"Ако мненията се превърнат във факти, а фактите - в мнения..."

Отворените общества могат да толерират много различни мнения, но не и много различни истини. Думите са на Ханс-Георг Маасен - човекът, който съвсем доскоро управляваше германската Федерална служба за защита на конституцията. Това е институцията, която следи за появата на религиозен или политически екстремизъм.

Маасен се обръща с тези реплики пред група служители на разузнаването, като се опитва да ги предупреди за опасностите в епохата на все по-растящата дезинформация.

"Ако през хибридни операции се разпространяват фалшифицирани новини, фактите се манипулират, фактите се потискат. Ако мненията се превърнат във факти, а фактите - в мнения, гражданите губят надеждната основа, върху която могат да правят своите политически решения", казва още той.

От днешна гледна точка, изглежда иронично, че именно Маасен е предупреждавал за тази опасност. В началото на седмицата Ангела Меркел го отстрани от поста му заради изказвания, които поставят под съмнение събитията около протестите в Кемниц. В края на август неонацистки и крайнодесни групи поведоха хиляди протестиращи в центъра на града, като гордо издигаха хитлеристки салюти и преследваха чужденци по улиците. Причината - убийството на германец, за което са заподозрени имигранти от Ирак и Афганистан.

Маасен всъщност се усъмни в автентичността на клип, който циркулираше в интернет и който показваше една от тези предполагаеми "гонки" срещу чуждоземци в Кемниц.

Случаят с бившия контраразузнавач No.1 на Германия е само един от множеството примери за вътрешната криза в страната - възхода на крайното дясно, дебата за дезинформацията и реалността, бъдещето на имиграционната политика. Част от тези проблеми стоят под повърхността на германското общество още от края на Втората световна война, но днес въпросите за идентичността, общественото разделение и историята на Германия се завихрят в нещо подобно на екзистенциална криза.

Какво означава да си гражданин на Германия? Какво е отношението на Германия към мрачната й история?

Тези базови проблеми тормозят страната от няколко месеца. Конфликтът между Ангела Меркел и вътрешния й министър Хорст Зеехофер по повод имиграционната политика за малко щеше да бутне от власт нестабилното коалиционно правителство.

Този конфликт подчерта и натиска на крайнодясната "Алтернатива за Германия" върху традиционните партии в страната. Малко след това Месут Йозил напусна със скандал националния отбор по футбол, като обвини съотборниците и феновете си в дискриминация.

Думите му за всекидневния расизъм в Германия, насочен към всеки, който не изглежда "традиционен ариец", провокираха вълна от национално объркване.

Кадрите от бунтовете в Кемниц, от своя страна, сложиха началото на трудния разговор за историческите уроци на Германия, за огромните културни и икономически различия в провинциите на бившата комунистическа ГДР. Ситуацията показа колко нервни са всички и как постепенно цялата нация изпада в състояние на колективна истерия.

И тук се намесва Маасен. Като ръководител на антиекстремистката служба за сигурност, той има задължението да разследва шокиращите кадри в Кемниц. Самата Ангела Меркел осъжда поведението на протестиращите, които "ловуват" чужденци. Позицията му не е политическа - от него като глава на контраразузнаването се очаква да избягва всякакви открити политически изказвания.

Маасен обаче постъпва по съвсем различен начин. В интервю пред "Билд", публикувано в началото на септември, го питат какво мисли за клиповете с гоненията на имигранти от симпатизанти на неонацистки групировки. Меркел описа записите като "много ясна" демонстрация на омраза.

Да, но Маасен не е съвсем убеден в нейното мнение: "Няма никакви доказателства, че клипът, който се разпространява в интернет за предполагаемия инцидент, е автентичен".

Той добавя, че случаят прилича по-скоро на "таргетирана информация", която цели да "разсее" вниманието на обществото от смъртта на 35-годишния германец, т.е. от повода за избухването на протестите в Кемниц. Маасен го нарича "предумишлено убийство", въпреки че разследващите го класифицират като "непредумишлено".

От интервюто му не става ясно кой от всички клипове, които се разпространяват в германските медии, смята за фалшификат и какви са причините да го вярва. Маасен посочва, че е изненадан от бързината, с която Меркел и други политически лица са приели кадрите за чиста истина.

Няколко дни след публикацията в "Билд" Маасен е подложен на критики заради прякото противоречие с канцлера. Скоро той се отрича от думите си, като казва, че "е разбран погрешно". Целта му била само да подложи на съмнение интерпретацията на клипа, а не съдържанието му.

А това е странно, доколкото германската преса избягва да публикува цитати от лица на публични позиции, преди да им ги изпрати за потвърждение. По всяка вероятност Маасен и екипът му са знаели много добре какво ще последва, когато са разрешили на "Билд" да публикува конкретните му думи.

Повече от всеки друг, Ханс-Георг Маасен би трябвало да знае ограниченията на поста си - точност, аналитичност, самообладание, недопускане на двусмислени интерпретации.

Някои наблюдатели и журналисти обвиняват Маасен в проява на прекалена близост с "Алтернатива за Германия". Той се е срещал няколко пъти с лидера на AfD Александер Гауланд, споделял е детайли от доклад на разузнаването пред член на парламентарната му група.

