Най-странните коледни обичаи по света

Според Новия завет, в мига на Христовото рождество на небето изгряла звезда, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят.

Думата "Коледа" произлиза от латинската дума calendae, която означава "първият ден от месеца". Рождество Христово поставя началото на ново летоброене. Един от най-големите християнски празници разделя историческото време на две - преди и след рождението на Христос.

У нас Коледната традиция е своеобразен микс от християнски и фолклорни обичаи. За начало на празниците можем да приемем 20-и декември - Игнажден. Според народното поверие, който първи влезе в къщата на този ден, той определя и каква ще е годината за семейството и дома.

На 24-ти декември, Бъдни вечер или Малка Коледа започва коледуването. В него участват само момчетата. Малките коледари обикалят през деня на 24 декември, въоръжени с дрянови пръчки - сурвакници и торбички. Те тропат по вратите, влизат в къщите и пеят коледарски песни, стихове и благословии.

На Рождество Христово имен ден имат всички, които носят имената Христа, Христо, Емануил, Християн, Ренета, Христиана, Кристиан, Кристияна, Христина, Кристина.

От светска гледна точка, в християнските общества Коледа е икономически най-значимият празник в годината. Той се отбелязва и в страните с малко християнско население и е придобил изключително комерсиален статут, който предполага масивен шопинг за подаръци, обилни трапези, тържества и забавления.

В поп културата Коледа се свързва с Дядо Коледа и други митични персонажи според населеното място и културата.

Встрани от християнската традиция, Коледа по света е свързана с множество любопитни обичаи, кои - много стари, кои - по-съвременни. От наша гледна точка някои от тях може да изглеждат доста странни. Вижте кои са те в галерията.

Новините

Най-четените