2 Шамито 12.09.2015 в 14:48:53

Не мога да схвана протеста.Едни искат да живеят по правилата на консервативното минало–други по перверзните правила на бъдещето.Нима нямаме право на избор.Уж демокрация но не съвсем.Курвенски чалъми.За мен–живей така както ти харесва но се СТРЕМИ да спазваш ЧОВЕШКИТЕ закони защото си ЧОВЕК а не пионка.За младите изглеждам смешен но и те ще стигнат по един или друг начин до този извод.

#3 ММ 12.09.2015 в 17:58:54

А можеха просто да се присъединят към амишите...

#4 cheung 16.09.2015 в 16:52:59

Амишите живеят като средновековни селяни, а тази двойка се стреми по-скоро да живее като средновековни аристократи или дребни буржоа.

Новините

Най-четените