Коментарите на Маасен бяха подложени на критики и заради миналото на разузнавателните служби на Германия, обвинявани в неглижиране на опасността, която представляват крайнодесните групировки в страната.

Службата за защита на конституцията се създава в Западна Германия още по време на Студената война, когато за основна заплаха за страната е смятано комунистическото влияние. Затова след падането на Берлинската стена службата е критикувана, че не действа достатъчно активно срещу екстремистите от дясното крило. Този проблем беше повдигнат с още по-висока спешност през 2017 г., когато "Алтернатива за Германия" спечели 12,6% на парламентарните избори.

След интервюто си пред "Билд" Маасен бързо се превръща в герой за симпатизантите на националистическите сили. Определят го като човек, който се е осмелил да каже истината и да се противопостави на т.нар. Lügenpresse ("лъжлива преса").

При поредната демонстрация в източногерманския град Кьотен - един от протестиращите носи плакат с надпис "Благодарим ви, че казахте истината, г-н Маасен".

Повечето от лидерите на останалите политически партии обаче призоваха за отстраняването му от пост. Някои наблюдатели дори определиха поведението му като "опит за преврат" срещу Ангела Меркел. В крайна сметка, Християндемократите, Християнсоциалния съюз и Социалдемократите се споразумяха да го освободят и да го прехвърлят на друга ръководна позиция в Министерството на вътрешните работи при Хорст Зеехофер.

Ситуацията е показателна и за напрежението в политическата атмосфера в Германия, и за проблемите между управляващите партньори. Бунтът на Маасен нямаше да бъде факт, ако липсваха предпоставките. Сега той се превърна в гръмоотвод на кризата.

#1 Уточнител 21.09.2018 в 14:03:25

ФАКТИТЕ, КОИТО ПРОТИВОРЕЧАТ на левичарската неомарксистка идеология, не били верни.

#2 boian 21.09.2018 в 16:07:24

Мдааа доказателства за автентичността на клипа изглежда няма. Явно не е съвсем автентичен, защото ако имаше доказателства за автентичността му, досега да са ни проглушили ушите с тях. Което ни води до неприятния извод - в Германия има "лов на вещици", за съжаление. Явно задникът на Меркел е по-важен от истината. И явно така ще си продължава и занапред. Дано историята от преди ВСВ да не се повтаря и да не изкочи някое малко фюрерче, че си таковамамата.

#3 sim4o 22.09.2018 в 17:33:18

Фактите СА.. 1.Следното .. "В края на август неонацистки и крайнодесни групи поведоха хиляди протестиращи в центъра на града, като гордо издигаха хитлеристки салюти и преследваха чужденци по улиците .. Е ЛЪЖА, И ТО ТЪПА.. 2.Случилото се в Кемниц е: -Футболен фен - Даниел Х, от кубински произход е нападнат от двама мигранти. Двама човека (единият РУСКИ ГРАЖДАНИН, Димитрий М. и Юрий А.) се намесват за да го спасят и са също намушкани .. ЗА СТАНАЛОТО СЕ КРИЕ и едва след време във Фейсбук са публикувани данни -Властите НЕ НАКАЗВАТ скрилите истината, а почват разследване, как така тайните полицейски сведения са станали известни и "омертата" - правилото да не се говори и пише за золумите на мигрантите , е нарушена. Ето : https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/08/30/3303465_policiiata_v_kemnic_e_zapodozriana_za_okazvane_na/ .."Полицията в Кемниц е заподозряна за оказване на съдействие на крайнодесните .. разпространиха вчера в социалните мрежи копие на заповед за арест, издаден от германското правосъдие срещу 22-годишен иракски кандидат за убежище.." -възмутени ОТ СКРИВАНЕТО хора се организират в социалните мрежи , същевременно левичарите в съюз с властите започват да примъкват от цяла Германия в Кемниц наркотизирана "антифа". -левичарите, по едно време решават, че смъртта на един млад човек и нараняването на още двама е чудесен повод да се съберат , да танцуват и да се веселят. Те примъкват 'антифа" групи и организират 55 000 души на концерт да танцуват и пият бира в Кемниц .. -немски интелектуалци и блогъри, недоумяват що за хора биха имали подобен морал? -междувременно Томи Робинсън след масови протести е свободен. Режимът на Тереза Мей бе принуден на тази стъпка от своя народ! https://www.youtube.com/watch?v=xm6iKNtt3N8&t=139s https://www.youtube.com/watch?v=n5C4tHbj63k&t=180s

#4 sim4o 22.09.2018 в 20:35:43

"Можеш да лъжеш целия народ за известно време. Можеш да лъжеш част от народа през цялото време. Но не можеш да лъжеш целия народ през цялото време." "You may fool all the people some of the time; you can even fool some of the people all the time; but you can’t fool all of the people all the time." . Ебрахам Линкълн .. Как мислите приятели, а дали Линкълн не е бил фашист? .. От същите тези фашисти, дето щели ходят с камионетка рано сутрин , та да арестуват Eвгений Дайнов ... Иначе Томи Робинсън е свободен ! Опитът да бъде заглушена Истината не успя . Режимът на Мей отстъпи. https://www.youtube.com/watch?v=LSBTSR9USkE&t=12s

Новините

Най-четените